Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

LĪGO PASĀKUMI: Varianti saulgriežiem barā, pulciņā vai vienatnē

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Dažādi vasaras saulgriežu pasākumi norisinājušies jau kopš nedēļas sākuma, kad vienā vietā sagaidīta saules ausma un gada garākā diena, citviet svinēta gara īsākā nakts, bet tieši Līgo vakarā kolektīva līgošana tiek rīkota teju vai katrā apdzīvotā vietā Latvijā. Iet pulkā ar citiem, ielīgot un līgot savējo vidū, lielākā barā vai absolūtā vientulībā, protams, ir katra paša izvēles ziņā.

Sagatavoties līgošanai

Ceturtdien, 22. jūnijā, pulksten 16 Kalnciema kvartālā sāksies ikgadējais Suitu nakts tirgus, kā arī ielīgošanas koncerts. Tā ietvaros uzstāsies Suitu sievas, un no Alsungas novada ieradīsies arī tirgotāji, līdzi vezdami svaigus lauku labumus, amatnieku darinājumus un Līgo zāles. Suitu nakts tirgus koncertā uzstāsies etnogrāfiskais ansamblis Suitu sievas kopā ar Alsungas dūdiniekiem, postroka grupa Daba San, Laima Jansone un Dj Monsta (Uldis Cīrulis). Protams, arī tirgošanās ritēs uz pilnu klapi, īpašais piedāvājums - Alsungas novada našķi, sklandrauši un koča.

Ceturtdien, 22. jūnijā, Vecpiebalgā, Kāļa Skalbes memoriālajā muzejā Saulrieti, tiek rīkots pasākums Brauciet uz Saulrietiem, draugi!. Pasākums veltīts dzejnieka Kārļa Skalbes muzeja 30 gadu izveidei, kā arī Kārļa un Lizetes Skalbju pārbedīšanas 25. gadadienai. 1987. gadā atklātais muzejs Saulrieti bija īpašs notikums, tā tapšanā iesaistījās dzejnieka meita Ilze Skalbe-Legzdiņa un dēls Jānis Skalbe, radošā inteliģence, vecpiebaldzēni un teju katrs latvietis, piedāvājot Kārļa Skalbes grāmatas un citus vērtīgus eksponātus topošajam muzejam, braucot strādāt ēkas un teritorijas sakopšanas darbus. Šogad Saulrietu saime vēlas īpaši pieminēt Kārli Skalbi. Muzejā apskatāma Pētera Korsaka fotogrāfiju izstāde Kārlis Skalbe. Pārnākšana. Vakarēšanā atmiņās dalīsies notikumu aculiecinieki kopā ar dziesminieci Antu Enģeli.

Savukārt Strenču brīvdabas estrādē 22. jūnija vakarā būs iespēja dzīvot līdzi krietnā kareivja Šveika dēkām, ko iestudējuši Strenču novada kultūras darbinieki. Izrādē piedalās J. Ziemeļnieka Strenču Tautas teātra aktieri, strencēnieši un valmierieši. Izrādes režisors - Valmieras Drāmas teātra aktieris Imants Strads. Pirms izrādes Gaujmalā pie brīvdabas estrādes tiks iedegts Gaismas parks. Pēc izrādes - zaļumballe.

Iet pulkā Līgo vakarā

Līgo vakarā piektdien, 23. jūnijā, Kuldīgas pilsētas estrādē notiks saulgriežu koncertuzvedums Īsta pamācība mīlēšanā. Tiek solīts, ka tas būs jautrs un mūsdienīgs stāsts par papardes zieda meklējumiem ar varenu līgošanu un kopā dziedāšanu. Par ko stāsts? Par kādu kungu, kuram gan tuvojas jau astoņdesmit gadu, bet viņa sirds piedzīvo trešo atmodu, un sievas meklēšanas avantūra uzņem apgriezienus. Lai izprastu, kā iekarot sievietes sirdi, un kliedētu vientulību, talkā tiek aicināti arī dažādi jomas eksperti. Kā zināms, mūsdienās iepazīšanās iespējas ir daudzpusīgas, arī pilnas komisku un paradoksālu situāciju. Uzveduma režisors ir Intars Rešetins, lomas izspēlēs Āris Rozentāls, Mirdza Martinsone, Vita Vārpiņa, Ērika Eglija, Inita Sondore, Akvelīna Līvmane, Velta Straume, Marģers Eglinskis un citi. Līgo vakarā Kuldīgā tradicionāli jāņuguni iedegs Pilsētas dārzā. Varēs noskatīties teatralizētu uzvedumu Tautiešam roku devu pašā Līgo vakarā. Lūkošanu, līdzināšanu, mārtošanu un līgošanu izspēlēs, izdejos un izdziedās etnogrāfiskais ansamblis Suitu sievas, deju kopa Bandava, jauniešu teātris Focus un folkloras kopa Nārbuļi.

