Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VĒRTS APMEKLĒT: Neparastais un aktuālais kino

© Publicitātes foto

Neparastāka kino cienītājiem šonedēļ iespējams skatīties Kolumbijas kino, bet lielai auditorijai domāto filmu fani laiku līdz 26. februāra naktij, kad Losandželosā tiks paziņoti prestižās Oskara balvas jaunie ieguvēji, var izmantot, lai uz lielajiem ekrāniem redzētu šai balvai nominētās filmas.

No 16. līdz 19. februārim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies otrās Kolumbijas filmu dienas, līdztekus būs aplūkojama fotogrāfiju izstāde. Filmu dienās tiks demonstrētas trīs dokumentālas filmas - Apaporis. Vienu upi meklējot, Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija un Porro veidots Kolumbijā, seansi - 16. februārī pulksten 17.30, 18. un 19. februārī pulksten 16. Filmas atspoguļo Kolumbijas vēstures, kultūras un literatūras bagātību, kā arī Kolumbijas mūzikas kontrastaino dažādību, ievedot skatītājus dažādās realitātēs un parādot valsti no dažādiem skatpunktiem. Biogrāfiskā filma Apaporis. Vienu upi meklējot (Apaporis: In Search of One River, 2010) skatītājiem dod iespēju doties mistiskā ceļojumā cauri neiemītai, grūti aizsniedzamai, kara bloķētai zonai, kas atrodas Amazones ziemeļrietumos, kuru apdzīvo Cabiyari un Cubeo pamatiedzīvotāji. Amazones upe ir vienīgais logs, lai ieskatītos aizliegtajā zonā, kurā patrulē vardarbīgi grupējumi, runā 25 valodās un kur daudzi no iedzīvotājiem atšķir piecpadsmit zaļo toņu nokrāsas. Lai gan kopienas zina par naudas eksistenci, tās joprojām turpina iemainīt lietas. Režisora Džastina Vebera veidotā filma Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija (Gabo: The Creation of Gabriel García Márquez, 2015) vēsta par pasaulē iemīļotu un ietekmīgu Latīņamerikas rakstnieku un domātāju - Gabrielu Garsiju Markesu (1927-2014), tajā redzamas ne tikai intervijas un arhīvu materiāli, bet arī pasaules politisko līderu viedokļi, radinieku stāsti un arī uz ielas sastaptu cilvēku domas. Tas ir stāsts, kā viens puika no mazas pilsētiņas Karību jūras krastā kļuva par rakstnieku un iekaroja miljoniem lasītāju sirdis, mainot viņu realitātes uztveri, tādējādi uzrunājot ne tikai sabiedrības zemākos slāņus, bet arī pašus ietekmīgākos pasaules politiskos līderus. Savukārt dokumentālā filma Porro veidots Kolumbijā vēsta par porro - mūzikas stilu, kas raksturīgs Kolumbijas daļas Kordobas reģionam. Visi pasākumi interesentiem Kolumbijas filmu dienu ietvaros ir pieejami bez maksas.

Šī mēneša pēdējās svētdienas vakarā Losandželosā tiks paziņoti prestižās balvas Oskars ieguvēji, un šobrīd Latvijā kinoteātros skatāmas daudzas filmas, kas izvirzītas šai balvai. Kopš nomināciju paziņošanas ir skaidrs, ka jaunam rekordam ir gatavi filmas La La Land veidotāji, jo filma izvirzīta balvai 14 nominācijās. Par ko - to katram pašam iespējams izvērtēt. Kategorijā Labākā filma (un arī daudzās citās) nominētas arī citas šobrīd vai no šīs piektdienas Latvijā skatāmās filmas - Mēnessgaisma, Atnācēji, Mančestra pie jūras, Lauva, bet interesi raisīt varētu, piemēram, Pasažieri, arī no šodienas skatāmā Irānā tapusī drāma Komivojažieris (Forushade, 2016), kas Oskaram izvirzīta nominācijā Labākā filma svešvalodā, un leģendārā režisora Mārtina Skorsēzes jaunākais darbs Klusēšana (nominācija par operatora darbu). Pēc nedēļas, tieši pirms Oskara ceremonijas, uz ekrāniem Latvijā iznāks biogrāfiska filma Džekija par bijušo ASV pirmo lēdiju, sava laika populārāko sievieti un stila ikonu Žaklīnu Kenediju (šīs lomas atveidotāja Natālija Portmane izvirzīta nominācijā Labākā aktrise).

No piektdienas kino Bize skatāma filma, kas Oskaram nominēta kā labākā dokumentālā filma - itāliešu dokumentālista Džanfranko Rosi Ugunis jūrā tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem un nozīmīgākajiem pagājušā gada kinodarbiem. Filmas centrā Lampedūzas salas iedzīvotāju sadzīvošana ar tūkstošiem bēgļu, kuri šķērso Vidusjūru. Starp citu, šī filma tieši pirms gada Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā ieguva galveno balvu Zelta lācis, tādējādi kļūstot par pirmo dokumentālo filmu festivāla vēsturē, kurai piešķirta galvenā balva.