Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

"Latvian Blues Band" vokālists Jānis Bukovskis aicina uz festivālu

MŪZIĶIS UN FUTBOLISTS. Pasaulē pazīstamās blūza grupas Latvian Blues Band vokālists un ģitārists Jānis Bukovskis un viņa dēls Adrians sestdien būs Ropažu estrādē, kur notiks pirmais R&B blues festival. Starp citu, kamēr tētis aktīvi muzicē, dēls dod uguņus futbola skolā Ikšķilē, kur, būdams centra uzbrucējs, savā pirmajā turnīrā jau dabūjis kausu kā turnīra labākais spēlētājs © F64

«Septiņpadsmit gadu laikā ir redzēti un dzirdēti pasaules labākie blūza mākslinieki, iepazīti jauni draugi un uzkrāta liela pieredze. Tāpēc nolēmām rīkot paši savu festivālu – šogad sāksim un nākamgad noteikti turpināsim,» saka blūza grupas Latvian Blues Band (LBB) ģitārists un vokālists Jānis Bukovskis.

Sestdien, 17. jūnijā, viņš visus labas mūzikas cienītājus aicina uz pirmo R&B blues festival, kas norisināsies Ropažu vēsturiskajā parkā Juglas upes krastā. Festivāla mērķis ir popularizēt labu un kvalitatīvu blues, soul un r&b mūziku, un klausītājus priecēs mūziķi no Baltijas valstīm, ASV un Nigērijas.

Kas lēni nāk, tas labi nāk

«Ropažu estrāde festivālam izvēlēta ne tikai tāpēc, ka pats esmu no Ropažu novada, bet šī vieta tāda stila pasākumam ir ļoti piemērota - jo sēdvietas ir ar amfiteātra slīpumiņu, turklāt līdzās ir pļaviņa, kur, ņemot līdzi savus sēžamrīkus, var čilot un viss būs redzams un dzirdams,» stāsta Jānis Bukovskis, atklājot, ka ir padomāts arī par apmeklētāju ēdināšanu, kas būs atbilstoša festivāla tematikai. Tur nebūs latviešu virtuve, jo R&B blues festival piestāv tradicionāli amerikāņu ēdieni. Tāpēc būs gan tradicionāls New Orlean ēdiens - gambo zupa, gatavota īpašā katlā uz dzīvās uguns, kā arī dažādi alus brūvējumi no ASV. Tāpat būs iespēja apgleznot ķermeni - gan ar hennu, gan īstiem tetovējumiem. Un, protams, būs arī dejas.

«Tā kā mēs, Latvian Blues Band, esam blūza misijas nesēji Latvijā, mūsu uzdevums ir gādāt par šāda festivāla norisi mūsu valstī. Jo, piemēram, leišiem šogad jau 25. gadu būs Blūza naktis (Bliuzo Naktys) - festivāls, kas no mazas būdiņas izaudzis līdz tāda mēroga pasākumam, kurā, piemēram, 2014. gadā uzstājās Holivudas spriedzes filmu aktieris Stīvens Sigals, kurš arī sācis spēlēt blūzu un kuram pieder viena no iespaidīgākajām blūza ģitāru kolekcijām pasaulē. Arī igauņiem jau no 1996. gada ir savs blūza festivāls Augustibluus, kas notiek Hāpsalu un kur uzstājas pasaules zvaigznes,» stāsta Jānis Bukovskis. Viņš nešaubās: gan jau arī blūza festivāls Latvijā pamazām izaugs.

«Daudzi jautā, kāpēc nav divdiennieks. Iedodiet finanses, uztaisīsim divdiennieku vai pat trīsdiennieku. Būsim reāli, tāpēc sāksim pa maziņam, jo - kas lēni nāk, tas labi nāk. Nav ko trakot,» viņš uzskata un atklāj, ka ir jau noteikts nākamā gada festivāla norises datums - tas notiks 16. jūnijā turpat, Ropažu estrādē, un divas grupas no Polijas un Dānijas ir jau nobukotas. «Augsta līmeņa mākslinieki jāaizrunā gadu, divus iepriekš. Arī mums jau 2018. gadā ir ieplānoti koncerti Vācijā un Dānijā. Tā ir normāla prakse,» mūziķis paskaidro.

Savādāks un ekskluzīvs

Jānis Bukovskis atzīst, ka doma par blūza festivālu Latvijā bijusi jau pirms septiņiem, astoņiem gadiem, pat jau gandrīz notika Zaķumuižas stadionā, bet dažādu mistisku nesakritību dēļ tas tomēr tika atcelts. «Bet mēs šo domu turpinājām kultivēt, līdz beidzot sestdien viss notiks!» priecīgi saka LBB līderis. Viņš piebilst, ka uz to mudinājuši arī viņu draugi no blūza asociācijām Dānijā un Vācijā. Šajās valstīs LBB ir bieži viesi, jau iedzīvojušies un ir ļoti pieprasīti.