Liepājniekiem Līgo svētkus būs iespēja svinēt koncertestrādē Pūt, vējiņi - gandrīz no saules rieta līdz saules lēktam, baudot gan pazīstamu latviešu dziedošo aktieru Arta Robežnieka, Everitas Pjatas un Agneses Jēkabsones, kā arī dziedātāja Andra Ērgļa un mūziķu grupas Jāņa Strazda vadībā sniegumu. Būs arī jāņuguns iedegšana un lustīga līgošana nakts ballē līdz rīta gaismai kopā ar grupu Dakota.

Līgo vakarā, 23. jūnijā, pulksten 22 Siguldas pilsdrupu estrādē notiks muzikāls brīvdabas koncertuzvedums Streiča kinonakts mistērija. Koncertuzvedumā piedalīsies latviešu aktieri, bet jāņuguni iedegs pats Jānis Streičs. Caur latviešu kinomeistara Jāņa Streiča dažādu laiku populārākajām kinofilmu melodijām, dejām, fragmentiem, atmiņām, smieklīgiem atgadījumiem, filmu citātiem, kuri nu jau kļuvuši par klasiku, kopā ar teātru un kino aktieriem, dziedātājiem un dejotājiem tiks izdzīvota Jāņu nakts mistērija, kas, protams, var notikt tikai un vienīgi gada visīsākajā naktī Siguldā un tikai un vienīgi - filmēšanas laukumā. Kino orķestris pianista Jura Kristona vadībā kopā ar postfolkloras grupu Rikši rūpēsies par labskanību un īpašām kino melodiju apdarēm, kuras izdziedās Juris Jope, Baiba Renerte, Ēriks Zeps. Īpašu dzirksti uzšķils dejotāji horeogrāfes Ievas Kemleres vadībā, bet kinonakts vadītāju lomās iejutīsies aktieri Indra Burkovska un Uldis Anže. Koncertuzveduma režisors - Valdis Pavlovskis. Pēc koncertuzveduma zaļumballe kopā ar dziedātāju Daini Skuteli.

Ieeja pasākumā no plkst. 21.00.

Protams, ka svētku svinēšana notiks arī Rīgā, Daugavmalā. Pasākums Līgojam Krastmalā! notiks vairākās vietās, arī Rīgas laukumā, Danču placī, Dziesmu paviljonā, Ziņģu sētā u.c. Līgotāji lielpilsētā varēs baudīt Intara Busuļa un Abonementa orķestra priekšnesumu kopā ar komponistu Kārli Lāci, protams, neizpaliks arī ugunskuru iedegšana un atraktīva jautrošanās kopā ar grupu Labvēlīgais tips, taču tas nebūt nav viss. Danču placī ielīgos deju soļos kopā ar folkloras kopām Ceiruleits, Kokle, Rīgas Danču klubu, bet dziesmas dziedās kopā ar aktieri Juri Hiršu, Aiju Vītoliņu, grupu Mākoņstūmēji un citiem viesiem. Ziņģu noskaņas virmos kopā ar Lauku muzikantiem, Galaktiku, Coco Orchestra, Flame and the Rolltones u.c.

