Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Ja tev negaršo alus: Kādu vīnu izvēlēties Līgo galdam?

© F64

Līgo svētki saistās ar bagātīgu mielastu, kurā goda vieta atvēlēta tādiem tradicionāliem ēdieniem kā Jāņu siers, speķa pīrādziņi, sklandu rauši un mūsdienīgākām izvēlēm kā šašliks. Tomēr goda vieta nemainīgi tikusi ierādīta alum. Bet ko celt galdā tiem, kuri pat reizi gadā atsakās no mutēšanās ar alutiņu? Vīnzinis Mārcis Mitrevics apkopojis labākās putojošās jeb dzirkstošo vīnu izvēles.

Ja tu pats un tavi līgotāji vēlas vīnu baudīt kā miestiņu - viegli un nerūpējoties par saderību ar konkrētiem ēdieniem, un celt šo vīna kausu pie lūpām gan pīrāgu un siera, gan grilētas gaļas pavadībā, īstā izvēle būtu dzirkstošais sarkanais Lambrusco. Tas ir kā radīts uzkodu galda dažādībai un bezrūpīgai dzēriena baudīšanai bez ekspektācijām uz elitārām vīna glāzēm vai smalkām sarunām. Jāņem vērā, ka Lambrusco, lai arī sarkans, tomēr labāk garšos viegli atdzesēts. Līdzīga izvēle nepretenciozai vīna baudīšanai būtu dzirkstošais un saldais muskatvīns.

Ja tomēr līgot gribas ar glanci, tad īstā izvēle būtu pretenciozākais dzirkstvīns Prosecco. Aprakstot tā aromātu, bieži vien tiek izmantots salīdzinājums ar baltiem un smaržīgiem vasaras ziediem, kas ļoti saskanēs ar visapkārt virmojošo Līgo zāļu aromātu.

F64

Bet tie gardēži, kuri Līgo mielasta tradicionālo dzēriena izvēli - alu, vēlas aizstāt ar vēl niansētākām garšām, var izvēlēties īstu franču šampanieti, piemēram, tikai Rimi veikalos nopērkamo Veuve Doussot. Lai dzirkstošā dzēriena garša neliktu vilties ne mirkli vakara gaitā, Prosecco un šampanietis jālieto atdzesēts.