Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Pirmais kurss "Problēmas"

© Publicitātes foto

Šī savdabīgā grupa radusies 2010. gada nogalē, apvienojoties pieciem muzikāliem jauniešiem, kuri kopā mācījās Rīgas Doma kora skolas pirmajā kursā.

Pirms četriem gadiem sastāvs mazliet pamainījās, un šobrīd tas ir šāds: Francis Upaciers (balss, ģitāra), Dāvis Mazurenko (balss, ģitāra), Kārlis Zemītis (bass), Aleksandrs Okonovs (taustiņi) un Valdis Avotiņš (bungas). Kopumā albumā iekļauti 15 oriģināldarbi, kuru stilistisko ievirzi varētu saukt par pavieglu popu ar nelielām rokmūzikas piedevām un humoristiskiem tekstiem.

“Albuma "Problēmas" stāsts ir par ķibelēm, kuras ir piedzīvojuši grupas dalībnieki - neveiksmīga jauna auto iegāde, šķūņa būvniecības process, problēmas ar matiem un internetu. Šo albumu redzam kā tādu mazu ķibeļu vācelīti, kur var sajust, cik patiesībā mūsu dvēseles ir vārīgas un ievainojamas. Mūzika ir kā pašārstējoša terapija, kurā, runājot par šīm problēmām, mēs gūstam atbalstu no mūsu klausītājiem, kas liek mums justies, ka neesam vieni, kas šajā pasaulē cīnās," tā Francis Upaciers. Ja jums šķiet, ka viņš to teicis ar nopietnu sejas izteiksmi, tad pēc šī albuma noklausīšanās jums šādas domas ātri pāries…

PAR. Ābols no ābeles tālu nekrīt - ja grupā ir mūziķis ar uzvārdu Upaciers, tad augsto mākslu tās skanējumā un nopietnību tekstos var pat negaidīt. Dzīvespriecīga mūzika ar labiem tekstiem par daudziem reālajā dzīvē piedzīvoto - nu, kurš gan nav mēģinājis kaut ko radīt savām rokām un pēc tam sapratis, ka “dirsā darbs un materiāls” (no dziesmas “Darbs un matrijāls”), cik briesmīgi ir tad, ja mājās atslēgts internets (“Internets”), vai teļļukam nepieciešams dekoders (“Dekoders”), tāpēc nav iespējams vakarā paskatīties porno?! Pats labākais stāsts ir par rīkoto festivālu, par kuru pat Ģirts Majors varētu palikt bāls (“Kapu svētki”), un, protams, par krūtīm (“Krūtis”), kuras ir ļoti lielas, diemžēl nāk komplektā ar platiem pleciem, kuplām ūsām, lielām “mantām”, šķidriem matiem, pleķainu kreklu un spalvainām kājām… Toties lielas krūtis! No muzikālā viedokļa interesanta ir roķīgā “Dekoderis”, spriganā “Internets” un ansambļa “Rīgas Modes” stilā ieturētā “Blaugznas”. Labs vokāls, arī individuālā meistarība mūziķiem ir augsta.

PRET. Lielākā problēma ir tāda, ka “Pirmā kursa” mūzika un arī teksti tiešām ir domāti pirmajam kursam un varbūt pat vidusskolēniem - no šādām joku grupām aktieru blice “Gapoljeri” prot radīt krietni sakarīgāku liriku. Turklāt muzikālā ziņā “Pirmais kurss” kā dzēšlapa ir uzsūkuši teju vai visu iespējamo no citām grupām, protams, nelaižot garām projektu “Ufo”. Primitīvi.