Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Ventspils – piejūras pērle ar pārsteidzoši bagātīgu tūrisma piedāvājumu

© Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē, kad Ventspils atzīmēs savu 727. jubileju, pilsētu pārpludinās viesi no malu malām. Taču arī citās nedēļas nogalēs pilsētā tūristu netrūkst. Tas nav pārsteidzoši, ka Ventspils tūristus pievelk kā magnēts, jo viesošanās pilsētā ir bauda acīm un atpūta dvēselei un prātam.

Ventspils prot pārsteigt ar neskaitāmiem apskates objektiem, bagātīgu pasākumu programmu, daudzveidīgu virtuvi vēderpriekiem un omulīgām naktsmājām. Turklāt nemitīgi tiek domāts, kā šo piesātināto piedāvājumu buķeti paplašināt. Ideju ir daudz.

Publicitātes foto

«Ventspils ir kļuvusi par vienu no piejūras pērlēm, kas pēdējos 20 gados ir ļoti strauji attīstījusies, tostarp arī tūrisma jomā. Ventspils ir viena no atpazīstamākajām pilsētām Baltijas jūras piekrastē. Par Ventspili runā un pilsētu zina Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Somijā un ne tikai,» stāsta Ventspils Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Una Libkovska.

Tūristi no visiem kontinentiem

Ņemot vērā plašās izklaides un atpūtas iespējas pilsētā, vienas dienas ekskursija Ventspilī ir īsts izaicinājums tūristiem, tāpēc daudzi izvēlas uzkavēties pilsētā vismaz divas dienas, lai nesteidzīgi izbaudītu Ventspils burvību. Piemēram, pērn Ventspilī nakšņojuši vairāk nekā 112 000 viesu (naktsmāju sniegtā informācija), no viņiem vairāk nekā puse jeb apmēram 65 000 bija ārvalstu tūristi - pilsētu ir iecienījuši tūristi no Baltijas valstīm, Vācijas, Somijas, Zviedrijas, arī eksotiskākām zemēm, piemēram, Ķīnas, Japānas, Austrālijas, Jaunzēlandes un Āfrikas. Visstraujāk audzis zviedru tūristu skaits, un šī tendence skaidrojama ar prāmju reisu skaita palielināšanu, proti, ja pirms diviem gadiem uz Zviedriju prāmis brauca trīs reizes nedēļā, tad šobrīd jau 12 reižu. Patlaban gan prāmju kustība vairāk fokusēta uz kravu pārvadājumiem, tāpēc Ventspils TIC ir uzsācis sarunas ar Stena Line par iespēju organizēt arī kruīza kuģus starp Ventspili un Zviedriju.

Publicitātes foto

Piedāvājumi ģimenēm ar bērniem

«Šobrīd lielākā daļa ārvalstu viesu ir no Lietuvas, un, kā liecina aptaujas, viņi Ventspili izvēlas kā vietu, kur atpūsties ar ģimeni. Mums ir visi priekšnosacījumi, lai šādu atpūtu sniegtu. Ne velti mēs esam sevi pozicionējuši kā ģimenei draudzīgu pilsētu.» Ventspilī ir bērnu pilsētiņas, rotaļu laukumi, ūdens piedzīvojumu parks, Ventspils Piedzīvojumu parks. Katru gadu rudenī un pavasarī akcentējam programmas, kas domātas skolēniem, tajās iekļaujot gan izglītojošus muzeja apmeklējumus, gan vizīti Kurzemes Democentrā, kas piedāvā aktīvu, aizraujošu, izzinošu piedzīvojumu tehnoloģiju pasaulē. Gan bērniem, gan pieaugušajiem atmiņā paliekošs būs Ventspils planetārija un observatorijas apmeklējums Jaunrades namā. «Ventspilī ir vienīgais digitālais planetārijs Baltijā, ļaujot atklāt un izzināt Visumā glabātus noslēpumus,» stāsta U. Libkovska.

Ventspilī ar sportu uz tu

Esot Ventspilī, unikāls apskates objekts ir Mazbānītis. Kādreiz tas kursēja no Rojas līdz Liepājai, piestājot arī Ventspilī. Tagad šaursliežu dzelzceļš sastāv no divām līnijām: Riņķa līniju - 1,4 kilometri - un Kalna līniju - trīs kilometri. «Lokomotīves ir atjaunotas, un Mazbānītis ir dzīvās vēstures elements,» skaidro Ventspils TIC vadītāja.

Publicitātes foto

Noteikti ir vērts apmeklēt arī Livonijas ordeņa pili, kas regulāri sarūpē kādu jaunu ekspozīciju, Piejūras brīvdabas muzeju.

Tāpat pozitīvas emocijas sniegs brauciens ar kuģīti Hercogs Jēkabs. «Ar kuģīti ir lieliska iespēja iebraukt jūrā un aplūkot, kā pilsēta izskatās no šāda skatpunkta.» Daudziem pie sirds ies pludmales akvaparks.

Tā kā arvien vairāk cilvēku izvēlas apceļot sev interesējošās vietas ar velosipēdu, arī par šo aspektu Ventspilī nav piemirsts. Veloceliņu kopgarums pilsētā sasniedz gandrīz 60 kilometru. Ir izstrādāti seši velo maršruti - to garums ir, sākot no pieciem kilometriem, kurā var doties arī paši mazākie ķipari un kurš ir pieveicams jebkuram citam interesentam, ir arī maršruti rūdītākiem braucējiem, un to garums sasniedz pat 60 kilometru. Ventspilī ir ap 600 velo novietņu. Plašs ir arī citu sportisko aktivitāšu klāsts - Ventspilī ir skeitparki, BMX trases, slēpošanas kalns Ventspils hūte, basketbola, ledus halle, tenisa korti, gandrīz 40 trenažieru vietas brīvā dabā un ne tikai.

