Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

22.septembra jubilārs: dziedātājs Jānis Stībelis

Jānis Stībelis latvju mūzikā ir gluži kā Enrike Iglesiass: tad viņam albums angliski, tad – latviski. Šā gada sākumā iznāca ripulis Divas pasaules, bet nākamais disks būs angļu mēlē © F64

Šodien 40. dzimšanas diena ir dziedātājam Jānim Stībelim. Taču viņš nav no lieliem svinētājiem – darbadiena. Turklāt jubileju svinēšana viņam ierasti saistās ar citāda veida aktivitātēm, proti, braukšanu uz kādu koncertu.

No 40 gadu jubilejas svinībām daudzi vairās kā no izbērta sālstrauka vai pāri ielai pārskrējuša melna kaķa – šo skaitli neesot pieņemts atzīmēt. «Nesvinēšu,» atzīst arī dziedātājs Jānis Stībelis, uzreiz gan piebilstot, ka tam ar māņticību nav nekāda sakara. «Tā ir darbadiena, ir visādi darbi, taču pēdējā laikā es arī vairs kaut kā nesvinu savas dzimšanas dienas. Man gan ir tradīcija septembrī draugu kompānijā aizdoties uz kādu dzīvo koncertu, apskatīties klātienē kādu no iemīļotajiem māksliniekiem. Bet šogad – ir daudz un dažādu plānu, vai tos visus varēs savienot, jāskatās,» prāto Jānis Stībelis. «Nav jau svarīgi, kurā konkrētajā dienā vai datumā ir dzimšanas diena: ir sajūta, ka kaut ko vajadzētu atzīmēt, bet šogad laikam nesanāks.»

Nesanāks arī tāpēc, ka jau šīs nedēļās beigās Jānis dodas uz Angliju, kur sāks rakstīt savu jauno albumu angļu valodā – darbs turpināsies līdz pat oktobra vidum, tiesa, braukājot arī mājup, arī šeit taču ir darbi. «Albuma iznākšanas datumus es vēl neesmu izprātojis, jo tas viss būs atkarīgs no menedžmenta, iespējamās izdevēju kompānijas un citiem faktoriem. Es domāju, ka prognozējamākā ir nākamā gada otrā puse. Nevarētu teikt, ka tā būs mana iepriekšējā albuma Divas pasaules kopija angļu valodā, jo tur būs drusciņ cits formāts, taču kādi 70–80% šajā albumā būs no latviskā albuma,» atzina mūziķis. «Šis albums būs vairāk vienā stilistiskā, vienā virzienā, tas nebūs tik komerciāli tendēts. Protams, šeit to virzīt absolūti bezjēdzīgi – ja tas ir starptautisks produkts, tad to var piedāvāt visur, 360 grādu rādiusā, visa pasaule taču ir atvērta!»

Atgriežoties pie dzimšanas dienu svinību tematikas, Jānim Stībelim nācās nedaudz piepūlēties, lai atcerētos spilgtākās ballītes, jo – ballīšu kā tādu to ierastajā izpratnē nemaz nav bijis. «Atceros pēdējās divas, jo tradīcija ir baigi jaukā, proti, nevis svini mājās, bet pamaini dekorācijas un kopā ar foršu kompāniju kaut kur aizbrauc! Tā, piemēram, vienu gadu mēs bijām Kopenhāgenā, tad – Londonā, tad atkal Kopenhāgenā, vēl arī Stokholmā. Uz koncertiem.» Piemēram, pirms pāris gadiem Jānis Stībelis pabijis tādu new wave leģendu kā grupas Level 42 koncertā. «Mēs bijām apjomīga kompānija, šķiet, bezmaz visi tie, kas Latvijā šādu mūziku klausās. Vai lielāku dāvanu man maz vajag – redzēt dzīvajā grupu, kuru esi klausījies, par kuru esi fanojis, turklāt labā kompānijā?! Pašlaik jau visi ceļi vaļā – internetā laikus nopērc biļeti un aizlido!».