«Protams, noorganizēt festivālu nav viegli, jo īpaši tāpēc, ka tas nav populārās mūzikas festivāls, bet visi lielie tirgotāji ir ieinteresēti, lai tur būtu nenormālās masas. Latvijā tādu festivālu netrūkst - vienas un tās pašas grupas brauc no vienas pilsētas uz otru, mainās tikai festivālu nosaukumi. Jā, principā ir diezgan grūti pārliecināt, ka mums būs forši - jo tas būs kaut kas pavisam savādāks un ekskluzīvs,» saka Jānis Bukovskis. Taču viņš ir apņēmības pilns kopā ar grupas biedriem pamazām iekustināt un izaudzināt šāda festivāla publiku. «Un, kad mēs izaugsim, tad mēs parādīsim! Tad nevis mums kāds būs jāpārliecina, bet mums skries pakaļ,» viņš nešaubās.

Ar ļoti augstām prasībām

Jānis Bukovskis atklāj, kas piedalīsies pirmajā R&B blues festival. Festivālu atklās Latvijas blūza veterāni Fortress Blues Band, kas uz skatuves ir no 1993. gada. Viņu īpašais viesis būs dziedātājs un blūmīzerists Oskars StolseSemerovs, LBB ilggadējais cīņu biedrs.

Būs viesi no Igaunijas - CatHouse Radio, kas ir jaunās paaudzes blūza grupa no Tartu, dibināta 2013. gadā. Viņu mūzikas skanējumam ir stingras blūza saknes ar Ņūorleānas un Čikāgas blūza, amerikas, kantri, roka un pankmūzikas stila noskaņām.

R&B mūziku pārstāvēs Latvijas instrumentālās mūzikas grupa Very Cool People un Kristīne Prauliņa. Grupu dibinājis ģitārists Elvijs Grafcovs, un viņi spēlē oriģinālmūziku, kur iekļauj dažādus jazz, funk, hiphop un soul mūzikas elementus.

Uz festivālu ieradīsies arī Big Daddy Wilson, izcils amerikāņu blūza mūziķis ar vairāku desmitu gadu pieredzi, kura samtainā balss nav salīdzināma ne ar vienu citu. Tāpat viņa repertuārā neatrast kaverversijas, viņš ir oriģināls savā īpašajā blues manierē ar blues soul un R&B oriģinālkompozīcijām. «Latvijā viņš bijis ne reizi vien, arī mēs esam kopā spēlējuši, viņu jau zina un vienmēr gaida. Ļoti labs mākslinieks,» piebilst Jānis Bukovskis.

«Jāsaka tā: mēs kā mūziķi esam ar ļoti augstām prasībām un ļoti rūpīgi skatāmies, ko aicināt uz festivālu. Mēs neņemam tikai skaļus vārdus, jo zinām, ka bieži tas negarantē kvalitāti. Mēs aicinām tos, ko paši esam dzirdējuši, redzējuši un sapratuši, ka ir yee!. Un, ja mūziķi paši viens otru novērtē, sakot, ka tas ir īpaši, oriģināli un līmenī, domāju, arī publikai varētu būt pa ausij.»

Jānis Bukovskis stāsta, ka pēc ierakstiem neviens neko neskatās, jo studijā var izdarīt debesu brīnumus. «Šovasar brauksim uz blūza festivālu Polijā, tad nu skatīsimies un lūkosim, ko aicināt uz mūsu festivālu. Tieši tā arī paši esam gājuši uz priekšu - tikai redzot, ko darām uz skatuves, ar mums ir notikušas tālākās sarunas. Jo visi producenti un promoteri grib redzēt, ko tu dari uz skatuves, kā tu strādā ar publiku un kā publika uz tevi reaģē.»

Vīrs un vārds

Protams, festivālā uz skatuves kāps arī pašmāju grandi - Latvian Blues Band. «Ko mēs izpildīsim? Tas būs superīgs un sirsnīgs pārsteigums, ko tagad neatklāšu,» nosaka Jānis Bukovskis, atklājot vien, ka kopā ar LBB uz skatuves būs arī Džastina Lī Brauna no Nigērijas, kas ir viena no daudzsološākajām māksliniecēm, izcila soul, R&B, funk & fusion, afro, popmūzikas un blūza izpildītāja. «Viņas balss diapazona dēļ Eiropā viņu dēvē par jauno Aretu Franklinu. Tas, protams, ir skaļi teikts, bet principā uz roku pirkstiem saskaitāmi tie mākslinieki, kuri var izdziedāt tādā tonalitātē kā Areta Franklina. Džastinai tas nesagādā nekādas problēmas. Varbūt kāds atceras, kā pirms pāris gadiem festivālā Positivus mēs kopā griezām uguņus...»

Šovasar LBB griezīs uguņus arī Rīgas pilsētas svētkos, Ogres kantrimūzikas festivālā Country Island, Krustpils novada svētkos - Spuņģēnos, bet nākamā gada sākumā kopā ar Big Daddy Wilson dosies koncerttūrē pa Latvijas lielākajām pilsētām.

