Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Rokkafejnīca cienās ar Somijas blūzu

SPĒCĪGA TRIJOTNE. Esa Kuloniemi (no kreisās) savas ģimenes grupas “Honey B. Family” sastāvā “Blūza svētdienu” sērijas ietvaros pavisam nesen jau viesojās rokkafejnīcā, bet leģendārais Dr. Helanders (centrā) pie mums būs pirmoreiz. © Jirki Kalio, publicitātes foto

Latvijas 1. rokkafejnīca blūza svētdienu pasākumu sērijā svētdien, 25. martā, piedāvās vienu no ievērojamākajām Somijas blūza grupām – "Dr. Helander & Third Ward".

Ilka Helanders jeb Dr. Helander ir Somijā ļoti labi pazīstams blūza ģitārists un vokālists, kurš savai blicei “Third Ward” spējis piesaistīt vēl divus ne mazāk zināmus somu blūza vīrus - savā zemē par “Blūza Ministru” dēvēto basistu un ģitāristu, ģimenes grupas “Honey B. Family” sastāvā Rīgā jau pabijušo Esu Kuloniemi un bundzinieku Lēvi Lepanenu.

Jau 60. gados Helanders sāka art blūza lauciņā, par saviem sākotnējiem elkiem izvēloties britu blūza vilni un Džimija Hendriksa galvu reibinošās ģitāras piruetes. Vēlāk viņš pievērsās jau ļoti rūpīgai autentiskā blūza jeb tā sauktās “roots” mūzikas izpētei un arī šajā stilā ieturētu jaunu dziesmu sacerēšanai. Dr. Helandera fantastiskā spēja uztaustīt blūza sakņu nervu un piedāvāt niansētu tā skanējumu, kas gājis pie sirds mūzikas kritiķiem un blūza melomāniem visa plašajā pasaulē.

“Third Ward” trijotne bieži sadarbojusies gan koncertos, gan studijas darbos. Kuloniemi un Lepanens piedalījās arī Dr. Helandera jaunākā, 2015. gadā klajā nākušā albuma “Country Boy” ierakstā. Tajā dzirdama akustiska interpretācija par klasisko blūzu, ko palīdzējis īstenot 2014. gada labākā blūza albuma “Grammy” balvas ieguvējs, leģendārais amerikāņu mutes harmoniku spēlētājs Čārlijs Maselvaits. Lai arī šis ir izteikti akustisks albums, tajā ne mazāk kā iepriekšējās platēs dzirdama “Third Ward” raksturīgā muzikālā ekspresija, ko koncertos grupa izpleš plašā stilistikā no Čikāgas elektrificētā blūza līdz Misisipi deltas nepiespiestajai akustikai. Turklāt Dr. Helandera dziedājums izklausās tik autentisks, ka pat amerikāņi mēdz brīnīties, uzzinot viņa patieso tautību. Arī skatuves harizmu šiem vīriem neviens nav noskaudis, tādēļ uz viņu koncertiem blūza fani nav skubināmi, lai kur “Dr. Helander & Third Ward” arī uzstātos.