Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

UZZINI, kādas ir Latvijas iedzīvotāju mīļākās krāsas

© publicitātes

Latvijas iedzīvotājiem mīļākie ir zilie (32%) un zaļie (28%) krāsu toņi – noskaidrots Samsung QLED TV veiktajā aptaujā. Ko šīs krāsas simbolizē un ar ko saistāmas simpātijas pret tām – skaidro krāsu terapeite.

Patika pret zilo un zaļo krāsu vīriešiem un sievietēm Latvijā ir vienāda, taču būtiski tā atšķiras latviešu un cittautiešu starpā. Ja Latvijā dzīvojošie cittautieši zilo par savu iecienītāko nosauc nedaudz vairāk kā 40% gadījumu, tad latvieši - vien 28%. Apgriezta situācija ir ar zaļo krāsu - to par sev tīkamāko nosaukusi vairāk kā ceturtdaļa (27%) aptaujāto latviešu, kamēr mazākumtautību vidū tā iet pie sirds tikai katram piektajam (22%), atklāj Samsung QLED TV pētījums.

Krāsu terapeite un psiholoģe Elizabete Ozola min vairākus iemeslus Latvijas iedzīvotāju labpatikai pret zaļo un zilo krāsu. “Latvijas daba ir bagāta ar šīm krāsām, esam mežu un ezeru zeme, turklāt atrodamies pie jūras. Šī iemesla dēļ arī zilā un zaļā jeb jūra, upe un mežs vēsturiski ir bijuši simboli iztikai un fiziskajai izdzīvošanai,” stāsta E.Ozola.

Viņa piebilst - tā kā mūsu valsts iedzīvotāji pēc uzvedības modeļa un rakstura iezīmēm ir vairāk atturīgi, intraverti, vēsi, tad loģiska ir arī patika pret melanholiskajiem zilajiem un harmoniskajiem zaļajiem toņiem. Krāsu terapeite min, ka papildu faktors simpātijām pret šīm krāsām varētu būt meklējams tajā, ka tās palīdz atslābināties un nomierināties straujajā ikdienā.

No vairāk nekā 100 dažādām krāsām Latvijas iedzīvotāji kā sev mīļākās nosaukuši arī rozā un sarkanās krāsas. Rozīgos un lillā toņus kā mīļākos minējusi piektdaļa sieviešu, kamēr vīriešu vidū tos kā saistošus atzīmējuši 14% aptaujāto. Lai savas mīļākās un vēl miljardu citu krāsu būtu iespējams baudīt pilnā spektrā un visaugstākajā kvalitātē, Samsung ir radījis QLED TV ar kvantu punktu tehnoloģiju, kas krāsas ataino atbilstoši realitātei.