Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

IESKATIES: Idejas, ko darīt brīvdienās

© Publicitātes foto, AIGARS HIBNERIS

Idejas brīvdienām

DZIESMU SVĒTKU IESKAŅAS KONCERTS

Gatavojoties Latvijas simtgadei un XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, Krustpils brīvdabas estrādē 10. jūnijā notiks Dziesmu un deju svētku ieskaņas jeb modelēšanas koncerts. Tas sniegs iespēju ieskatīties svētku repertuārā, kā arī atklāt to vēstījumu un ielūkoties to koncepcijā. Paredzams, ka ieskaņas koncerts pulcēs vairāk nekā 1500 dalībnieku - Jēkabpilī ieradīsies jauktie, sieviešu un vīru kori no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām. Jāatgādina, ka 2018. gada vasarā Rīgā norisināsies Dziesmu un deju svētki, kuru nozīmīgākais un atpazīstamākais notikums būs Noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē. Lai nodrošinātu tik nozīmīgā pasākuma ciklisku nepārtrauktu norisi un svētku sagatavošanas procesu, starplaikā starp lielajiem Dziesmu un deju svētkiem kolektīvi gatavo un apgūst nākamo svētku repertuāru, piedalās skatēs, koncertos.

SMILŠU SKULPTŪRAS LŪKOTIES

No 10. līdz 11. jūnijam jau vienpadsmito reizi Jelgavā norisināsies pasākums visai ģimenei - Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls. Par šā gada festivāla tēmu izvēlēts teātris, ko dažādās interpretācijās apspēlēs 17 profesionāli smilšu skulptūru tēlnieki no Latvijas, Lietuvas, Bulgārijas, Francijas, Krievijas un Portugāles. Festivālā apmeklētājus sagaida ne tikai unikāli tēlniecības mākslas darbi, bet arī plaša kultūras un izklaides programma. Sestdien par muzikālo priekšnesumu rūpēsies Ivo Fomins un Normunds Rutulis, kā arī grupa Tumsa. Savukārt svētdien, 11. jūnijā, apmeklētājus izklaidēs indīpopa grupa Franco Franco, kolorītā četrotne Triānas parks un pašmāju smagā rokgrupa Opus Pro. Unikālais brīvdabas pasākums vasaras sezonā ir viens no galvenajiem tūristu galamērķiem Latvijā, kas, protams, interesē arī pašmāju viesus.

ELLAI FICDŽERALDAI SIMTS

Šo piektdien, 9. jūnijā, Latgales vēstniecībā Gors notiks interesants pasākums - Ellai Ficdžeraldai 100. Šogad slavenajai amerikāņu džeza dziedātājai, dēvētai par «Dziesmas pirmo lēdiju», svinēsim simto jubileju, un Gors Lielajā zālē džeza dīvas mantojumu un savu spožāko repertuāru kopā ar Latvijas Radio bigbendu jaunās skaņās izdziedās amerikāņu dziedātāja Šeina Stīla, kā arī pašmāju superspēcīgās vokāla īpašnieces latviešu dziedātājas Kristīne Prauliņa un Dināra Rudāne. Amerikāņu džeza dziedātājas Ellas Džeinas Ficdžeraldas balss diapazons aptvēra trīs oktāvas, un viņa tika slavēta par toņa tīrību, par dikciju un intonāciju. Ja par Šeinu Stīlu, tad tā ir Kalifornijā dzimusī, bet šobrīd Ņujorkā dzīvojošā amerikāņu dziedātāja, dziesmu autore un Brodvejas aktrise, kura ir sadarbojusies ar dziedātājām Betu Midleri, Kelliju Klārksoni un Riannu, kā arī ar amerikāņu elektroniskās mūzikas leģendu Mobiju un daudziem citiem.

ŽORŽAM SIKSNAM 60

Šo piektdien, 9. jūnijā, Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē notiks dziedātāja Žorža Siksnas 60 gadu jubilejas koncerts. Viņš ir Latvijas estrādes leģenda, kura vārds ir zināms tālu aiz Latvijas robežām. 2017. gadā tautā iemīļotais dziedātājs svin savu 60. jubileju, kurā būs uz skatuves īpašā koncertturnejā ar savām populārākajām dziesmām. Šis nav pirmais pasākums minētajā Žorža jubilejas sērijā, tāpēc var droši teikt, ka uz to ir vērts aizdoties - vecmeistars ir spožā formā!

ZVANI ŽURKAI!

Šo piektdien, 9. jūnijā, Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē būs skatāma izrāde Zvani žurkai 112!. «Ir palicis pavisam nedaudz līdz Latvijas simtgadei, kuru gatavojamies svinēt piecu gadu garumā. Bet ko tik visu pa šo laiku nevaram sastrādāt! Un, kā būtu, ja īstenotos ne tikai mūsu iecerētie darbi, bet arī nedarbi? Kāda tad pēc simtgades izskatīsies Latvija?! Nacionālā teātra tradicionālā Teātra dienas koncerta veidotājiem jeb žurkistiem ir sava versija,» teikts izrādes anotācijā. Režisors - Valdis Lūriņš, lomās - Dace Bonāte, Madara Botmane, Indra Burkovska, Zane Dombrovska, Daiga Gaismiņa, Anna Klēvere, Evija Skulte, Līga Zeļģe, Liene Sebre, Agnese Cīrule, Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Mārtiņš Egliens, Gundars Grasbergs un citi.

CĒSĪS KONCERTĒS TEICAMS POLIS

Jau trešo vasaru Cēsu terasē Zaļa zāle gaidāmi vairāki koncerti kultūras notikumu sērijas Zemlika nāk… ietvaros. Pirmais no tiem jau 10. jūnijā, kad koncertu sniegs Vojteks Ščepaniks. Viņš ir jauns poļu komponists, pianists un mūzikas producents. Aizrāvies ar klavierspēli, Vojteks savā radošajā ceļā saskāries ar dažādu žanru mūziku. Rokmūzikā viņš atrod kontrastu starp enerģiju un mieru, blūzā viņš iemācās izpaust sevi improvizējot, bet, pateicoties džezam, viņa mūzikas asinsritē plūst sinkopes un atpazīstamas harmonijas. Visu minēto mūziķis izmanto, lai radītu savu - kā vārdu krājumā ieviesies pēdējo gadu laikā - «neoklasisko» mūziku. Ščepanika koncerts būs pirmais triju koncertu sērijā Zemlika nāk… vasaras mēnešos Cēsīs.