Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Mūziķe Elizabete Balčus. Zemapziņas atspoguļojums

AR PAPAGAIĻU KORI. «Ir doma arī par nākamo albumu, bet viss tik ļoti ātri mainās, ka arī domas vēl var mainīties simt reižu. Vismaz šobrīd man liekas, ka nākamais albums varētu būt kā repa opera ar papagaiļu kori, piemēram – kaut kas tik traks,» saka mūziķe Elizabete Balčus © Zigmunds ZIEMELIS, publicitātes foto

«Sākumā biju domājusi, ka albuma prezentācijas pasākums būs tikai ar ielūgumiem – kad šo ielūgumu ieliku feisbukā, domāju, ka to redz tikai draugi, bet tas izrādījās publisks. Cilvēki sāka to šērot, un tā šis ielūgums sasniedzis jau daudzus. Gan jau visiem vietas pietiks,» smaidot saka jaunā mūziķe Elizabete Balčus (25). Šovakar pulksten 19 kultūras telpā 3 māsas notiks viņas jaunā albuma Conarium prezentācijas svinības.

«Šis ir mans pirmais lielais albums, kopš 2011. gadā izdotā mazā albuma,» mirkli pirms tā prezentācijas priecīgi saka Elizabete Balčus. Viņas debijas albums Wooden Horse ar sešām pašas sacerētām dziesmām izpelnījās augstu atzinību mūzikas kritiķu un apskatnieku vidū, bet Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvā uzvarēja nominācijā Labāka debija.

«Tā ir elektroniska mūzika, ko esmu taisījusi datorā un papildinājusi ar savu flautas spēli un vokālu visdažādākajos veidos un efektos. Atsevišķās dziesmās pievienojušies arī viesmākslinieki, pūtēji un čellisti, un dziesmas ir pārsvarā angliski. Ir divas arī latviešu valodā - ar Aspazijas un Ojāra Vācieša dzeju. Pārējo dziesmu vārdu autore esmu es pati,» mūziķe iepazīstina ar sava jaunā albuma tehnisko pusi, piebilstot, ka tajā ir 13 kompozīciju un albumu izdevis UK neatkarīgais leibls Liminal Noise, kura paspārnē ir dažādi eksperimentālās mūzikas albumi. Bet sajūtu līmenī albums Conarium esot viņas zemapziņas atspoguļojums. «Tie ir mani meklējumi nevis šajā pasaulē, kas ir taustāma, bet tajā, kas ir sajūtu līmenī un ko racionāli es pat nespēju izskaidrot. Un tam formu es meklēju caur mūziku,» stāsta Elizabete Balčus. Viņa atklāj, ka dziesmām iedvesma bieži nākusi no pašas sapņiem. «Var jau būt, ka sapņiem nav nekādas nozīmes, tomēr man bieži ir sajūta, ka tie ir svarīgi, ka tie tomēr kaut ko nozīmē, jo ir tik spilgti.»

Vārdam conarium viņa nejauši uzdūrusies internetā, meklējot sinonīmus vārdam acis. «Latīņu valodā tas nozīmē - čiekurveida dziedzeris starp cilvēka smadzenēm, kas piedalās laimes un miega hormonu izstrādē. Tiek uzskatīts, ka tas izdala psihotropo vielu dimetiltriptamīnu (DMT) - visvairāk tad, kad mēs piedzimstam un nomirstam, taču dzīves laikā šī viela nelielos daudzumos izdalās arī tad, kad mēs sapņojam. Šo dziedzeri mēdz saukt arī par trešo aci, bet daudzi nemaz nezina, ka šis dziedzeris ir tik dievišķs,» stāsta talantīgā jaunā mūziķe, piebilstot, ka līdzīgi dziedzerim albums būs kā iekšējais novērotājs, transformators, kas neiejaucas fiziskās apziņas ikdienas izpausmē, bet uztver paralēlo pasauļu plūsmu - dievišķu un baisu - un pievēršas tai ar galvu otrādi.

Elizabete Balčus atklāj: viņas nākamā uzstāšanās ar jauno albumu plānota 2. decembrī Kaņepes Kultūras centrā, bet pavasarī ieplānota tūre pa Eiropu - Vācijā, Austrijā, Ungārijā, Luksemburgā. To plāno albuma izdevēji, kuri viņas mūziku izplata arī Eiro pas radiostacijās un mūzikas ierakstu veikalos.

Bet mazliet savādāku mūziku Elizabete Balčus spēlē Ditas Balčus teātra izrādēs - jautrajā un izglītojošajā izrādē visu vecumu bērniem Kas par traku, tas par traku ar Ojāra Vācieša dzeju un muzikāli teatrāli garšīgajā spēlē bērniem un pieaugušajiem Vai pagaršot?. Abām izrādēm viņa uzrakstījusi oriģinālmūziku, un abās viņa pati to dzīvajā arī spēlē.