Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

"Bildes" finišēs ar jaunajām grupām un veterāniem

“Bilžu” noslēgumā vienmēr tiek izpildīta Ulda Marhilēviča dziesma “Tikai tā”, ko var uzskatīt par šī festivāla himnu. © Valdis Menniks

Šīs nedēļas nogalē, 24. un 25. novembrī, ar koncertiem Rīgas Kongresu namā noslēdzas ikgadējais mūzikas un mākslas festivāls "Bildes".

Šo piektdien Kongresu namā notiks jauno grupu un “Bilžu” veterānu kopprojektu koncerts. No tā ierasti var sagaidīt vislielākos pārsteigumus un iepazīt vēl neredzētus mūziķus.

Šajā koncertā uzstāsies “Mēnessputni” un Guntars Mucenieks, “Nando” un Nils Īle, “Četri vienā” un Andris Ābelīte, “R 45. vsk.” un Horens Stalbe, “The Creek” un Gundars Rullis, “NorMoon” un Normunds Jakušonoks, “Strapon” un Dambis, “Cryin’ White” un Urbix, “Flying Bra” un Karīna Tatarinova, “Fools On Parade” un Atis Ieviņš, “Audru” un Edgars Šubrovskis, “Matek” un Jana Čakste, “Raiņa iela 11” un Kārlis Kazāks, “Refleksija” un Raimonds Bartaševičs, “The Missing” un Ēriks Budēvics, “Lureaway” un Gvido Linga, kā arī citi šāda veida kopprojekti, kas izpildīs gan savu, gan pieaicinātā veterāna dziesmu.

Koncertu jau tradicionāli vadīs Andris Freidenfelds jeb Fredis. ““Bildēs” vienubrīd vadīju arī veterānu koncertus, bet tas nešķita tik interesanti, kā piedāvājums savulaik novadīt jauno grupu koncertu,” savās atmiņās dalās Andris Freidenfelds. “Tā tos jauno koncertus vadu jau vairāk kā desmit gadus. Man tiešām patīk, ka vienā vakarā var redzēt vismaz daļu no tās milzīgās kaudzes, kas katru gadu saradusies jaunajā mūzikā. Interesanti papētīt, vai un kas tur pēc tam tālāk sanāk. Tāpat ir interesanti, kā pa gadiem mainās mūzikas virzība. Vienubrīd visi spēlēja kaut kādu grandžu. Pletēja tādu dusmīgu un domīgu mūziku. Tad pēc kāda laika parādījās daudz “acid jazz” - pie sevis štukoju, ka acīmredzot Latvijas Mūzikas akadēmijā tad ir bijis pūšamo instrumentu nodaļas izlaidums... Pēdējā laikā iestājusies totālā eklektika. Pagājušogad diapazons bija sākot no “shoegaze” līdz “electroclash”. Tas bija atspirdzinoši. Kaut kādu dullību tajā vakarā arī vajag. Un cepuri nost tiem veterāniem, kuri piekrīt piedalīties [šajā kopprojektu koncertā] un pieiet tam ļoti atbildīgi. Viņi uzņemas to publikas “uzkačātāju” lomu, lai tie jaunie var sevi parādīt jau šo izplesto spārnu paspārnē. Piemērs ir kaut vai tas pats [Gvido] Linga, kurš vienmēr atstāj iespaidu, ka ar šiem te džekiem spēlē kopā jau 20 gadus.”

Savukārt sestdien, 25. novembrī, Kongresu nama telpās risināsies “Bilžu” veterānu koncerts, kas pie reizes būs kā 32. mūzikas un mākslas festivāla noslēgums. Ilggadējiem “Bilžu” apmeklētājiem tā būs iespēja vienkopus redzēt lielu daļu to pašmāju mūziķu, kuri sevi jau spilgti apliecinājuši uz latvju mūzikas skatuves. Daudziem dalībniekiem “Bildes” jau sen ir kā ikgadēja kopā sanākšanas reize, un ik pa laikam tieši festivālā izveidojas jauni kopprojekti.

Koncertu vadīs Varis Vētra. Tajā uzstāsies “Stiprās sievas” un Uldis Marhilēvičs, Guntars Račs, r/a “Zvani”, Armands Alksnis un draugi, Varis Vētra, “Bague Duo” un Aija Vītoliņa, akustisko ģitāru trio “AG 3o”, Lolita Novikova, Einārs Vītols, Jauno Jāņu orķestris, “Sandman”, Daiga Petkēviča, “Pērkons”, “Labvēlīgais tips” un daudzi citi. Veterānu koncertu uzsāks nupat Triju Zvaigžņu ordeni saņēmušais komponists Uldis Marhilēvičs kopā ar apvienību “Stiprās sievas”, savukārt koncerta noslēgumā jau tradicionāli tiks izpildīta viņa komponētā festivāla himna “Tikai tā”. Dziesmas tekstu 1987. gadā radīja tolaik jaunais dzejnieks Guntars Račs, kad uz “Bilžu” skatuves pirmoreiz uzstāties gatavojās “Liepājas brāļi”. “Bija jautrs prāts, jautri mums gāja, tapa “Bildes”, Guntars Račs uzrakstīja smukus, krāsainus vārdus un tā mēs - “Liepājas brāļi” - to dziesmu sākām dziedāt,” atminas Marhils. ““Tikai tā” ir trāpījies tāds labs kods, kas laikam arī ir pats svarīgākais dziesmā, lai tā būtu ilgdzīvojoša. “Bildēs” tas vienmēr ir kā punktiņš uz “i” - visi vecie sanāk kopā un emocionāli uzdzied. Tajā brīdī savienojas kopā vairāki gadu desmiti.”