Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Ed Sheeran "÷"

© Publicitātes foto

Rudmatainais angļu jauneklis Eds Šīrans (26) savā ziņā ir fenomens: viņš ir parasta izskata parasts puisis, kurš dzied parastas dziesmiņas parastā balsī, taču viņa albumus pērk kā traki: britu topā pirmajā vietā pabijuši visi trīs viņa ripuļi, Amerikā – pēdējie divi, un praktiski tāpat Šīranam klājies arī citās valstīs. ASV, Kanāda, Lielbritānija, Īrija, Austrālija, Jaunzēlande, Vācija, Dānija, pat Francija utt. – visas šīs valstis nu ir pie Šīrana kājām!

Pārdošanas dati pirmajiem diviem albumiem “+” (2011) un “x” (2014) pasaulē ir ap 12 miljoniem kopiju, kas šiem laikiem milzīgs skaitlis. Arī jaunā albuma, ko ērtības labad sauksim par “Divide” (ar savām matemātiskajām zīmēm disku nosaukumos Šīrans presei jau ir līdz brošai…) pārdošanas dati pārsniedz divus miljonus kopiju. Pirmajā nedēļā - ap 672 000 kopijām, kas ir labākais rādītājs pēc Adeles “25” un “Oasis” diska “Be Here Now”. Un kāds tam iemesls? Nav ne jausmas. Visticamāk, ka Eda panākumu atslēga slēpjas tieši vienkāršībā: viņš nav nekāds “džastinbīberveida stārs”, bet vienkāršs puisis no Safolkas, kas var mūzikas ierakstu veikalā pats tirgot savus albumus (tas gan bija PR gājiens). Klausītāji to spēj novērtēt.

PAR. Nekā jauna šajā albumā nav un to arī nevajag, tomēr, jāatzīst, ka jaunais albums šis ir daudz pārliecinošāks par saviem priekštečiem. To perfekti apliecina jau ar latino stila hiphopa elementiem bagātinātā albuma ievadošā dziesma “Eraser” un šo sajūtu tikai stiprina pārējie šajā ripulī iekļautie darbi. Kļūst aizvien saprotamāks, kāpēc Eds Šīrans tiek vērtēts tik augstu - kā var nepatikt albums, kurā iekļautas tādas dziesmas kā “Shape Of You”, “Galway Girl” un “New Man”, balādiskās “Perfect” un “Happier”, bet it īpaši jau minētā “Eraser”?!

PRET. Konceptuāli šis albums gan kopā neturas, katra dziesma dzīvo pati par sevi. Liela nelaime tā nav, tomēr tas ir koks ar diviem galiem: gandrīz katrs atradīs šeit sev kādu tīkamu dziesmu, taču katrs atradīs ar kādu tādu gabalu, dēļ kura gribēsies šo disku izlingot pa logu un labi tālu. Piemēram, dēļ “Hearts Don’t Break Around Here” vai “How Would You Feel (Paean)”...

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.