Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Ieskaties! Paziņotas filmu festivāla "Lielais Kristaps" nominācijas

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Latvijas nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvām šogad nominētas 28 filmas dažādās kategorijās, bet visvairāk nomināciju ir filmu "Melānijas hronika", "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" un "Pirmdzimtais" radošajām komandām.

Labākās spēlfilmas režisora balvai nominēts Viesturs Kairišs par filmu "Melānijas hronika", Staņislavs Tokalovs par filmu "Tas, ko viņi neredz", Varis Brasla par režiju filmā "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" un Aiks Karapetjens par filmas "Pirmdzimtais" režiju.

Par titulu "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma" sacentīsies Kairiša "Melānijas hronika", Karapetjana filma "Pirmdzimtais" un Braslas filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru".

Par labākās aktrises titulu cīnīsies Sabīne Timoeto ("Melānijas hronika"), Maija Doveika ("Pirmdzimtais"), Akvelīna Līvmane ("Vectēvs, kas bīstamāks par datoru") un Elīna Vāne ("Svingeri"), savukārt labākā aktiera balvai nominēts Markuss Jānis Eglītis ("Vectēvs, kas bīstamāks par datoru"), Kaspars Znotiņš ("Pirmdzimtais"), Mārtiņš Vilsons ("Vectēvs, kas bīstamāks par datoru") un Jevgēņijs Tkačuks ("Tas, ko viņi neredz").

Kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma" uz balvu pretendē Uģa Oltes un Mortena Travika "Atbrīvošanas diena", Ilonas Brūveres "Ievainotais jātnieks" un Kristas Burānes filma "Pasaka par tukšo telpu".

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Kategorijā "Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma" pretendē Andreja Verhaustinska filma "Lidija", Astras Zoldneres filma "Melleņu gari", kā arī Lailas Pakalniņas filma "Zirdziņ, hallo!".

Balvai kategorijā "Labākā debijas filma" nominēta Matīsa Kažas "Vienu biļeti, lūdzu!", Kārļa Lesiņa "Vectēva tēvs", Žanetes Skarules "Lidojošo mūku templis" un Katrīnas Neiburgas "Garažas".

Nominētās filmas vērtēs starptautiskā žūrija, kuras sastāvā šogad strādās režisors Renārs Vimba, starptautiskās kinokritiķu asociācijas "Fipresci" Latvijas nodaļas vadītāja Daira Aboliņa, producente Antra Cilinska, Varšavas Starptautiskā filmu festivāla pārstāve Agņeška Orila, kino kritiķe Larisa Maljukova, Palmspringsas Starptautiskā kino festivāla pārstāve Alisa Simona, kā arī Islandes režisors Fridriks Tūrs Fridriksons.

Tāpat tradicionālajam "Lielā Kristapa" balvas "Studentu filmu konkursam" izvirzītas 14 filmas - "Pietura Zoja", "Septiņas neveiklas seksa reizes. Pirmā daļa", "Drošsirdīgs mednieks", "Silts klusums", "Pinokio", "Augstāk, tālāk, stiprāk", "Apakšstraume", "Viena. Nakts", "Prezidents", Smilšu kovbojs", Folkmaņa faktors", Zvaigžņotās debesis", "Tētis snauž" un "Dzeņa pieskāriens".

Lielā Kristapa balvu pasniegšanas ceremonija notiks 13.novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Kopumā festivālam tika pieteiktas 66 filmas. Balvas atlases komisijā strādāja profesionālo organizāciju izvirzīti pārstāvji - Arvīds Krievs, Miks Zvirbulis, Zane Balčus, Kristīne Matīsa, Ilona Bičevska, Jūle Mare Rozīte un Ieva Viese-Vigula.