Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

2. septembrī sāksies 21. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

AR BRĪVDABAS SEANSU 2. septembrī pulksten 21 Kalnciema kvartālā sāksies 21. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs). Programmas Pārliecības garša atklāšanas filmas gods ticis filmai Velosipēdi pret automašīnām. Pirms filmas – diskusija par satiksmes dalībnieku līdzāspastāvēšanas aktualitātēm Latvijā © Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, 2. septembrī, sāksies 21. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs), kura ietvaros piedāvātās starptautiskos festivālos atzinību guvušās filmas programmā Pārliecības garša būs iespējams skatīties gan Rīgā, gan reģionu pilsētās – Daugavpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Jēkabpilī un Valmierā.

21. reizi notiekošajā filmu forumā iekļautas astoņas dokumentālās filmas, kas pievēršas drosmes un pašizpausmes tematikai, tie ir stāsti par spēcīgām personībām, radošumu, brīvības meklējumiem, sabiedrisku aktīvismu.

Forums ar programmu, kurai dots nosaukums Pārliecības garša, tiks atklāts 2. septembrī pulksten 21 īpašā brīvdabas seansā Kalnciema kvartālā, demonstrējot filmu Velosipēdi pret automašīnām (Bikes vs Cars, 2015), kurā tiek sekots līdzi riteņbraukšanas aktīvistiem dažādās pasaules pilsētās un viņu centieniem veicināt pārmaiņas sabiedrībā, kurā dominē automašīnas. Pirms filmas notiks diskusija par samērā aktuālu jautājumu arī mūsu sabiedrībā - satiksmes dalībnieku līdzāspastāvēšanas aktualitātēm Latvijā, atklāšanas pasākumā piedalīsies arī filmas režisors Fredriks Gertens.

Pasākuma veidotāji filmu programmā iekļāvuši vēl vienu filmu, kas skar pilsētvides tematiku - Balanss uz brīvības robežas (On the Edge of Freedom, 2017) vēsta par krievu un ukraiņu jauniešiem, kas galvu reibinošos augstumos bez jebkādiem drošības stiprinājumiem iekaro pilsētu torņus, meklējot dzīvē brīvību no ierastā.

Filmu programmā iekļauti arī vairāki radošu cilvēku portreti, kas ļaus sekot mākslas tapšanas procesam un tā saistībai ar ikdienas dzīvi. Dāņu režisores Elvīras Lindas filmā Bobija Džīna (Bobbi Jene, 2017) var sekot līdzi izšķirīgam brīdim laikmetīgās dejas dejotājas Bobijas Džīnas Smitas radošajā un personiskajā dzīvē. Savukārt kolorītajā filmā Airisa (Iris, 2015) satiekas dokumentālā kino vecmeistars, leģendārais amerikāņu režisors Alberts Meisls un harismātiskā stila ikona Airisa Apfela. Allaž krāšņi tērptā kundze arī savā 93 gadu vecumā iedvesmo apkārtējos nebaidīties eksperimentēt. Personīgu un dzīvi apliecinošu ieskatu joprojām aktuālos notikumos Sīrijā sniegs Radio Kobane (Radio Kobani, 2016). Filmā jauna kurdu žurnāliste Dilovana izpostītajā Kobanes pilsētā Sīrijas ziemeļos izveido radiostaciju, kas sniedz klausītājiem drošības sajūtu laikā, kad pilsētu pēc atbrīvošanas no Daesh aplenkuma jāsāk atjaunot. Savukārt sirsnīgajā novērojošā stila dokumentālajā filmā Dzīvot skolā (School Life, 2016) sekots līdzi diviem pieredzes bagātiem skolotājiem Cūkkārpai līdzīgā privātā internātskolā Īrijā, kur viņi pavadījuši teju visu savu darba mūžu.

Lai foruma laikā tiktos ar skatītājiem, Rīgā viesosies somu režisore Mia Halme ar filmu Katrs otrais pāris (Every Other Couple, 2016). Viņas filmas varoņi - trīs pāri, seši bijušie partneri - atklāti dalās atmiņās par savu laulības šķiršanu un ceļu uz cieņpilnām attiecībām pēc tam.

Forumā viesosies arī filmas Havanas jaunā seja (Transit Havana, 2016) režisors Daniels Abma, kura darbs vēsta par Kubas prezidenta meitas Marielas Kastro vadībā notiekošo sava veida seksuālo revolūciju - ar viņas iniciatīvu izveidota valsts atbalsta programma transpersonām. Filmas centrā ir Odete, Huani un Malu, kas gaida pienākam savu kārtu valsts apmaksātām dzimuma maiņas operācijām.

Rīgā foruma seansi tiks demonstrēti kinoteātrī K.Suns ar papildseansiem Kino Bize. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.