Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Oskaru šovs Holivudas gaumē

OSKAROTAIS ČETRINIEKS. Aktrise Emma Stouna (labākā aktrise, La La Land), Viola Deivisa (labākā aktrise otrā plāna lomā,Fences), Keisijs Afleks (labākais aktieris, Mančestera pie jūras), Maheršala Ali (labākais aktieris otrā plāna lomā, Mēnessgaisma) – visi Oskaru saņem pirmo reizi. Pērn ASV Kinoakadēmija daudz tika kritizēta par afroamerikāņu aktieru diskrimināciju, bet šogad trofejas sadalītas līdzīgi, un pirmo reizi Oskara vēsturē abas balvas par sniegumu otrā plāna lomā tika afroamerikāņu aktieriem © Scanpix

Mūziklam La La Land neizdevās izturēt rekordistes slavas gājienu vakar Losandželosā notikušajā 89. ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonijā, vēl vairāk – tas zaudēja pašā prestižākajā nominācijā, jo par pērnā gada labāko filmu tika atzīta Mēnessgaisma.

Vispirms par labāko filmu tika pasludināta La La Land, bet pēc tam - Mēnessgaisma - šī ir galvenā ziņa, ar ko saistās šī gada Oskaru ceremonija, par to vēsta ne tikai mediji, bet arī daudz diskutē sociālajos tīklos. Var jau loģiski mēģināt paskaidrot, kā šāds misēklis vispār bija iespējams, taču, ja netiek aizmirsts, ka pasākums notiek pasaules izklaides industrijas citadelē, tad notikušajam var meklēt citu izskaidrojumu, proti, notikušo uzskatīt par šova sastāvdaļu. Lai vai kā ir patiesībā, un diez vai kādreiz kļūs zināms, kā notikušais vispār bija iespējams, nav noliedzams, ka šis «pārpratums» patiesībā nozaga uzvaras prieku filmas Mēnessgaisma veidotāju komandai. Līdzīgi kā notiek ar sportistiem, kas olimpiskajās spēlēs paliek aiz pjedestāla vai čempiona titula un kam pēc kāda laika medaļa tiek atsūtīta pa pastu, jo, lūk, kolēģim konkurentam kaut kādu iemeslu dēļ uzvara anulēta un medaļa atņemta. Var atgādināt, ka šī nav vienīgā kļūda, kas šogad skārusi šo pasākumu, piemēram, janvāra beigās, kad tika paziņots nominantu saraksts, ASV Kinoakadēmijas mājaslapā Toms Henkss un Eimija Adamsa kļūdaini bija iekļauti nomināciju sarakstā kategorijās Labākais aktieris un Labākā aktrise. Pirms ceremonijas sociālajos tīklos daudz izskanēja aicinājums šo pasākumu nepārvērst par politisko uzskatu paušanas arēnu, bet pēc tās sociālie tīkli čumēja un mudžēja viedokļos par tik nopietnas kļūdas iespējamību un tās radītajām sekām. Protams, balvas pasniedzējs aktieris Vorens Bītijs taisnojās, ka viņam iedota nepareiza aploksne... Protams, savu iespēju nelaida garām mūsu kaimiņvalsts iedzīvotāji, kas šo notikumu sarkastiski nodēvējuši par Krievijas hakeru paraugdemonstrējumu. Un, protams, tiek arī atgādināts, ka filma par baltādaino džezistu zaudējusi filmai par melnādainu geju.

Mūzikls La La Land balvai Oskars tika nominēts 14 kategorijās, tādējādi kļūstot tikai par trešo filmu šīs balvas vēsturē, kam izdevies savākt tik lielu nomināciju skaitu, daudzi šim mūziklam arī prognozēja uzvaru, taču mūzikls par labāko tika atzīts tikai sešās kategorijās, turklāt neieguva uzvaru pašā prestižākajā nominācijā, netika atzīts par pērnā gada labāko filmu.

Ja netiks atsaukts pārējo nomināciju uzvarētāju paziņojums, tad 14 nomināciju rekordists mūzikls La La Land plūca laurus tikai sešās nominācijās. Labāko aktieru četrinieks - aktrise Emma Stouna (labākā aktrise, La La Land), Viola Deivisa (labākā aktrise otrā plāna lomā, Fences), Keisijs Afleks (labākais aktrieris, Mančestera pie jūras), Maheršala Ali (labākais aktieris otrā plāna lomā, Mēnessgaisma) - visi Oskaru saņēma pirmo reizi.

Pērn ASV Kinoakadēmijai daudz tika izteikti apvainojumi par rasu diskrimināciju, šogad nomināciju sarakstā bija rekordliels tumšādainu aktieru skaits un balvai tika izvirzītas daudzas filmas, kas veltītas starprasu attiecībām. Šogad pirmo reizi Oskara vēsturē abas balvas par sniegumu otrā plāna lomā tika afroamerikāņu aktieriem - Violai Deivisai un Maheršalam Ali. Arī Labākās dokumentālās filmas titulu ieguva traģiskais stāsts par amerikāņu futbolistu O. Dž. Simpsonu, filmas režisors Ezra Edelmans savu balvu veltījis visiem, kas kļuvuši par policijas vardarbības upuriem.

Lai gan ceremonijas sākumā vakara vadītājs Džimijs Kimmels aicināja atturēties no politiskiem strīdiem un pretrunām, vakara gaitā viņš visu laiku sprēgāja ar dažādiem jociņiem, kuru adresāts bija Donalds Tramps. Nenoliedzami savdabīga vakara kulminācija bija balvas pasniegšana irāņu režisoram Ašgaram Farhadi, kurš jau laikus bija paziņojis par šī pasākuma boikotu, tādējādi paužot savu nostāju par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu neielaist ASV septiņu musulmaņu valstu pilsoņus, arī Irānas. Savā vēstījumā režisors pauda, ka pasauli nedrīkst dalīt «mēs» un «mūsu ienaidnieki». Režisora runu nolasīja pirmā irāņu izcelsmes kosmonaute, amerikāniete Anuše Ansari.

Šī ceremonija vēsturē noteikti ieies kā viena no vispolitkorektākajām, bet jājautā - cik no šī gada uzvarētājfilmām ieies kino vēsturē.