Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Vērts apmeklēt - gada nogales notikumu TOPS

© Aivars ĶESTERIS

Ja ir brīvas dienas, ziemas atvaļinājums, ko pavadīsiet Latvijā, vai vienkārši lielisks noskaņojums, ir jādodas baudīt šā gada izskaņas aktuālākie koncerti un sarīkojumi. Katra gaumei un dvēseles noskaņojumam ir iespēja atrast sev tīkamu muzikālo programmu, kā arī pilsētu, kur sagaidīt jauno – 2018. – gadu.

Pie klausītājiem devies skaņu ierakstu albums «Debess dārzos», ko iedziedājuši Ieva Kerēvica un latviešu kontrtenors Sergejs Jēgers. Vairākuma dziesmu komponists ir Madars Kalniņš, dažām arī vārdu autors. Latvijas klausītājiem būs iespēja iepazīties ar albumā iekļautajiem skaņdarbiem koncerttūrē jeb «Debess dārzos», kad Ieva Kerēvica un Sergejs Jēgers dosies uz Latvijas dievnamiem un koncertzālēm un uzburs Ziemassvētku sajūtas. Klausītājiem būs iespēja iepazīt izcilā Latvijas kontrtenora Sergeja Jēgera pārstāvēto mūzikas žanru - senās mūzikas šedevrus, kas tiks interpretēti elektroniskā un mūsdienīgākā skanējumā.

Koncerti notiks - 22. decembrī Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā, 23. decembrī Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, 26. decembrī Alūksnes Kultūras centrā, 27. decembrī Ikšķiles Sv. Meinarda Evaņģēliski luteriskajā baznīcā paredzēti divi koncerti, 28. decembrī Baltezera baznīcā, 30. decembrī Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» un 6. janvārī Latgales vēstniecībā «Gors».

Ziemassvētku priekšvakarā, 23. decembrī, pulksten 18.00 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» Liepājas simfoniskais orķestris kopā ar maestro Ģintaru Rinkeviču aicina uz Gada izskaņas koncertu, kurā kopā ar solistiem Margaritu Vilsoni (aktiera Mārtiņa Vilsona meita; - red. piez.) un Mihailu Čuļpajevu būs iespēja baudīt pazīstamas operu un operešu ārijas un duetus.

Latvijas dievnamos un koncertzālēs viesosies skaistāko tradicionālo Ziemassvētku dziesmu programma «Ir klusa nakts». Komponists Jānis Lūsēns programmu veidojis izcilajiem solistiem Dinārai Rudānei un Ingum Pētersonam, kā arī diviem talantīgiem bērniem ar eņģeļu balsīm, dažādu vokālo konkursu laureātiem, Elizabetei Lukaševičai un Kristianam Jasinskim. Koncerti būs 22. decembrī Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā, 23. decembrī Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē, 25. decembrī Kuldīgas Sv. Annas baznīcā, 26. decembrī Vidzemes koncertzālē «Cēsis», 27. decembrī Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā, 4. janvārī Krimuldas baznīcā, 4. janvārī Smiltenes luterāņu baznīcā un 6. janvārī Vecpiebalgas kultūras namā.

Publicitātes foto

Atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē gada izskaņā norisinās krāšņs Ziemassvētku festivāls, kura ietvaros varēsim baudīt pianista Vestarda Šimkus solokoncertu 29. decembrī pulksten 19.30. Skanēs gan klusas nakts mūzika - dažādu komponistu noktirnes, atgādinādamas par Ziemassvētku nakts sajūtu, gan spožas un galvu reibinošas dejas, kuras noteikti piestāvētu arī elegantai gadumijas ballei. Klausītāji varēs baudīt mūziku, kuru šajos žanros komponējuši Frideriks Šopens, Ferencs Lists, Sergejs Rahmaņinovs, Aleksandrs Skrjabins, Jans Tīrsens, Mikis Teodorakis, Klauss Kornians un pats Vestards Šimkus.

Skatuves mākslinieki Artūrs Skrastiņš, Aija Andrejeva, Marts Kristiāns Kalniņš un grupa «Putnu balle», apvienojušies projektā «Tev tuvumā», ar skaistām melodijām sasilda baznīcu un koncertzāļu apmeklētāju sirdis. Un īpašo viesu statusā šajos koncertos pievienojas Andris Keišs vai Katrīne Pasternaka. Svētku noskaņa tiks uzburta 22. decembrī 19.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes luterāņu baznīcā, 23. decembrī Jelgavas Sv. Annas luterāņu baznīcā, 26. decembrī Rīgas Lutera Torņakalna luterāņu baznīcā, 28. decembrī Latgales vēstniecībā «Gors», 29. decembrī Raunas luterāņu baznīcā.