Publicitātes foto

Jauni pārsteigumi

Katrā ziņā Ventspilī ikviens spēs atrast savām interesēm un vēlmēm atbilstošu tūrisma piedāvājumu. Visus apskates objektus un interesantās pieturvietas nav iespējams uzskaitīt, piemēram, govju parādes gotiņas jau vien ir 24, arī puķu piramīdām un puķu skulptūrām cilvēki vienaldzīgi nespēj paiet garām - cilvēki steidz tās iemūžināt fotogrāfijās. Turklāt vides objektu skaits gadu no gada paplašinās. Šajā vasaras sezonā arī Piedzīvojumu parks ir sarūpējis jaunas atrakcijas, jaunas aizraujošas izklaides iespējas piedāvā arī Kurzemes Democentrs, radīts jauns velo maršruts, arī kuģītis Hercogs Jēkabs piedāvā paplašinātu maršrutu.

Pārsteidzoši plaša ir kultūras programma - vasaras mēnešos katru nedēļas nogali dienā norisinās aptuveni septiņi pasākumi. Atliek tikai izvēlēties savējo!

Gan paēdinās, gan izguldīs

Jebkurš ceļojums nav iedomājams bez garšas kārpiņu palutināšanas ar vietējiem labumiem. Viesi tiek laipni gaidīti kādā no Ventspils ēdināšanas uzņēmumiem, kuri kopskaitā ir ap 50. Ir pieejama gan vietējā virtuve, gan baudāmi citu kultūru nacionālie dārgumi, piemēram, ukraiņu un ķīniešu.

Bet pēc piesātinātas dienas laiks doties pie miera. Ventspilī ir vairāk nekā 50 naktsmītņu (viesu nami, viesnīcas, brīvdienu mājas, kempingi). «Naktsmītnes ir nelielas ar 10 līdz 20 gultasvietām katrā. Taču, neskatoties uz to, kopējais gultasvietu skaits mums ir lielāks nekā Liepājā, kur ir lielās viesnīcas. Arī mēs patlaban aktīvi domājam par iespēju izveidot klasisku kūrortviesnīcu,» norāda U. Libkovska.

Katru gadu konkursā tiek noskaidroti un sumināti labākie ēdināšanas un naktsmītņu nodrošinātāji, tādējādi mudinot uzņēmumus celt savu kvalitātes latiņu arvien augstāk, būt vēl labākiem. Konkurss arī kalpo kā kopīga atkaltikšanās uzņēmējiem, kad raudzīties, kā katram gads aizvadīts un kā, kopīgi strādājot, var padarīt Ventspili vēl pievilcīgāku ceļotājiem.

Publicitātes foto

«Jāteic, ka pēdējo četru gadu laikā apkalpošanas līmenis un kvalitāte patiesi ir ļoti auguši. Viesmīlība ir pilsētas kvalitātes zīme, un cilvēks allaž grib atgriezties tur, kur viņš jutās labi un jutās gaidīts,» akcentē U. Libkovska, piebilstot, ka gadu no gada kafejnīcu un naktsmītņu pulkam pievienojas jauni uzņēmumi.

Venti ir «iedzīvojušies»

Noteikti ir jāpiemin arī tas, ka Ventspilij ir pašai sava nauda - venti. Tie sniedz privilēģijas un atlaides, apmeklējot dažādas aktīvās atpūtas un izklaides vietas, tūrisma objektus, kafejnīcas, naktsmītnes. Lai tos iegūtu, caur sociālajiem tīkliem ir jāreģistrējas vienotā portālā (www.visitventspils.com) un, pildot dažādus uzdevumus, spēlējot spēles, tādējādi gūstot informāciju par tūrisma objektiem pilsētā, savā īpašumā var iegūt šo unikālo naudas vienību, ar kuru vēlāk Ventspilī norēķināties. Nopelnīt ventus var arī, liekot lietā izdomu un iesaistoties ventspilinga kustībā. Ventspilingu var pielīdzināt pasaulē jau pazīstamajam plankingam. Ventspilinga gadījumā cilvēkam ir jāizveido V burta pozīcija. Bildei ir jātop Ventspilī, un pēc tam tā jāiesūta Ventspils virtuālajai vēstniecībai, kas to publicēs.

Taustāmu nopelnīto naudu var iegūt Ventspils TIC. Ventu bankā ir reģistrējušies vairāk nekā 50 000 cilvēku, un šo sešu gadu laikā, kopš venti ieraudzīja dienas gaismu, no bankas ir izņemti 43 miljoni ventu. Ventu bankai ir arī sava mobilā aplikācija.

Jāpiebilst, ka jebkuru neskaidrību gadījumā tūristi ir aicināti apmeklēt (vai zvanīt, rakstīt) Ventspils TIC, kur darbinieces sniegs izsmeļošu informāciju uz tūristu būtiskākajiem jautājumiem - ko redzēt, kur ēst un nakšņot. Tūrisma informācijas centrā pieejami arī dažnedažādi bukleti, lai Ventspils apskate būtu vēl pilnvērtīgāka. Tāpat darbojas tūristiem noderīga mājas lapa - Ventspils virtuālā vēstniecība: www.visitventspils.com. Informācija tur lasāma astoņās valodās. Ir pieejami arī gidu pakalpojumi, piemēram, šogad ir apmācīti 50 speciālisti.

Laipni lūgti Ventspilī!