Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Plāno ceļojumu? Dažas idejas neaizmirstamiem braucieniem

© F64 Photo Agency

Laikā, kad BBC cikla “Dzīve uz zemes” sērija par kalnu gorillām kļuva par visskatītāko televīzijas raidījumu, par tikšanos dabā ar šiem dzīvniekiem nebija ko domāt. Šodien brauciens uz kādu no “gorillu paradīzes” valstīm Āfrikas centrālajā daļā un reto primātu vērošana var būt visaizraujošākais piedzīvojums dzīvē.

Plānojot šādu ceļojumu, jāņem vērā, ka tas ir jārezervē ļoti savlaicīgi, jo gorillu apskates atļauju skaits ir ierobežots. Pārgājienos atļauts doties no piecpadsmit gadu vecuma, un tie notiek parka uzraugu un gidu vadībā. Tas ir vienīgais veids, kā dzīvniekus apskatīt, jo apvidus ir pārāk bīstams, gorillas var būt kašķīgi, kaut arī ir radināti pie cilvēku klātbūtnes, bet reindžeri medī kontrabandistus un īpaši nešķiro neatļautās vietās satiktas personas.

Uganda

Uganda ir viena no bioloģiski daudzveidīgākajām Āfrikas valstīm un lielisks safari galamērķis. Tā ir arī šimpanžu paradīze un viena no labākajām vietām, kur tos apskatīt.

Gorillas mīt Bvindi necaurejamajā nacionālajā parkā Ugandas ziemeļos. Šis ir viens no senākajiem mežiem, kas saglabājies no pēdējā ledus laikmeta, to raksturo dramatiski līkumaini meži un liela bioloģiskā daudzveidība. Parks atrodas vienas dienas braucienā no Entebes vai galvaspilsētas Kampalas. Te ir četras vai, iespējams, pat vairākas gorillu grupas, kas ir radinātas pie tūristiem. Savvaļas dzīvnieku apskatei var būt nepieciešamas četras dienas. Pārgājieni pie gorillām sākas četros dažādos punktos un var būt dažāda ilguma. Sarežģītākie maršruti ir īsts izaicinājums. Parkā ir labiekārtotas naktsmītnes.

Nelielais Mgahinga nacionālais parks ir viens no trijiem, kas ietilpst Virungas aizsargājamajā reģionā kopā Vulkānu parku Ruandā un Virungas parku Kongo demokrātiskajā republikā. Parks atrodas dienas braucienā no Kampalas vai Kabales pilsētām. Mgahingā mīt viena apskatāma gorillu grupa, taču apmeklētāji var kāpt arī kādā no trijiem parka vulkāniem vai aplūkot zeltainos pērtiķus.

Viens no populārākajiem tūristu galamērķiem Ugandā ir Karalienes Elizabetes nacionālais parks. Te apskatāmas desmit pērtiķu sugas un vairāk nekā 600 putnu sugas. No parka paveras brīnišķīgi skati uz gleznainajiem Ruvenzori kalniem, kā arī Kazinga kanālu, kura krastos ir sastopami nīlzirgi, bifeļi un ziloņi.

Teju jebkurš Ugandas safari nav iedomājams bez Kibales meža nacionālā parka. Te vērojama plašākā primātu daudzveidība Āfrikā un šī ir labākā vieta, kur satikt šimpanzes.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā