Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Splendid Palace" sezonu noslēdz ar grandiozu piedāvājumu

GRIB KOPĪBAS SAJŪTU. «Mums katram ir savs telefons, dators, un mēs mēdzam pašizolēties – katrs skatāmies viedierīcēs ko savu. Tāpēc cilvēki uz kino nāk, lai gūtu šo kopības sajūtu – kopīgi smietos un raudātu. Kino skatīšanās kļūst par vakara pasākumu, kur gūt noteiktas izjūtas. Kinoteātra uzdevums ir šīs sajūtas piebildīt,» uzskata kinokritiķe Daira Āboliņa © Jānis DEINATS

Noslēdzot sezonu, kinoteātris Splendid Palace skatītājiem sarūpējis divus īpašus seansus: 19. jūnijā tas aicina uz Volfganga Amadeja Mocarta operas Bēgšana no seraja atjaunotās versijas tiešraidi, kas tiks pārraidīta no Milānas La Scala operteātra, savukārt 20. jūnijā laipni gaidīti visi komēdiju cienītāji un citi interesenti, lai kopīgi uzzinātu, vai ekrāna dīvai Merilinai Monro izdosies iecerētais filmā Kā apprecēt miljonāru. Kas ir šo abu pasākumu odziņa, ko nevar palaist garām, skaidro kinokritiķe Daira Āboliņa.

«La Scala uzskata, ka ziedu laiks un vasara ir īstais brīdis Mocarta mūzikas baudīšanai. Un arī Splendid Palace ir pārliecināts, ka izcilais komponists spēs uzburt vajadzīgo atmosfēru pirms Vasaras saulgriežiem un radīt brīnišķu gaisotni, tāpēc jau divas dienas pēc operas Bēgšana no seraja pirmizrādes piedzīvošanas Milānas La Scala operteātrī šī opera būs pieejama arī skatītājiem Latvijā. Mēs to varēsim baudīt bez «uzslāņojuma», vai iestudējums ir bijis labs vai slikts, jo pirmizrāde būs bijusi pavisam nesen. Viedokļi nebūs nogulsnējušies, mēs paši varēsim izdarīt savus secinājumus,» stāsta D. Āboliņa.

Novērtē klātbūtnes efektu

Operu Mocarts sacerēja, būdams pavisam jauns - 25 gadu vecumā. Kā viņš pats apgalvoja, tika radīts komisks darbs (vismaz tam laikam noteikti). «Opera palīdz saprast, ka Mocarts ir bijis ļoti dažāds,» piebilst D. Āboliņa.

Šī opera tiek iestudēta reti un, lai arī tā būs kā restaurācija un veltījums, respektējot viņu ieguldījumu, diviem izciliem La Scala darbiniekiem - Džordžo Strēleram un Lučāno Damiani, Bēgšana no seraja savā ziņā piedzīvo vēl vienu jaunu atdzimšanu.

Jāpiebilst, ka šajā sezonā kinoteātrī Splendid Palace jau notikušas vairāku operu translācijas no Eiropas opernamiem un šiem pasākumiem jau izveidojusies stabila auditorija, turklāt skatītāju pulkam ir tendence pieaugt. «Skatītājiem patīk tiešraides, viņus pievelk šis klātbūtnes efekts. Būsim godīgi, vidējais Latvijas iedzīvotājs nevar atļauties aizbraukt uz pirmizrādi La Scala, tāpēc ir vērts izmantot šo brīnišķīgo iespēju, ka opera ir atnākusi līdz mums. Mūsdienās audiovizuālās iespējas mums ļauj klausīties un radīt sajūtu, ka patiesi esam klāt kāda unikāla koncerta, operas norisē, turklāt lielais kino ekrāns ļauj ieraudzīt vissīkākās detaļas,» norāda D. Āboliņa. Klātbūtnes trīsas droši vien pārņems daudzus, arī skatoties operu Bēgšana no seraja, kuru caurvij mīlas stāsts 18. gadsimta Turcijā, šeiha pilī.

Merilina Monro, Baiba Sipeniece-Gavare, smiekli

Bet 20. jūnijā Splendid Palace sarūpējis tikšanos ar Merilinu Monro, piedāvājot filmu Kā apprecēt miljonāru. «Filma ļaus labāk saprast, kas īsti bija Merilina Monro. Filma ir viegla un koķeta. Sižetu stāstīt būtu negodīgi, lai gan filmas nosaukums pasaka visu, taču jāņem gan vērā, ka miljonāru apprecēt vēlēsies vairākas sievietes,» stāsta kinokritiķe.

Viņa akcentē, ka filma ir izcili restaurēta, ļaujot atgriezties pagājušā gadsimta 50. gados, kad filma tapa, - tā laika atmosfēra, krāsu gammas, skaņa. Filmā nav jūtama mūsdienu Holivuda. Filma būs tāda pati kā pirmizrādes dienā pirms 64 gadiem.

Šādos klasiskā kino seansos kinoteātris allaž sarūpē kādu pārsteigumu, un arī šī filma nebūs izņēmums. «Šoreiz nebūs nedz kino kritiķu, režisoru vai kino zinātnieku pārdomu, kāpēc Merilinu Monro jau vairāku desmitu gadu garumā droši var dēvēt par seksapīla ikonu. 20. jūnijā pirms filmas būs ļoti intriģējošs pasākums - Baibas Sipenieces-Gavares standup. Spilgta sieviete ar lielisku humora izjūtu sniegs savu redzējumu par tikpat spilgtu personību - Merilinu Monro.»

Ieskats jaunajā repertuārā

Pēc šiem diviem īpašajiem sezonas noslēguma seansiem kinoteātris Splendid Palace dosies nelielā atpūtā. Splendid Palace savas durvis atkal vērs jau augustā. Jaunā sezona arī ieplānota piesātināta - augustā uz lielā ekrāna varēs redzēt franču klasiku Lielā pastaiga (La Grande Vadrouille), kur galveno lomu atveido Luijs de Finess. Un tā noteikti nebūs vienīgā kino klasikas pērle kinoteātrī, jo šobrīd visā pasaulē vērojama klasiskā kino renesanse. Sezonas sākumā ieplānots arī dāņu kino vasaras festivāls ar četrām izcilām mūsdienu dāņu filmām, kuru režisores ir sievietes. Festivāla īpašais viesis būs režisore Annette K. Olesena. Kā arī festivāla ietvaros pirmo reizi uz lielā ekrāna Latvijā tiks demonstrēts Larsa fon Trīra leģendārais miniseriāls Valstība (The Kingdom) - pirmā sezona.