Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

VĒRTS APMEKLĒT: Nedēļa pirms Līgo svētkiem ir blīva ar nozīmīgiem pasākumiem

© Publicitātes foto

Latvijas valsts simtgades svinību gadā arī nedēļa pirms Līgo svētkiem ir blīva ar nozīmīgiem pasākumiem.

Kājām apkārt Latvijai

Ceturtdien, 21. jūnijā, norisināsies īpaša akcija Izgaismo Latviju, kad Latvijas valsts robežas kontūru izgaismos simtiem ugunskuru un notiks gājiens apkārt Latvijai. Projektā ar plašu kultūras programmu iesaistījušies ne tikai 43 pierobežas novadi, bet arī pašvaldības valsts vidienē. Pie akcijas Izgaismo Latviju ugunskuriem varēs izzināt latviešu saulgriežu tradīcijas, baudīt folkgrupu, koru un dažādu citu mūziķu uzstāšanos, notiks teātra izrādes, tiks demonstrētas filmas un notiks citas aktivitātes. Katrā no 43 pierobežas novadu pašvaldībām atradīsies vismaz viens Izgaismo Latviju ugunskurs, taču daudzos novados ugunskuri tiks kurti vairākās vietās - pie kultūras un saieta namiem, estrādēs, jūras krastā un citviet. Piemēram, Dundagas novadā ugunskuri tiks iedegti visos Līvu krasta ciemos no Ovīšiem līdz pat Ģipkai. Skaistkalnē tiks iedegti 17 ugunskuri, robežas tuvumā veidojot ugunskuru ceļu. Rīgā viens no ugunskuriem atradīsies Vecāķu pludmalē.

Projekta autori iepriekšējos trīs gados veidojuši tūrisma maršrutu apkārt Latvijai, kas vijas aptuveni 1836 kilometru garumā (ir izveidots tūrisma maršruts 1836 ceļš), aptverot visu Latvijas teritoriju pa sauszemes robežu.

21. jūnijā ikviens tiek aicināts noiet savu «sirdskilometru» Latvijas pierobežā, pēc tam pulcēties pie pierobežas pašvaldību organizētajiem ugunskuriem, kas saulgriežu dienā izgaismos mūsu valsts robežu. Latvija tādējādi kļūs par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji valsts simtgadei par godu apgājuši ap savu valsti un izgaismojuši to ar ugunskuriem. Akcijas programma - līdz pulksten 18.20 dalībnieku pulcēšanās pašu izvēlētajā vietā uz 1836 ceļa, pulksten 18.36 sāksies gājiens apkārt Latvijai, pulksten 21 - ugunskuru iedegšana, spēka dziesmu Latvijai dziedāšana, pulksten 22 - valsts himnas dziedāšana vienlaikus visā Latvijā. Informāciju par pašvaldību organizēto ugunskuru vietām un plānotajiem pasākumiem sniedz pašas pašvaldības, kā arī informācija apkopotā veidā pieejama vietnē www.izgaismolatviju.lv.

Neofolkloras nakts

Kalnciema kvartālā 21. jūnijā no pulksten 16 līdz pat saulrieta stundai pulksten 23 notiks neofolkloras koncerti un zemnieku un amatnieku nakts tirgus. Dienas garumā tur muzicēs populārākā latviešu folkmetāla grupa Skyforger un mūziķu apvienība Bezgalībieši, kā arī baltkrievu kolektīvi Rižanočka un Vitoki, ar kuriem kopā varēs iepazīt baltkrievu vasaras saulgriežu tradīcijas. Tirgū varēs sagatavoties un saposties Līgo svinībām, jo oriģinālus svētku dižpārdokļus būs sagatavojuši zemnieki un amatnieki no visas Latvijas. Varēs atrast tradicionālus ziedu vainagus un mūsdienīgus pērļu kroņus, lina kleitas, lietusmēteļus, tautiskas brošas un svārkus, māla keramiku, kā arī mājas sierus, pašceptu maizi, svaigus zaļumus un citas Jāņu delikateses.

Publicitātes foto

Latviešu folkmetāla grupas Skyforger koncerts sāksies pulksten 20, tajā skatītāji varēs izbaudīt labi zināmas melodijas no albuma Zobena dziesma, kur apkopotas latviešu senās mitoloģiskās dziesmas, kā arī dzirdēs ielīgošanas pārsteigumu. Pulksten 21.20 uz skatuves kāps mūziķu apvienība Bezgalībieši, kurā darbojas dažādu žanru mūziķi - tautas mūziku pārstāv Ansis Jansons (kokle, dūdas, stabules, balss), Jacques of STA (bass) ir Latvijas hiphopa veterāns, savukārt Eināra Latiševa (perkusijas, bungas) un Matīsa Repša (sintezators, balss) talantus ir novērtējušas vairāk nekā desmit grupas, kurās viņi aktīvi muzicē. Mūziķu apvienību vada Andris Gailis jeb Mixmāsters AG (balss, bīti, sintezators) - Latvijas dīdžeju kustības dalībnieks no deviņdesmito gadu sākuma. Dalība visos pasākumos ir bez maksas.

