Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Vīna padomi iesācējiem: kā atrast tīkamu baltvīnu?

© Ilustratīvs attēls

Nav noslēpums, ka ikvienam, kas kādreiz vēlējies iegādāties vīnu, ir gadījies apjukt pie plaukta. Dažādi, izsmalcināti nosaukumi, sarežģīti apraksti, nesaprotamas abreviatūras un plašs cenu diapazons – izvēle ir liela. AlkOutlet novērojumi rāda, ka visbiežāk cilvēki pieredzes ceļā atlasa sev tīkamu vīnu klāstu, bet baidās mēģināt ko jaunu. Protams, vīna zinātne ir plaša un sarežģīta, taču šķirņu pārzināšana ļauj atbildēt uz pašu vienkāršāku jautājumu – kā nopirkt vīnu, kas man tiešām garšos?

Chardonnay ir pati populārākā balto vīnogu šķirne pasaulē. Ja šo vīnogu šķirni varētu salīdzināt ar dzīvnieku, Chardonnay būtu hameleons: šī pakļāvīga oga aug praktiski visur, pielāgojot savas garšas nianses augsnei, klimatam un citiem audzēšanas faktoriem. Vīndarim ir ērti strādāt ar šo šķirni, tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka Chardonnay ir lielā cieņā. Par Chardonnay etalonu uzskatāms Chabli vīns - tam piemīt augsts skābums, izteikta mineralitāte, mazs augļainums un stingrs raksturs. Ko tas nozīme pircējam? Pircējs iegūst klasisko vērtību. Šāds vīns derēs tiem, kam pie sirds iet skāba augļu un citrona garša, kā arī tiem, kas nesaraus pieri no intensīvas, stipras garšas.

Sauvignon Blanc ierindojas popularitātes topa otrajā vietā. Šo šķirni pazīst un iecienījuši daudzi vīna darinātāji, eksperti un baudītāji. Var izcelt divus Sauvignon Blanc etalonus - tas ir Luāras ielejas (Francija) Sauvignon Blanc un Jaunzelāndes Sauvignon Blanc. Šo šķirni audzē arī citos reģionos, taču, citur audzētā, tā spēj tikai līdzināties un tiekties pēc šo divu etalonu garšas buķetes. Vērts uzsvērt, ka abi etaloni ir gana atšķirīgi savās izpausmēs. Luāras Sauvignon Blanc ir augstu mineralitāti - elegants, dziļš un sarežģīts. Janzelāndes Sauvignon Blanc ir ar augstu skābuma līmeni, kraukšķīgs, atsvaidzinošs, ar svaigi pļautās zāles un ērkšķogu notīm. Kā lai rīkojas pie vīna plaukta? Jāsagaida, ka vīns būs skābs, ar ērkšķogu vai jāņogu aromātu. Tie, kas vēlas dziļāku un pamatīgāku garšu, var meklēt Francijā ražoto Sauvignon Blanc, taču tiem, kas vēlas atsvaidzinošu un atspirdzinošu garšu, būtu vēlams skatīties Jaunzelāndes virzienā. Protams, var droši eksperimentēt arī ar citām valstīm.

Riesling, viena no senākajām šķirnēm, ierindojas topa trešajā vietā. Riesling ietekmēs augsne, kurā oga audzēta. Neskatoties uz to, ka Riesling mīl vēsumu, to audzē arī siltākajos reģionos. Kopumā pircējs var sagaidīt, ka šāds vīns arī būs viegli skābs, garšā jutīsiet citrusaugļus, ābolus, bumbierus, kā arī vieglu medus garšu. Iesācējiem, kas vēl nav radināti pie izteikti skābas vīna garšas, ir ieteicams sākt tieši ar Riesling. Salduma mīļi var izvēlēties Francijā ražoto Riesling - tas būs maigāks, mīkstāks un saldāks, savukārt Austrālijas un Vācijas Riesling būs ar skarbāku, asāku garšu.