Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

Grīziņkalnieši "CanZone" laiž klajā īpatnēju videoklipu

© Līga Pētersone

Grupas “CanZone” videoklipu sagatavojusi divu cilvēku radošā apvienība "machinaLID".

Klips ir mūslaikiem neraksturīgi tīrs roku darbs: gan filmas tēli, gan dekorācijas galvenokārt ir zīmētas un izgrieztas no papīra, bet kustība un dzīvība filmā ienesta ar rokām, pašdarinātiem mehānismiem, spuldzēm, spoguļiem un īstām liesmām.

Nofilmētais ēnu teātra tehnikā veidotais dziesmas “Kliedz bez skaņas” video tapis, iedvesmojoties no Hansa Kristiana Andersena nemirstīgās pasakas par nelokāmo alvas zaldātiņu, trauslo papīra dejotāju un viņu kvēlo bezvārdu mīlestību, bet otrs iedvesmas avots ir leģendārā dāņu pasaku meistara plašākām ļaužu masām mazāk zināmā aizraušanās ar papīra griešanas mākslu.

Klips ir mūslaikiem neraksturīgi tīrs roku darbs: gan filmas tēli, gan dekorācijas galvenokārt ir zīmētas un izgrieztas no papīra, bet kustība un dzīvība filmā ienesta ar rokām, pašdarinātiem mehānismiem, spuldzēm, spoguļiem un īstām liesmām. “Neskaitot dažas ainas ar kadru pārklājumu, citu specefektu nav,” apgalvo paši mūziķi. No šī viedokļa raugoties, klips kļūst vēl interesantāks: mazliet nesaprotams, varētu būt atraktīvāks, bet vienalga elegants un suģestējošs. Katrā ziņā -bērnību atgādinošs, jo kam gan nepatika spēlēties ar alvas zaldātiņiem un/vai locīt papīra kuģīšus?! Jāpiebilst, ka izvēlēta arī pareizā dziesma, jo “Kliedz bez skaņas” labi raksturo “CanZone” skanējumu ar pārliecinošo Dagnijas Milleres-Balandīnas vokālu un no citām apvienībām atšķirīgo akordeona skanējumu trumpī.

Uzziņai. Rokgrupa „CanZone" (itāļu valodā dziesma - tulk.) dibināta 2009. gadā Rīgā, Grīziņkalna apkaimē. Grupas sastāvs jau kopš pašiem tās pastāvēšanas pirmsākumiem ir nemainīgs: Dagnija Millere-Balandīna (vokāls, pazīstama pēc dalības dziedošajā Milleru-Balandīnu ģimenē), Raivo Millers (ģitāra), Rolands Zelčs (akordeons), Oskars Krūklis (basģitāra) un Artūrs Slaviks (bungas). Pagājušā gada beigās tika izdots grupas debijas albums “High Time” ar desmit oriģināldziesmām - puse no tām ir latviešu, puse - angļu valodā. Lielākā daļa no albuma dziesmām ierakstītas, miksētas un māsterētas studijā „Lauska” skaņu inženiera Kaspara Bārbala vadībā. “”CanZone” rada un izpilda mūziku, kas ir roka, popa un folka sajaukums, uzsvaru liekot uz elektriskās ģitāras un akordeona episku sintēzi,” vēsta paši mūziķi.