Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

NETICAMI: Latvijas mežos jau var sēņot

© facebook

Lai gan vēl tikko zemi klāja sniegs un naktīs daudzviet Latvijā joprojām temperatūra ir zem nulles, tomēr izrādās, ka mežos ir sastopami jau pirmie sēņotāji. Vai tiešām viņi jau ir atraduši sēnes?

Izrādās- jā! Pirmie sēņotāji šajā nedēļas nogalē uz mežu nav devušies veltīgi, jo Pierīgā jau ir atrodami murķeļi. Kā liecina vairāki ieraksti sociālajos tīklos, tad no zemes tik tikko sākuši izlīst murķeļi, kurus daudzi sēņotāji gan savos grozos nelasa, jo uzskata par indīgām.

Daudzi uzskata, ka parastās bisītes jeb murķeļa inde ir helvelskābe, kas kaitē cilvēkam. Bet pieredzējuši sēņotāji apgalvo, ka, sēni novārot, inde pārvēršas novārījuma ūdenī, pēc kura noliešanas sēnes ir ēdamas. Tomēr, neraugoties uz šo piesardzību, laiku pa laikam ar šo sēni saindējās, turklāt, diezgan bieži - letāli.

Neskatoties uz, to šīs sēnes katru gadu parādās mūsu tirgos, un daudzi cilvēki tās ēd, jo vectēvi un vecmāmiņas tās ir ēduši. Ja nu mēs izšķiramies par šo sēņu ēšanu, tad pirms tam tās obligāti kārtīgi jānovāra un novārījuma ūdens jāizlej. Nedrīkst arī šo sēņu maltītes ēst vairākas reizes pēc kārtas un nedrīkst kopā ar šo sēņu maltīti dzert alkoholiskos dzērienus.