Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Šosestdien pie mums vēl nepieredzēts notikums – jauns televīzijas konkurss amatieru koriem

PANĀKUMS. Ar LTV kultūras raidījumu redakcijas vadītājas Ievas Rozentāles pūlēm uz Rīgu ir atdabūta pirmā amatieru koru Eirovīzija – pasākums, kas, cerams, iesakņosies kā tradicionāls arī turpmāk © Publicitātes foto, Ģirts RAĢELIS

Šosestdien, 22. jūlijā, Arēnā Rīga notiks pie mums vēl nepieredzēts notikums – jauns televīzijas konkurss amatieru koriem Eirovīzijas gada koris 2017. Koristu klātbūtne gan jūtama jau visu šo nedēļu.

Kordziedāšanas prasmi un tradīcijas konkursā demonstrēs labākie amatieru kori no Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Vācijas, Ungārijas, Slovēnijas un Velsas. Dalībniekus izraudzījās katras valsts sabiedriskā televīzija, Latviju pārstāvēs Jelgavas meiteņu koris Spīgo. Konkursu vadīs Grammy balvas laureāts komponists Ēriks Vitekers un Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras raidījumu vadītāja Eva Johansone.

Protams, ka šī pasākuma atspoguļošana notiks Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu redakcijas vadītājas un šajā gadījumā arī producentes Ievas Rozentāles pārraudzībā. Kas tad īsti ir šī Eirovīzija? «Latvijai tas ir ļoti nozīmīgs pasākums, jo tā ir milzīga tiešraide, kurai pieslēdzas patiešām liela starptautiskā uzmanība. Šobrīd ir apstiprināts, ka šo Eirovīzijas koru gada konkursu pārraidīs 11 valstu sabiedriskās televīzijas, kā arī vairāki spēcīgi interneta kanāli,» skaidro Ieva. «Latvijas Televīzijai tas ir milzīgs izaicinājums. Šis pasākums patiesībā ir tāda pati Eirovīzija kā mums jau labi zināmā, tikai tā ir pirmā, kaut kas jauns un nebijis, kā eksperiments. Atpazīstamība tai, protams, vēl nav tik liela, jo cilvēki, un arī mēs paši, nezina, kā tas viss izvērtīsies. Attīstām pilnīgi jaunu ideju un ceram, ka viss sanāks ļoti labi. Mums tā ir liela atbildība.»

Šāds Eirovīzijas pasākums koriem risināsies pirmoreiz. «Eirovīzijas rīko EBU jeb Eiropas Raidorganizāciju apvienība, kas koordinē visas Eiropas sabiedriskās televīzijas. Mēs visi zinām Eurovision Song Contest, kas ir dziesmu konkurss, taču līdzās tai ir junioru Eirovīzija, klasiskās mūzikas Eirovīzija un deju Eirovīzija. Šī ir piektā, kas tagad ir oficiāli apstiprināta un ko EBU mēģina šobrīd attīstīt. Mēs esam pirmie, kas mēģinās šo modeli ieviest dzīvē. Jo mēs taču esam liela koru zeme! Šī Eirovīzija atšķiras ar to, ka iesaista konkursā ļoti demokrātiskas tautas masas, jo visi dalībnieki ir amatieru koru dziedātāji, līdz ar to tā ir pavisam cita pieeja - tas nav popsīgs vai elitārs pasākums, bet visu sabiedrību vienojošs konkurss, kas ar laiku varētu izveidoties par jaunu koru mākslas kustību,» stāsta Ieva. Lai šis konkurss tiktu tieši mums, liels nopelns ir tieši viņai - pirms pāris gadiem producentes iesāktā iniciatīva par koncertiem Dzimuši Rīgā ir atzinīgi novērtēta arī starptautiskā līmenī, tas pierādījis, ka LTV ir spējīga nodrošināt augsta līmeņa pasākumu organizēšanu. «Es darbojos EBU mūzikas un deju grupā, kurā ir starptautisko mūzikas vai kultūras redakciju vadītāji. Mani ievēlēja šīs struktūras birojā, kurā ir iespējams attīstīt daudz labu ideju, ja, protams, tādas ir un spēj par tām pārliecināt kolēģus. Es pacietīgi uzstāju uz to, ka Eirovīzija kā vecais formāts ir jāuzspridzina, un par šo ideju centos pārliecināt pārējos. Un viņi saprata - OK, riskējam! Viss ļoti labi sakrita, jo šajā laikā bija ieplānota arī Eiropas koru olimpiāde, kurai sadarbības partneris ir vācu loģistikas kompānija, kas savukārt organizē koru spēles dažādās Eiropas valstīs,» palepojas Ieva. Izskatās, ka viss tiešām ļoti labi sanāks - koristi Rīgas ielās ir pamanīti, tātad gan jau tiks pamanīts arī centrālais pasākums Arēnā Rīga.