Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Caliban "Elements"

© Publicitātes foto

Vācu metālkora apvienības "Caliban" vārds latvju bāleliņiem absolūti nav svešs, un ne jau tāpēc (bet varbūt arī tāpēc), ka grupa savā divdesmit gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē pamanījusies izdot jau vienpadsmito studijas ripuli, bet tāpēc, ka divreiz "kalibani" ar koncertiem viesojušies arī pie mums.

Albumus šie vācieši izdod ar apskaužamu regularitāti - lielākoties ik pēc diviem gadiem, līdz ar to bija skaidrs, ka pēc 2016. gadā izdotā CD “Gravity” jauns disks gaidāms kaut kad tagad.

Lūk, tas arī ir - ar 15 (!) jaunām dziesmām. Kopš iepriekšējā albuma izdošanas sastāva ziņā nekas nav mainījies, “Caliban” galvenie spēki joprojām ir šīs grupas izveidotāji Andreass Dērners (vokāls) un Marks Gercs (ģitāra), kuriem palīdz Deniss Šmits (ģitāra), Marko Šallers (bass) un Patriks Grīns (bungas). Ja vadās pēc topiem, tad “Elements” ir pats veiksmīgākais albums grupas karjerā - līdz šim vēl nevienam tās diskam nebija izdevies tikt vācu Top 6.

PAR. “This Is War!” - pirmajā dziesmā kā gaišreģis atbilstoši šā brīža aktuālajai situācijai Maksa Kavaleras balsī rūc Andreass Dērners, grupai iesākot albumu ar Kalašņikova automāta kārtas cienīgu bungu ritmu. Pēc tam gan “Caliban” nomierinās, un “Elements” turpinās grupas ierastajā manierē, tas ir, elegantā metālkora apvienojumā ar melodiskiem metāla ritmiem. Dērnera vokāls un “Caliban” mūzika ir pietiekami daudzveidīga, kas klausīšanos padara krietni aizraujošāku. No šajā albumā iekļautajiem gabaliem gribētos izcelt gana niknos “Intoxicated” un vācisko “Ich Blute Fur Dich”, atmiņā paliekošo “Carry On”, kā arī melodisko “Masquerade”, kuras ierakstā viesmūziķa statusā piedalījies pats Braiens Velčs jeb Head no “Korn”.

PRET. Atrast šajā skaņu materiālā kādu īpaši izceļamu kompozīciju nebija viegls darbiņš, jo - tādu te praktiski nav. Vai nu garastāvoklis nav īstais, vai nu pavasarīgie laika apstākļi nestimulē uz kārtējā “Caliban” ripuļa klausīšanos, bet lielu sajūsmas avotu šajā albumā tā arī neizdevās atrast.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.