Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Kaut kas traks! No tradicionālā rasola iesaka izslēgt vairākas sastāvdaļas

© F64

Tradicionāli Jaungada naktī galdā ir rasols. Taču plašsaziņas līdzekļos parādījusies satraucoša informācija, ka tautā iecienītais ēdiens ir apdraudēts, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Sibīrijas Medicīnas universitātes zinātnieki aicina izskaust no rasola tā svarīgas sastāvdaļas: marinētos gurķus un desu.

Marinētie gurķi saturot daudz sāls, kas varot izraisīt tūsku un rosina vēl lielāku apetīti. Desās ļaunums slēpjoties to lielajā tauku daudzumā un krāsvielās. Arī pirktā majonēze, tās sastāvā esošos daudzo ķīmisko vielu dēļ no rasola esot izskaužama.

Raidījums "Bez Tabu" uzaicināja šefpavāru Normundu Baranovski, kurš pagatavoja gan klasisko rasolu, gan Krievijas zinātnieku ieteikto versiju.

Tā sastāvā kopš padomju gadiem ir:

vārīti kartupeļi,
vārītas olas,
doktordesa,
marinēti gurķi,
konservēti zirnīši,
vārīti burkāni,
majonēze.

Otrajā versijā pavārs desu aizstāj ar vārītu vistas gaļu. Marinēta gurķa vietā pievieno svaigu gurķi. Lai rasols ir vēl veselīgāks, konservēto zirnīšu vietā izmanto svaigus. Majonēzi pagatavo pats:

diviem olu dzeltenumiem pakāpeniski pievieno glāzi vīnogu kauliņu eļļas.
Rūpīgi maisa.
Beigās liek klāt sinepes, vīna etiķi (ko var aizstāt ar citronu).
Bez Tabu sarīko degustāciju. Uzaicinātie rasola garšotāji gandrīz vienbalsīgi atzīst, ka klasiskais rasols tomēr ir gardāks.

Neraugoties, ka veselīgāks ir otrs - jaunais variants, savā svētku galdā tik un tā likšot rasolu klasiskajā versijā.