Veca mīlestība nerūs

Tie, kuriem kaut kādu apstākļu dēļ nebūs iespējams līgot mazākā vai lielākā pulkā, Latvijas Televīzija, kā ierasts, piedāvās tradicionālo vasaras saulgriežu komplektu zilajos ekrānos - filmas, teātra izrādes, deju lieluzvedumus, arī tiešraidi no kopīgas līgošanas Rīgā, Daugavmalā. Piektdien, 23. jūnijā, pulksten 9.20 LTV1 ēterā būs vērojama Leļļu teātra izrāde Skroderdienas Silmačos. Šoreiz labi zināmais stāsts tiks izstāstīts ar mājdzīvnieku tēliem: kaķi, suns, zirgs, govs un citi dzīvnieki, kurus var atrast īstā lauku sētā. Kurš ir kurš? Un kādēļ tā? Atbildes smelsimies Leļļu teātra izrādē, kas būs negaidīts notikums ar papildu asociācijām un metaforām. Pirms izrādes Teātris zip. iepazīstinās ar aktieru ansambli. Pulksten 18.50 latviešu kino klasika - režisora Jāņa Streiča veidotās mākslas filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā atjaunotā versija. Filmas atjaunotā versija izveidota 2008. gadā, uzlabojot tehniskās nepilnības, kas radušās filmas uzglabāšanas laikā, - atjaunojot filmas audio noformējumu jeb «skaņas celiņu» un uzlabojot krāsu gammu saskaņā ar autoru ieceri. Lomās: Lilita Bērziņa, Uldis Dumpis, Olga Dreģe, Gundars Āboliņš, Diāna Zande u.c. Pulksten 21.15 tiešraidē LTV1 ēterā būs vērojama svētku svinēšana Līgojam Krastmalā!

Savukārt 24. jūnijā pulksten 10, tie, kas jau modušies, varēs skatīties režisora Vara Braslas veidoto piedzīvojumu filmu Ūdensbumba resnajam runcim. Astoņgadīgā Marta un četrgadīgā Linda ir māsiņas, kuru vecāki cenšas nopelnīt ģimenei naudiņu. Mazpilsētā darba vietu ir maz, tāpēc tētis devies peļņā uz Angliju. Māmiņai jābrauc uz lielpilsētu, lai izmācītos par frizieri. Vienīgais cilvēks, ar kuru var saprātīgi parunāties par dzīvi, ir vectēvs, taču māsiņas vecāku prombūtnē tiek uzticētas mammas māsai, trīsdesmitgadniecei Unai. Tā nu sākas Martas un Lindas dienas un nedienas... Ūdensbumba resnajam runcim savulaik kļuva par gada visvairāk apmeklēto Eiropas filmu Latvijā, saņēma arī Lielo Kristapu kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma, izrādīta vairākos starptautiskos festivālos. Lomās: Baiba Broka, Agita Gruntmane-Valtere, Jānis Paukštello, Gundars Āboliņš, Artūrs Skrastiņš, Dace Eversa, Ģirts Ķesteris. Pulksten 18.35 ēterā būs režisores Lindas Oltes filma Gūtenmorgens un Vienciems. Filmas pamatā ir rakstnieka Māra Bērziņa stāsts, kas tapis, viņam dzīvojot Valgalciemā un filmējoties Latvijas Televīzijas valsts simtgadei veltītajā projektā Viens ciems. Visa Latvija. Filmas galvenais varonis Gūtenmorgens dodas no valsts iestādes raudzīties, kā cilvēki dzīvo laukos, un nokļūst Vienciemā. Seko neparedzēti notikumi, iepazīstoties ar kolorītajiem vietējiem iedzīvotājiem. Lomās: Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Valgalciema iedzīvotāji. Savukārt Jāņu dienas pašā vakarā, pulksten 21.45, tie, kuriem vēl būs spēka un miegs nebūs nolicis slīpi, varēs skatīties Nacionālā teātra izrādi Latgola.lv 2 -jautru un sirsnīgu izrādi par jau zināmiem varoņiem, kuri dzīvo Latgales laukos, Ontonu un Anni (Pēteris Liepiņš un Dace Bonāte), kā arī viņu sābriem Pīteru un Mari (Voldemārs Šoriņš un Indra Burkovska). Dažādi notikumi, pārpratumi, cilvēku kaislības un mīlestība - tas viss norit tik spraigajā laikā no Jāņiem līdz pat Ziemassvētkiem. Teātris zip. sezonas noslēguma raidījumā pirms izrādes viesosies aktieri Dace Bonāte, Pēteris Liepiņš, Indra Burkovska, Voldemārs Šoriņš un Mārtiņš Egliens. Svētdien, 25. jūnijā, pulksten 18.20 TV pirmizrādi piedzīvos Bērnu deju lieluzvedums Trejdeviņi gaismas tilti. Rīgas izglītības iestāžu dejotāji savā lielkoncertā izdejos stāstu par trejdeviņiem gaismas tiltiem - pāri manam, pāri tavam, pāri tautas laikam. Cauri laikmetiem nācis, ģimenes vērtībās balstīts, dejas tilts ved cauri bērnu rotaļām un sapņiem, liek iepazīt dabu un tradīcijas, lepoties ar savu pilsētu Rīgu un katram ar savu ģimeni. To visu dejas rakstos apliecina 4000 dalībnieku no pirmsskolas vecuma līdz pat jauniešu deju kolektīviem. Koncertā iekļautas gan bērnu sen zināmas un iemīļotas dejas, gan īpaši šim deju lieluzvedumam veidotās jaunās horeogrāfijas. Svētdienas vakarā pulksten 21.15 - Emīla nedarbi. Filmas arheoloģija par režisora Vara Braslas filmu Emīla nedarbi, kas pirmizrādi piedzīvoja 1985. gadā un apbalvota ar balvu Lielais Kristaps. Emīla nedarbi. Filmas arheoloģija veidotāji «atgriezīsies» pie nu jau pieaugušo filmas varoņu stāstiem, iezīmējot to, kā kuram ir klājies kopš filmēšanas dienām. Savukārt filmu Emīla nedarbi LTV1 varēs vērot pulksten 22.15. Filmas pamatā ir zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes stāsts Lennebergas Emīls, galvenajās lomās Māris Zonnenbergs-Zombergs, Dace Everss u.c.