Baltica kulminācija

Šogad īpašs noslēgums paredzēts festivālam Baltica 2018. Trešdien, 20. jūnijā, Cēsis notiks Lielais danču saiets, kur deju kolektīvu pārstāvji demonstrēs dažādu Latvijas novadu mazāk pazīstamus tautas deju soļus, ko auditorija var viegli apgūt un atkārtot, muzicēs Latvijas novadu folkloras kopas. 21. jūnijā Baltica noslēgums notiks vairākās vietās Latvijā - Viļakā, Jūrkalnē, Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Dagdā un Turaidā. Latvijas simtgadē vasaras saulgrieži sakrīt ar festivāla Baltica 2018 noslēgumu, tāpēc daudzviet Latvijā būs iespēja piedzīvot gada īsāko nakti kopā ar folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem no visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem, kā arī viesiem no Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas un Ķīnas. Visapjomīgākais pasākums gaidāms Rīgā, kur pulksten 16 sāksies svinības - tiks atklātas dažādas Jāņu darbnīcas. Kopā ar sava aroda meistariem būs iespēja nopīt katram savu vainagu, izzināt jāņuzāļu nosaukumus un to izmanojumu tautas medicīnā kopā ar zāļu sievu Līgu Reiteri. Ieraudzīt, kādas krāsas iegūstamas ar augu krāsvielām, palīdzēs Anete Karlsone. Pēteris Jansons un Māris Karlsons dalīsies ar zināšanām, kā sagatavot jāņugunis. Būs arī saimnieces no dažādiem Latvijas novadiem, kas palīdzēs apgūt siera siešanas prasmes un dalīsies ar savām Jāņu siera receptēm. Uz trim skatuvēm būs iespēja dzirdēt Jāņu melodijas, sadziedāties un apdziedāties ar vidzemniekiem, kurzemniekiem, latgaliešiem, rīdziniekiem un zemgaliešiem, būs spēles un rotaļas. Varēs dzirdēt Jāņu un raganu stāstus, zīlēt ar tautas dziesmām, sakāmvārdu gudrības salikt stāstos un ar jāņuzālēm izzināt nākotni. Protams, dažādi priekšnesumi sekos cits citam, bet pulksten 22 notiks saules pavadīšanas rituāls Riti, saulīt, ritēdama, pēc tā - postfolkloras grupas Iļģi koncerts un saulgriežu danču nakts līdz pat četriem rītā. Ar to viss nebeigsies - pulksten 4.10 sāksies gājiens pāri Daugavai un saules sagaidīšana.

Lauris Aizupietis/F64

Šamaņu festivāls

Vasaras saulstāvjos jau trešo reizi norisināsies festivāls Būtība - šoreiz tas norisināsies no 21. līdz 24. jūnijam Ķeguma novadā, Umuros. Rīkotāji sola, ka festivāla norises laikā - četrās dienās - savīsies Austrumu, Dienvidu, Rietumu, Ziemeļu spēki. Festivāla dalībniekiem tiks piedāvātas nelielas grupu nodarbības, rituāli un dzīves svinēšana, programma paredzēta gan pieaugušajiem, gan arī ģimenēm ar bērniem. Bērniem notiks radošas darbnīcas, ceļojumi pasaku pasaulē un citas izzinošas un jautras nodarbības. Šī gada festivāls iekļaus arī saulstāvju svinēšanu un rituālus Jāņu vakarā, taču tas tiks veikts citādā veidā. Tās nebūs tradicionālās svinības, bet gan no dziļumiem nācis aicinājums atjaunot patieso saikni ar Mātes Zemes Dvēseli - tās Būtību. Šogad liela uzmanība tiks veltīta arī mūzikai - Nils Īle ar savu jauno grupu Kanisaifa, Čārlijs Vaskess no Panamas, viesi no Lietuvas, Krievijas.

Blaumanis Līgo vakarā

Līgo vakarā, 23. jūnijā, Siguldas pilsdrupu estrādē Rūdolfa Blaumaņa joku lugas No saldenās pudeles jauniestudējuma pirmizrāde. Joku lugā piedalīsies Daiga Gaismiņa, Zane Daudziņa, Madara Melne-Tomsone, Ivars Kļavinskis, Ģirts Ķesteris, Juris Lisners, Līga Zeļģe, Aldis Siliņš, Mārtiņš Počs, Māris Bezmers un Ainārs Ančevskis. Luga No saldenās pudeles tiek uzskatīta par visstraujāko un karstasinīgāko Blaumaņa komēdiju, jo, kur dziņas briest un rūgst, tur kaislības puto un kāpj prāta toverim pāri. Rūdolfa Blaumaņa domās latviešu atdzimšanas un brīvības pamats ir ugunīgas jūtas, kas aizslēgtas dus aiz piesardzības, baiļu un stingras audzināšanas durvīm. Bet pāri visam - vīns no saldenās pudeles! Iestudējuma režisors ir Juris Rijnieks, kostīmu māksliniece Una Bērziņa, scenogrāfs Ivars Noviks, dziesmas un mūzika - Artūrs Palkevičs, Artūrs Uškāns, Gaitis Lazdāns un Laimas muzykanti, dziesmu teksti - Jānis Peters. Vasarā izrāde tiks spēlēta arī Alūksnē, Saldū, Saulkrastos, Jēkabpilī, Talsos, Tukumā un Kuldīgā.