Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

KULTŪRA: Karapetjana "Pirmdzimtais" Kannu filmu tirgū

© Publicitātes foto

Režisora Aika Karapetjana jaunākā spēlfilma Pirmdzimtais, kas tapusi Studija Lokomotīve, bet Latvijā uz ekrāniem nonāks septembrī, pirmo oficiālo seansu piedzīvojusi Kannu festivāla filmu tirgū Marché du Film, Neatkarīgo informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente Kristīne Matīsa. Starptautiskajā apritē spēlfilmu pārstāv filmu izplatīšanas aģentūra Reel Suspect.

Marché du Film Kannās ir vieta, kur satiekas izplatītāji, pārdošanas aģenti un citi industrijas profesionāļi. Te lielā mērā izšķiras filmu iespējas nonākt uz citu valstu kinoteātru ekrāniem un starptautiskajā festivālu apritē. Seansa organizētājs, Parīzē bāzētās starptautiskās izplatīšanas kompānijas Reel Suspect pārstāvis Mateo Lovadina atzinis, ka esot «ļoti priecīgs strādāt ar talantīgā režisora Karapetjana trešo spēlfilmu, un jau tagad var teikt, ka festivāli un izplatītāji liek uz to lielas cerības, jo filmā meistarīgi savīti dažādi žanri, sapludinot spriedzes drāmas un trillera elementus, kas nevienu neatstāj vienaldzīgu. Pirmdzimtais ir piemērots plašai auditorijai dažādās valstīs, kas ļaus filmai brīvi ceļot pār robežām.»

Filma vēsta par pusmūža inteliģentu, arhitektu. Viņš cenšas atjaunot savu reputāciju sievas acīs pēc nepatīkama incidenta ar laupītāju uz ielas. Arhitekts ir iesaistīts notikumā, kurā viņa vainas dēļ iet bojā cilvēks. Ar laiku galvenais varonis sāk saskatīt noslēpumainas sakarības starp mirušo cilvēku, sievas pēkšņo grūtniecību un noslēpumainu šantāžistu, kurš viņu spiež rīkoties pret paša gribu. Galvenās lomas atveido Kaspars Znotiņš, Maija Doveika un Kaspars Zāle.

Filmas producents Roberts Vinovskis filmu Pirmdzimtais Kannās prezentējis jau iepriekš, ražošanas stadijā, kad 2016. gadā tā tika iekļauta prestižajā festivāla kinoproducentu platformas izlasē Producers on the Move, kurai Eiropas Kino akadēmijas apvienība European Film Promotion katru gadu atlasa 20 profesionālus un perspektīvus producentus no visas Eiropas. Tieši šeit par to ieinteresējās pieredzējušais pārdošanas aģents Mateo Lovadina.

Pirmdzimtais ir Aika Karapetjana trešā pilnmetrāžas spēlfilma un sadarbība ar producentu Vinovski un operatoru Jāni Eglīti, kurš 2014. gadā nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps saņēma balvu kā labākais operators. Aiks Karapetjans ir viens no savas paaudzes redzamākajiem režisoriem. Par diplomdarba filmu Latvijas Kultūras akadēmijā - īsfilmu Riebums - 2007. gadā viņam tika piešķirta nacionālā kinobalva Lielais Kristaps kategorijā Labākā īsfilma. Viņa 2012. gada debijas spēlfilmas Cilvēki tur pasaules pirmizrāde notika Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā. Režisora otrā spēlfilma, šausmu žanra darbs M.O.Ž tika pirmizrādīts svarīgākajos žanra filmu festivālos Kanādā un ASV, vēlāk arī daudzos nozīmīgos Eiropas festivālos, turklāt tika demonstrēts kinoteātros ASV.