Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Idejas tavai nedēļas nogalei - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

BRĪVDIENU CEĻVEDIS

CĒSĪS SĀKS AR ČELLIEM

Koncertzāle Cēsis jau trešo gadu savu jauno koncertsezonu atklās ar pašu organizēto starptautisko čellu festivālu Čello Cēsis.

Publicitātes foto

No 15. līdz 17. septembrim Cēsis uzņems uzlecošas un uz pasaules skatuvēm jau spoži mirdzošas čella zvaigznes - Londonā dzīvojošo mūsu talantu Margaritu Balanas (attēlā), sava muzikālā ceļa meklētāju Justu Kulikausku, vienu no pašmāju vadošajiem mūsu čellistiem Ēriku Kiršfeldu, kā arī izcilo itāļu čellistu Mario Brunello. Oriģināls koncertuzvedums Čella pasakas. Ūdens kopā ar čellu trio Melo M būs veltīts arī pašiem mazākajiem klausītājiem - tas būs skatāms un klausāms festivāla noslēguma dienā. Savukārt pirmā koncerta, kas notiks piektdienas vakarā, programma tapusi čellistes Margaritas Balanas sadarbībā ar saksofonu kvartetu Signum no Vācijas. Šā vakara turpinājumā koncertzāles Kino zālē būs iespēja noskatīties Annas Šiltcas dokumentālo filmu Čella stāsti, kuras sižetā iepazīstam čellu - cilvēciskāko no instrumentiem gan silueta, gan izmēra, gan skaņas ziņā.

VECĀKAIS LATGALIEŠU MŪZIKAS FESTIVĀLS

Šo sestdien, 16. septembrī, jau sešpadsmito reizi Viļakas novada Upītē notiks vecākais latgaliešu mūzikas un dzejas festivāls pasaulē - Upītes Uobeļduorzs, kurā īpašā viesa statusā līdzās latgaliešu mūzikas grupām un dzejniekiem šogad uzstāsies arī Renārs Kaupers.

Publicitātes foto

Festivālā vēl uzstāsies Dabasu Durovys, Piparmētra, Metrs, Dvinskas muzikanti, Unknown Artist, folkloras kopas Upīte un Rekavas dzintars, Vinsents Kūkojs un grupa Trikmīņs, kā arī daudzi citi. Par festivāla dzejas rindām rūpēsies Anna Rancāne, Mārīte Slišāne, Ligija Purinaša, Mārīte Bikovska u. c. Kas attiecas uz Renāru, kura dzimtas saknes arī meklējamas Latgalē, tad šī nebūs pirmā viesošanās reize šajā pierobežas ciemā. Turklāt šogad viņš kopā ar latgaliešu mūziķiem latgaliski iedziedājis Valda un Māra Muktupāvelu neoficiālo Latgales himnu Pīmiņ, bruoļ, uzstājies Latgales mākslas svētkos Višķos, viesojies Latgaliešu kultūras gada balvā Boņuks 2016, kā arī vadījis apbalvojuma Laiks Ziedonim ceremoniju Latgales vēstniecībā Gors, pirms kuras kopā ar fondu Viegli bija devies Latgales izpētes ekspedīcijā.

DZIEDĀS NOVADU DZIESMAS

Ādažu kultūras centrā piektdien, 15. septembrī, notiks koncerts Es dziedu savu Dziesmu!, kura projekts tapis, gatavojoties valsts simtgadei.

Publicitātes foto

Šajā koncertā izskanēs Latvijas novadiem raksturīgākās un izsenis mīlētās latviešu autoru, rakstnieku un latviešu mūziķu radītās dziesmas. Auglīgo Zemgali pārstāvēs šarmantā Samanta Tīna, krāšņo un lepno Vidzemi - dzīvespriecīgā Olga Rajecka, dzintara Kurzemi - galantais Guntis Veits, bet zilo ezeru zemi Latgali - jestrie brāļi Puncuļi, LNT šova Dziedošās ģimenes 3 uzvarētāji. Paredzams, ka koncertā izskanēs tādas dziesmas kā

Rakstu raksti, Lido, Tur aiz mākoņiem ir saule, Ziņģe par bailēm, Mazā bilžu rāmītī, Tālu dzīvo mana mīļā, Auga, auga rūžeņa un daudzas citas.

LŪZNAVAS MUIŽĀ SAIMNIEKOS LIEPĀJNIEKI

Šoruden aprit tieši divi gadi, kā aktīvo darbību sākusi Rēzeknes novada Lūznavas muiža. Šo svētdien pulksten 14 tur notiks dziedātāja Igo un keramiķes Esmeraldas Purvišķes izstādes Nebijis gadījums atklāšana.

Publicitātes foto

Tajā būs apskatāmi Igo radītie grafikas darbi kologrāfijas tehnikā, kā arī koka grebumi, savukārt Esmeralda Purvišķe, kura ir keramiķe ar dizainera izglītību un savus darbus veido porcelāna liešanas un virpošanas tehnikā, izstādē piedalīsies ar porcelāna trauku kolekciju, kas radīta, iedvesmojoties no latviešu etnogrāfiskajām trauku formām. Šo pasākumu kuplinās arī Igo un Jāņa Strazda dzejas un mūzikas koncerts. Šis radošais tandēms kopā strādā vairāk nekā desmit gadu. Koncertā skanēs abu mākslinieku kopīgi sarakstītās dziesmas ar Igo vārdiem un Jāņa mūziku, kā arī dziesmas no Igo zelta repertuāra.

LEĻĻUŽURKU PIEDZĪVOJUMI

Pavisam nesen Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvoja Koko un Riko - izrāde, kas tapusi pēc Evijas Gulbes (starp citu, savulaik pazīstama arī kā Radio SWH rīta programmas Juta Jazz) grāmatiņas motīviem. Šo izrādi var skatīt arī šo piektdien, 15. septembrī. Režisors - Ģirts Šolis, mūzikas autors - Mikus Frišfelds, māksliniece - Linda Lošina.

Ivars DOMBRAVS

«Koko un Riko ir izdomas bagāti un zinātkāri žurku puikas, kas ar ģimeni dzīvo Grauzēju ielas vecākā nama pagrabā. Kādas ir pazemes iemītnieku attiecības ar citiem nama iemītniekiem, ko dara mazi žurku puikas, kad viņiem «nav ko darīt», ko par dzīvi virszemē domā onkulis Prīdis un Ģertrūdes tante, to visu uzzināsiet, noskatoties ritmiski muzikālu izrādi bez liekiem vārdiem (žurkas taču neprot cilvēku valodu) par abu žurkulēnu un viņu radinieku piedzīvojumiem,» teikts izrādes anotācijā.

KALNCIEMA KVARTĀLĀ - PAR DROŠĪBU BĒRNIEM

Šo sestdien, 16. septembrî, no pulksten 10 lîdz 16 Kalnciema kvartālā norisināsies iknedēļas tirgus, kurā zemnieki cienās ar rudens delikatesēm un amatnieki piedāvās savus rokdarbus.

Publicitātes foto

Īpaša vērība tiks pievērsta drošības tēmai, jo rudens atnes ne tikai gardas dabas veltes, bet arī agri iestājas tumšs. Visas dienas garumā tirgū viesosies Rīgas Pašvaldības policija un policijas suns Rotto, lai izglītotu gan lielus, gan mazus par drošības jautājumiem. Par drošību parūpējušies arī dizaineri, kas veido atstarojošus un funkcionālus apģērbus, savukārt krāsainos Laimonis atstarotājus var piestiprināt gan kā brošu pie mēteļa, gan piekarināt pie somas vai bērnu ratiņiem.