Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

ZINĀMA dokumentālo filmu foruma programma

UZ NAŽA ASMENS. Filma Balanss uz brīvības robežas vēsta par ekstrēmām jauniešu izklaidēm pilsētas džungļos © Publicitātes foto

Izziņota programma Nacionālā Kino centra rīkotajam 21. Baltijas jūras dokumentālo filmu forumam (Baltic Sea Docs). Tas šogad notiks no 2. līdz 10. septembrim Rīgā, Daugavpilī, Valmierā, Cēsīs, Jēkabpilī un Rēzeknē.

Skatītājiem tiks demonstrētas starptautiskos festivālos atzinību guvušas filmas, kas apkopotas programmā Pārliecības garša. Kino rādīs oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un kinoprofesionāļiem, uzrādot apliecības, seansi būs pieejami bez maksas.

Ar aicinājumu uz sarunu par satiksmi un pilsētvidi forumu 2. septembrī īpašā brīvdabas seansā Kalnciema kvartālā Rīgā atklās filma Velosipēdi pret automašīnām (Bikes vs Cars, 2015), kurā režisors Fredriks Gertens seko riteņbraukšanas aktīvistiem dažādās pasaules pilsētās. Pirms filmas notiks diskusija par satiksmes dalībnieku līdzāspastāvēšanas aktualitātēm Latvijā. Biļešu iepriekšpārdošana uz seansiem Rīgā sāksies 14. augustā.

Pilsētvides tematiku ekstrēmās izpausmēs skar arī filma Balanss uz brīvības robežas (On the Edge of Freedom, 2017). Filmu programmā iekļauti arī vairāki radošu cilvēku portreti, kas ļaus sekot mākslas tapšanas procesam un tā saistībai ar ikdienas dzīvi. Dāņu režisores Elvīras Lindas filmā Bobija Džīna (Bobbi Jene, 2017) attēlots izšķirīgs brīdis laikmetīgās dejas dejotājas Bobijas Džīnas Smitas radošajā un personiskajā dzīvē. Savukārt kolorītajā filmā Airisa (Iris, 2015) satiekas dokumentālā kino vecmeistars, leģendārais amerikāņu režisors Alberts Meisls un stila ikona Airisa Apfela.

Dzīvi apliecinošu ieskatu notikumos Sīrijā varēsim vērot filmā Radio Kobane (Radio Kobani, 2016). Savukārt dzīvi vērot būs iespējams filmā Dzīvot skolā (School Life, 2016). Tās autori gadu sekojuši diviem pieredzes bagātiem skolotājiem Cūkkārpai līdzīgā privātā internātskolā Īrijā, kur viņi pavadījuši teju visu savu darba mūžu. Lai foruma laikā tiktos ar skatītājiem, Rīgā viesosies somu režisore Mia Halme ar filmu Katrs otrais pāris (Every Other Couple, 2016). Viņas filmas varoņi - trīs pāri, seši bijušie partneri - atklāti dalās atmiņās par savu laulības šķiršanu un ceļu uz cieņpilnām attiecībām pēc tam. Forumā viesosies arī filmas Havanas jaunā seja (Transit Havana, 2016) režisors Daniels Abma, kura darbs vēsta par īpatnēju sociālisma salas Kubas šķautni.

Rīgā foruma seansi tiks demonstrēti kinoteātrī KSuns ar papildseansiem Kino Bize. Atklāšanas seanss notiks brīvā dabā Kalnciema kvartālā. Seansi reģionos tiks demonstrēti sadarbībā ar Marka Rotko mākslas centru Daugavpilī, kinoteātri Gaisma Valmierā, Vidzemes koncertzāli Cēsis, Jēkabpils Tautas namu un Latgales vēstniecību Gors Rēzeknē.