Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

14.jūnijā filmas „Mēs atgriezāmies” pirmizrāde - stāsts par skarbo dzīvi Sibīrijā

© Publicitātes foto

14. jūnijā plkst. 14:00 Okupācijas muzejā (Raiņa bulvāris 7) tiks demonstrēta režisores Ingas Nesteres dokumentālā filma „Mēs atgriezāmies”. Ieeja uz filmas seansu bez maksas.

1941. gada 14. jūnija un 1949. gada 25. marta naktīs Latvijā liktenis ievilka smagas rētas tūkstošiem cilvēku sirdī un dzīvē. Šajās divās naktīs daudzu māju durvis tika atvērtas ar čekistu zābaku spērieniem, un toreiz vēl mazus bērnus, kopā ar mātēm, tēviem, brāļiem, māsām un vecvecākiem, sasēdināja lopu vagonos un aizveda uz Sibīriju.

Šo bērnu vidū bija arī četras meitenes - kurzemniece Gaida Kalniņa, latgaliete Beāta Ločmele, zemgaliete Brigita Kaukule un vidzemniece Nita Matvejeva. Viņas visas nonāca Sibīrijā, taču skarbajos apstākļos izdzīvoja un atgriezās, lai vēstītu par komunistisko genocīdu nākamajām paaudzēm.


Dokumentālā filma ir stāsts par katru no viņām un viņu ceļu uz Sibīriju un atgriešanos Latvijā. Tas ir stāsts par četru dzimtu mājām, kas tika zaudētas un atgūtas. Tas ir arī stāsts par to, kā varētu būt bijis, kā uzplauktu un attīstītos šīs saimniecības un ģimenes, ja rupja sveša vara neiejauktos visu izpostot. “Mēs atgriezāmies” vēsta par lielu mīlestību pret savu dzimto vietu, Latviju un ģimeni, par spēju mīlēt un, par spīti visam, dzīvot tālāk ar gaišu skatu nākotnē.