Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Jelgavā mācīs darināt maučus jeb pulsa sildītājus

© Publicitātes foto

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs 2018.gadā piedāvā apmeklēt 12 nodarbības jauna cikla “Tradicionālo amatu dienas” ietvaros, Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī, kur sava amata meistari mācīs apgūt dažādas rokdarbu tehnikas, tostarp ādas māksliniecisko apstrādi, klūdziņu pīšanu, izšūšanu, sveču liešanu, tekstilmozaīku veidošanu un daudzas citas.

Pirmā Tradicionālo amatu dienas nodarbība “Mauču ar pērlītēm adīšana” notiks sestdien, 20.janvārī plkst.12, kur rokdarbnieces Ineses Strazdiņas vadībā tiks darināti nedaudz piemirsti, bet praktiski lietojami mauči, jeb pulsa sildītāji. Izmantojot etnogrāfiskos motīvus, tiks veidots pērļu raksts, kas līdz ar dziju tiks ieadīts starp valdziņiem, veidojot greznu adījumu. Šādi var darināt jostas, aproces, puscimdiņus, pirkstaiņu un cimdu valnīšus.


Mauči ir latviešu tradicionālā tautastērpa sastāvdaļa, kas agrāk tika nēsāti uz lina krekla piedurknēm, lai to gali ciešāk piekļautos rokai, bet ziemā, lai novelkot cimdus, rokas saglabātu siltumu. Tos dēvē arī par uzmaučiem, dūrgaļiem, apročiem un maustiņiem. Mūsdienās maučus košās krāsās un smalkiem rakstiem nēsā kā greznus apģērba aksesuārus.


Uz nodarbību tiek aicināti interesenti ar adīšanas prasmēm, līdzi ņemot zeķu adāmās adatas (izmērs 1,25 mm vai 1,5 mm), smalku pusvilnas dziju, pērlītes (9 - 11 izmēra).


Nodarbība “Mauču ar pērlītēm adīšana” notiks 20.janvārī pulksten 12 Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī, Akadēmijas ielā 1. Dalības maksa 4 EUR. Vairāk informācijas par līdzi ņemamajiem materiāliem un pieteikšanās nodarbībai pa tālruni 63005445 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.