Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Polijā nopratina Romānu Polaņski

© Scanpix

Trešdien Romānu Polaņski nopratinājusi Polijas prokuratūra, kurai ASV lūgušas izdot 1977.gadā dzimumnoziegumos apsūdzēto kinorežisoru.

Polaņskis tika iztaujāts Krakovā, kur patlaban uzņem savu jaunāko filmu, norādīja prokuratūras pārstāve Boguslava Marcinkovska.

"Tuvākajā nākotnē plānojam izdošanas prasību iesniegts tiesā," pavēstīja Marcinkovska.

Polaņskis iepriekš solījis sadarboties ar Polijas varasiestādēm. Taču lietai pietuvināts informācijas avots medijiem atklājis, ka režisors cīnīšoties pret izdošanu.

Polaņskis dzimis poļu ģimenē, taču dzīvo Francijā.

Daudzi poļi 81 gadu veco Polaņski uzskata par vienu no dižākajām mūsdienu kultūras personībām.

Režisora nākamā kinolente būs par Dreifusa prāvu - politisku skandālu, kas satricināja Franciju pirms vairāk nekā simt gadiem.

1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Oktobrī Polaņskis ieradās Varšavā, lai piedalītos ebreju muzeja atklāšanā. ASV vēlējās panākt viņa arestu. Polijas prokurori izjautāja 81 gadu veco kinorežisoru, bet viņu neaizturēja.