Arī līdz ar festivāla noslēgumu darbi neapstāsies. «Svētdien visi mākslinieki jānogādā pa mājām, un tad pirmdien varēs izpūst gaisu. Pēc tam divas nedēļas būs drusku mierīgākas, nosvinēsim Līgo un tad jau atkal līdz pat 26. augustam būsim iejūgti darbos. Jau ieplānoti koncerti Lietuvā, Norvēģijā, Šveicē. Arī septembris līdz pat oktobrim ir pilns - tūrē pa Vāciju,» stāsta LBB līderis, atzīstot, ka viņam nenormāli patīk tāds ritms. «Esmu kā ūdenszāle, nevaru mierā nosēdēt,» viņš pasmaida un saka, ka nākamā gada martā un aprīlī, kas parasti ir tukšāki mēneši, jau ķersies pie nākamā R&B blues festival organizēšanas.

Jānis Bukovskis atzīst: tas, ka tieši viņi organizē šo festivālu, protams, drusku nospēlē. «Laika gaitā esam pierādījuši, ka ar mums var rēķināties - mēs vienmēr visur esam laikā, nevienu festivālu nekad neesam uzmetuši. Jā, LBB jau ir savs brends, mūs pazīst un zina: vīrs un vārds!»

Savs gurķītis, lociņš un dillīte

Bet kā Jānis svinēs Jāņus? Mūziķis atklāj: noteikti ar dažādām fiziskām aktivitātēm. Jo šie svētki viņam nesaistās ar sēdēšanu pie ugunskura, gaļas ēšanu un alus dzeršanu. «Pagājušogad bijām visa grupa kopā, šogad arī būsim, tikai Rolands [Saulietis] brauks pie māsas uz Angliju. Mēs jau mierā nesēžam, visi esam sportisti. Kas tik mums pagājušogad nebija - gan lāpu gājiens gar Daugavu, gan basītis, gan florbols, gan futbols, gan galda teniss. Esmu apgreidojis savas mājas ar visādiem sporta veidiem, lai visi brauc pie manis un brīvo laiku varam izmantot aktīvi.»

Jānim ļoti patīk arī peldēšana, un viņš izmanto priekšrocību, ko dod dzīvesvieta Daugavas krastā. «Es varu peldēt nonstopā, protams, bez trakošanas. Pāri Daugavai nepeldu, labāk zigzagā gar krastu,» viņš stāsta, un Adrians piebilst, ka tētis arī skrien. «Kādreiz krosu ciest nevarēju, no skriešanas turējos pa gabalu. Man pat pamatskolā ar fizkultūras skolotāju bija dīls, ka es neskriešu krosu, bet ziemā to visu saslēpošu. Bet - kādreiz es to darīju nepareizi, bez iesildīšanās, tāpēc jau pēc pirmā kilometra dūra sānā un kājas neklausīja. Redz, kā viss mainās, ja to dara pareizi,» secina populārais mūziķis, piebilstot, ka, izmantojot lietotni Endomondo, tas pat ir interesanti. «Tētis skrien, es ar riteni pa priekšu. Es viņam esmu trenerītis,» sarunā iesaistās arī Adrians. Un tētis piebilst: ja pašam uznāk slinkums, tieši dēls viņu motivē saņemties un iet ārā - vai skriet, vai braukt ar riteņiem. Jo - ir jākustas.

Viņš ļoti labprāt kustas arī pa savu piemājas dārziņu, kur viņam ir gan sava siltumnīca, kur aug tomāti, gan savs zemeņu puduriņš, ko apčubināt, gan savs gurķītis, salātiņš, lociņš un dillīte. «Mana mamma bija lieliska dārzniece, es visu zinu, kas un kā jādara, un arī rokas man aug no pareizās vietas,» Jānis nosmej un saka, ka darbs dārzā viņam ne vien nesagādā problēmas, bet pat ļoti patīk. Jo tikai dārzā viņš var pilnībā atslēgties un nedomāt neko citu.

***

Jānis BUKOVSKIS

• Blūza grupas Latvian Blues Band (LBB) ģitārists un vokālists (kopš grupas dibināšanas 2000. gadā)

• Dzimis 1982. gada 7. februārī Rīgā

• Muzikālā izglītība: Rīgas 100. vidusskola

• Muzikālā ietekme: Freddie King, Albert King, Duke Robillard

• Vaļasprieki: volejbols, basketbols, peldēšana, snūkers un galda hokejs

• Precējies. Dēls Adrians (6)

• LBB ir viena no starptautiski atzītākajām Latvijas grupām, uzstājušies Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Horvātijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Itālijā, Spānijā, Grieķijā, Dānijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Luksemburgā, Krievijā, Baltkrievijā, ASV, Kanādā, Ēģiptē un Uzbekistānā; grupa ir piedalījusies lielākajos Eiropas blūza festivālos, piemēram, Euro Jazz Atēnās, Sierre Blues Šveicē, Narcao Blues Sardīnijā

• LBB ir ierakstīti trīs studijas albumi: Unreal (2009), When The Sun Goes Down (2010) un Music Of My Heart (2016)