Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

ŠODIEN: Tikšanās ar Ņujorkas teātra leģendu

© Publicitātes foto

Šovakar pulksten 18.30 Valmieras teātra Lielajā zālē tiks demonstrēta Matīsa Kažas dokumentālā filma Vienu biļeti, lūdzu! (One Ticket Please). Pēc filmas seansa sekos tikšanās ar režisoru Matīsu Kažu un Ņujorkas teātra leģendu Nikiju Kokrenu.

Vienu biļeti, lūdzu! ir dokumentāls stāsts par Nikiju Kokrenu - Ņujorkas aktīvāko teātra apmeklētāju. Šī indiešu izcelsmes kundze, kurai ir jau 78 gadi, katru dienu pēdējos 25 gadus noskatās vismaz vienu teātra izrādi. Tomēr ne visi ir sajūsmā par viņas kaislību - Brodvejas teātru darbiniekiem viņa ir īsts bieds. Pazīstama kā nekārtību cēlāja un blēde, Nikija visiem līdzekļiem cenšas iegūt pēc iespējas vairāk brīvbiļešu, bet, iekļuvusi teātrī, mēģina ieņemt vislabākās vietas un dažkārt teātros ietur pat maltītes. Viņa sevi uzskata par īstenu teātra mākslas mīļotāju, kuras ikdienā materiālām lietām nav nozīmes. Taču kur beidzas aizrautīga kaislība un kur sākas atkarība?..

Starp citu, sestdien, 11. martā, jaunā latviešu režisora Matīsa Kažas dokumentālā filma Vienu biļeti, lūdzu!, kas ir Latvijas un ASV kopražojums, Stokholmas dokumentālo filmu festivālā Tempo Documentary Festival ieguva konkursa programmas New Doc balvu. Tajā sacentās deviņas režisoru debitantu dokumentālās filmas. Šī ir pirmā starptautiskā kino balva, ko ieguvis režisors Matīss Kaža un viņa debijas dokumentālā filma.

Filmu Vienu biļeti, lūdzu! no šīs nedēļas var noskatīties kinoteātros gan Rīgā, gan citur Latvijā.

Savukārt rītvakar pulksten 19 Ģertrūdes ielas teātra telpās gaidāma publiska saruna par teātra nozīmi mūsdienu sabiedrībā. Uz sarunu aicināta teātra zinātniece un kritiķe, šā gada NN Nakts galvenās balvas ieguvēja Edīte Tišheizere, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesora p.i. Zane Kreicberga, Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Laura Stašāne, jaunais teātra režisors Toms Treinis, teātra kritiķe Zane Radzobe, filmas Vienu biļeti, lūdzu! režisors Matīss Kaža un galvenā varone - Nikija Kokrena. Sarunā būs iespēja iesaistīties arī auditorijai. Ikviens varēs uzdot jautājumus, izteikt komentārus un rosināt sarunas turpmāku gaitu. Saruna notiks angļu valodā bez tulkojuma. Ieeja bez maksas.

Bet īpašie seansi ar filmas galvenās varones Nikijas Kokrenas un režisora Matīsa Kažas dalību paredzēti kinoteātrī Splendid Palace (šodien pulksten 13) un Kino Bize (rīt pulksten 20.30), savukārt tikšanās ar režisoru paredzēta arī kinoteātrī K Suns (ceturtdien pulksten 20.30) un Liepājas teātrī (sestdien pulksten 21).