Absolūti neatkarīgajiem

Lielisku dāvanu jeb «drošības komplektu Līgo svētkiem» vasaras saulgriežu laikā sarūpējis portāls filmas.lv. Papildinot vairāk nekā 100 filmu, kas portālā filmas.lv noskatāmas tiešsaistē bez maksas jebkurā laikā un jebkur Latvijā, šā gada Jāņos portālā būs skatāmas trīs klasiskas spēlfilmas, divas no tām jau restaurētas. Pirms mēneša, sākot svinēt izcilā režisora Rolanda Kalniņa 95 gadu jubileju, kinoteātra pirmizrādi piedzīvoja studijā Lokomotīve atjaunotā spēlfilma Ceplis (1972), savukārt pati pirmā filma, ar kuru 2008. gadā sākās Nacionālā Kino centra filmu restaurācijas programma, bija, protams, Jāņa Streiča Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981). Trešā šogad no jauna ievietotā «vasaras filma» ir vienīgā spēlfilma, kuru uzņēmis janvārī mūžībā aizgājušais režisors-dokumentālists Uldis Brauns (1932-2017) - Motociklu vasara (1975). Der atgādināt, ka portālā filmas.lv iespējams noskatīties daudz kā laba no latviešu kino klasikas - Vara Braslas un Gunāra Cilinska melodrāmu Ezera sonāte (1976), Gunāra Pieša veidoto pasaku filmu Sprīdītis (1985), Viestura Kairiša īsfilmu Kāzas (2000), kas netieši balstīta Raiņa Spēlēju, dancoju motīvos; Lailas Pakalniņas Ķīlnieku (2006) ar Dziesmu svētkiem lidostā; Gata Šmita Seržanta Lapiņa atgriešanos (2010) ar lielisku Jaunā Rīgas teātra aktieru izlasi un citas spožas filmas, arī dokumentālo kino un animāciju - 30 dažādu gadu un dažādu režisoru filmiņas mazajiem skatītājiem.