Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

Sovvaļnīks izdod latgaliešu metāla vinilplati

© Publicitātes foto

Nupat vinila plates formātā izdots latgaliešu mūziķa Sovvaļnīka studijas albums "Napaseitynuots".

Sovvaļnīka trešais studijas albums “Napaseitynuots” CD formātā dienasgaismu ieraudzīja 2016. gada decembrī. Laika limita dēļ platē iekļautas desmit no 13 kompaktdiska versijā dzirdamajām dziesmām. Šī uzskatāma par pirmo mūsdienu latgaliešu mūzikas vinila plati, jo līdz šim platēs ir izdota tikai latgaliešu tautas mūzika, turklāt arī metālmūzikas izdošana šādā formātā ir retums. No 20. marta plate būs pieejama mūzikas ierakstu veikalos, savukārt prezentācijas koncerts un autogrāfi Rīgā sestdien, 24. martā, krogā “Aptieka”, bet Daugavpilī - 3. maijā “Artilērijas pagrabos”.

Jau ar savu pirmo albumu “Sūplouk” (2009) Sovvaļnīks, kurš pazīstams arī kā grupas “Borowa MC” auskarotais un gredzenotais ģitārists Ingars Gusāns, pievērsās latgaliešu dzejniekiem, to radītos tekstus ietērpjot muzikāli melanholiskā vieglā roka apdarē. Ar katru nākamo ierakstu Sovvaļnīks jau spēra soli uz priekšu - visas dziesmas joprojām bija latgaliešu valodā, taču mainījās skanējums - tas kļuva vēl smagnējāks, balansējot uz folkmūzikas un metālmūzikas robežas.

Iepriekšējais Sovvaļnīka albums “Bolts susātivs” bija veltīts pazīstamajam latgaliešu un latviešu dzejniekam Antonam Kūkojam un iznāca 2010. gada nogalē. Savukārt “Napaseitynuots” ir veltīts izcilajai latgaliešu dzejniecei Annai Rancānei. Ierakstā piedalās Sovvaļnīka grupas biedri Māris Lovniks (ģitāra), Artūrs Meļnikovs (basģitāra) un Vadims Meļuščenkovs (bungas), bet viesmākslinieku statusā - Māris Muktupāvels, Biruta Ozoliņa, Guntra Kuzmina, Mareks Gusāns, Pīters Daugulis.