Komponists Valts Pūce ar kolēģiem sagatavojuši Ziemassvētku koncertus «Ir spožums kāds tuvāks». Muzikālā programma dalīsies divās daļās - skanēs gan viņa oriģināldziesmas, kam izmantoti latviešu dzejnieku Ineses Zanderes, Pētera Brūvera, Aivara Neibarta un Kaspara Dimitera teksti, gan tradicionālas un klausītājiem labi zināmas Ziemassvētku dziesmas. Tās koncertos izdziedās solisti Agnese Rakovska, Jānis Aišpurs un jaunā, talantīgā dziedātāja, vijolniece un daudzu konkursu laureāte Dārta Stepanova. Koncertu muzikālo pusi kuplinās arī izcilā koklētāja Laima Jansone. Koncerta muzikālo daļu ar saviem lasījumiem (dzeju un fragmentiem no Selmas Lāgerlēvas grāmatas «Kristus leģendas») papildinās latviešu aktieri Esmeralda Ermale, Lidija Pupure, Ausma Kantāne, Juris Strenga un Leons Krivāns. Koncerti paredzēti - 22. decembrī Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu baznīcā, 23. decembrī Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis», 25. decembrī Tukuma Sv. Trīsvienības luterāņu baznīcā, 25. decembrī Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, 26. decembrī Līvānu novada Kultūras centrā, 26. decembrī Ķekavas Kultūras namā, 27. decembrī Salaspils Kultūras namā «Rīgava», 28. decembrī Gulbenes Kultūras centrā un 30. decembrī Baltezera baznīcā.

Latvijas Operetes fonds piedāvā baudīt gadumijas svētku noskaņu, klausoties dzirkstošu un jaunības azarta piesātinātu koncertprogrammu «Operetes Jaungada koncerti In Blue» 26. decembrī pulksten 16.00 Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē un 29. un 30. decembrī pulksten 18.00 kultūras pilī Ziemeļblāzma. Programmā gan populāri Johana Štrausa operešu hiti, gan Džordža Gēršvina Rapsodija blūza stilā un Leonarda Bernstaina skaistākās mūzikas lappuses, kur pie klavierēm būs džeza lielmeistars Harijs Bašs vai Agnese Egliņa. Pie diriģenta pults - šā gada jubilārs Guntars Bernāts.

Krāšņajos Jaungada koncertos klausītājus gaida tikšanās ar iemīļotiem operetes solistiem - soprāniem Antu Jankovsku no Itālijas un Lauru Purenu, tenoru Nauri Puntuli un baritonu Nauri Indzeri.

31. decembrī Rīgas iedzīvotāji un viesi aicināti Jauno gadu sagaidīt 11. novembra krastmalā, kur no pulksten 22 līdz 2 būs daudzveidīga koncertu programma, bet pusnaktī varēs vērot krāšņu salūtu.

31. decembrī Ventspilī visi ventspilnieki un pilsētas viesi aicināti pulcēties Lielajā laukumā, lai kopīgi pavadītu veco un sagaidītu Jauno gadu. Pulksten 23.30 par atraktīvu un muzikālu gaisotni rūpēsies vienmēr enerģiskā grupa «Eolika».

Pulksten 0.30 ieklausīsimies Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga svētku uzrunā, bet pulksten 0.33 kopā vērosim, kā pret debesīm gaisā uzvīsies krāšņās uguns puķes.

31, decembrī Liepājā no pulksten 23.00 līdz 1. janvāra pulksten 1.00 pie koncertzāles «Lielais dzintars» aicina sagaidīt Jauno gadu kopā ar Ralfu Eilandu un grupu «PeR», pusnaktī baudot krāšņu svētku uguņošanu. «Runājot par Jaunā gada sagaidīšanas koncertu - dziedāsim, dejosim un līksmosim visi kopā. Veidojam savu koncertu tā, lai Jaungada nakts paliktu ilgi atmiņā kā jautrākā un nebēdnīgākā nakts. Galvenais, lai sals nekož krāgā!» piebilst Ralfs Eilands.