Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Neparastas idejas Jāņu galdam

© f64

Tuvojas vasaras visvairāk gaidītie svētki, un ikviena saimniece jau sāk plānot, kādus gardumus cels galdā, ciemiņus sagaidot. Tradīcijas, protams, ir lieliskas — trekns šašliks, speķa pīrāgi, siers un alus piešķir svētku noskaņu un iepriecina ikvienu vēderu.

Taču var atļauties arī paeksperimentēt un piešķirt Jāņu nakts galdam dažas veselīgas un neparastas nianses. Kā to var izdarīt, stāsta uztura eksperte Dzintra Kokta un ELVI .

Jāņu zupa. Kāpēc gan ne?

Ne vienmēr laikapstākļi Jāņu naktī lutina, un jāatzīst, ka sēdēt ārā aukstumā ar alus kausu un atdzisušu šašliku nav pati patīkamākā nodarbe. Lai sasildītu ikvienu līgotāju, katlā uz ugunskura var izvārīt Jāņu zupu! „Lai zupa ir ne tikai sātīga, bet arī veselīga, buljonam jāpievieno dažādi dārzeņi — burkāni, cukīni, ziedkāposti, seleriju kāti, lēcas vai jaunie kartupeļi, kā arī sīpoli un garšvielas. Ļoti gardi būs, ja pirms pasniegšanas pievienosit dažādus zaļumus, piemēram, dilles un pētersīļus,” stāsta Dz. Kokta.

Alus alternatīvas

Jaunākās tendences, ko uzskatāmi apstiprina arī ELVI pārdošanas dati, liecina, ka pircēji arvien vairāk un vairāk izvēlas bezalkoholisko alu. Lai dažādotu bezalkoholisko dzērienu izvēli, uztura eksperte aicina pagatavot kvasu no rudzu maizes. Vispirms rudzu maizi sakaltē un apbrūnina krāsnī, lai kvasam būtu skaista dzintara krāsa. Tradicionāli kvasam pievieno cukuru, taču to var aizvietot ar medu: uz 150 gramiem rudzu maizes jāņem vidēji 80 gramu medus, 1 litrs verdoša ūdens un 5 grami rauga. Gatavojot kvasu, medu vai cukuru var aizvietot ar stēviju, tā iegūstot mazkaloriju dzērienu ar nedaudz rūgtenu piegaršu. Kvasa garšu var bagātināt ar apelsīnu miziņām, piparmētrām, jauniem upeņu dzinumiem vai apiņu novārījumu.

Viegls ēdiens — viegli danči!

„Lai apēstās gaļas daudzums neliegtu būt aktīviem visas nakti, aicinu grilēt dārzeņu un sēņu iesmiņus vai kabaču un paprikas šķēlītes,” iesaka ELVI uztura eksperte. Uz grila iesmiem var uzdurt arī kartupeļus, sīpolus un baklažānus, taču bez sēnēm iztikt nevajadzētu — tās dod sāta sajūtu, bet nerada smagumu gremošanas traktā, kāds ir novērojams, apēdot gaļu. Var likt grilēt arī avokado pusītes, kas apkaisītas ar jūras sāli, pipariem un garšvielām, savukārt avokado viducī var ielikt sagrieztu tomātiņu un mocarellas bumbiņu. Skaidrs, ka šādi ēdieni būs veselīgāki par treknu cūkgaļu. Lai iegūtu papildu garšas nianses, grilētus dārzeņus kārto uz šķīvja, pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar sadrupinātu fetu, ciedru riekstiem, jūras sāli, pipariem un garšaugiem. Ja gribas, lai garša ir pikantāka, dārzeņus var iemarinēt, piemēram, sarīvēta ingvera, čili, sojas mērces un olīveļļas marinādē.

JĀ prātīgām uzkodām!

Speķa pīrāgi, bez šaubām, ir neatņemama uzkodu galda sastāvdaļa, taču arī tos var dažādot, izmantojot nevis speķa, bet siera, dārzeņu, sēņu, spinātu un biezpiena pildījumu. Savukārt tie, kas jūtas gatavi senču tradīcijas apvienot ar citu tautu virtuvi, var celt galdā tako uzkodiņas, kuru pildījumam izmantot rīvētu ķimeņu sieru, sagrieztu tomātu un avokado, pievienojot garšvielas un garšaugus pēc izvēles. Tako tiek gatavots no kukurūzas miltiem un ir alternatīva tiem, kam nav draudzīgu attiecību ar glutēnu.