Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

APRITĒ: Dzeguzītei jauns albums

MŪZIKAS UN VĀRDU AUTORS. «Es labi apzinos, ka labākais, kas Dzeguzītei ir pa šiem gadiem radīts, ir radīts kopā ar Maestro Raimondu Paulu, un viņš paliks nepārspēts,» uzskata mūziķis un dziesmu autors Guntars Račs. Viņš ir mūzikas un vārdu autors Dzeguzītes jaunajam albumam Kur dzīvo laime. Attēlā kopā ar dzeguzēniem un viņu vadītāju Zigdu Martinsoni © Publicitātes foto

«Ar dzeguzēniem man ir daudz dziesmu, kas sarakstītas kopā ar Maestro Raimondu Paulu. Bet man jau sen gribējās pašam pamēģināt uzrakstīt arī melodijas saviem vārdiem, jo patiesībā, tos rakstot, vienmēr kaut ko arī dungoju,» saka mūzikas izdevējs, producents, dziesmu autors un mūziķis Guntars Račs. Šodien klajā nāk jauns bērnu dziesmu albums Kur dzīvo laime, un viņš ir visu albuma dziesmu mūzikas un vārdu autors.

Jaunajā albumā Kur dzīvo laime dziesmas izpilda populārā bērnu popgrupa Dzeguzīte un viņu lielie draugi - daudzi pazīstami latviešu populārās mūzikas izpildītāji, kuri sapulcējās producenta Ginta Stankeviča studijā. Kopā ar bērniem jaunās dziesmas iedziedāja Aija Andrejeva, Lauris Reiniks, Sergejs Jēgers, Zigfrīds Muktupāvels, Antra Stafecka, Normunds Rutulis, Kaspars Markševics, Katrīna Bindere un Mārtiņš Ruskis.

Ar šā albuma palīdzību plānots piesaistīt atbalstītājus Latvijas Bērnu bāreņu fonda (LBBF) iniciatīvai vākt līdzekļus terapeitisko spēļu istabu iekārtošanai speciālo internātskolu bērniem ar īpašām vajadzībām projekta Vēlēties spēlēties ietvaros. Daļa no gaidāmā albuma ienākumiem tiks novirzīti šā mērķa realizācijai.

Pateicoties atbalstītājiem, LBBF, kura paspārnē ir 13 speciālo internātskolu, lielākoties Latgales un Vidzemes reģionos, jau saņēmis ziedojumus 13 800 eiro apmērā. Par šiem ziedojumiem tiek veidotas trīs projekta Vēlēties spēlēties istabas - speciālajās internātpamatskolās Antūžos un Aleksandrovā tās jau pabeigtas, tapšanas procesā ir istaba Baltinavas Kristīgajā internātpamatskolā. Tomēr šāda paliekoša, vērtīga un pedagogu darbu atvieglojoša dāvana būtu nepieciešama arī pārējo desmit speciālo internātskolu bērniem. Terapeitisko istabu kopējās izmaksas - 64 480 eiro.

«Dziesmas sāku rakstīt pagājušā gada vasarā bez īpaša nodoma. Biju agrāk darbā un no rīta kabinetā sāku klabināt klavieres. Bija doma kaut ko pašam kādreiz uzrakstīt bērniem, jo biju solījis Dzeguzītes vadītājai Dailai Martinsonei, ka kādreiz piedāvāšu ne tikai savus vārdus, bet arī melodijas. Bet, iespējams, projekts nekad nebūtu realizējies, ja Kaspars Markševics nebūtu mani uzrunājis pievienoties viņa labdarības akcijai - atbalstīt speciālās internātskolas. Tas mani neatstāja vienaldzīgu, un es sapratu, ka man ir iemesls iesākto pabeigt. Un tagad esmu priecīgs, ka šīs dziesmas kalpos arī labdarībai,» stāsta Guntars Račs. Viņš saka lielu paldies visiem dziedātājiem, kuri, ne mirkli nešauboties, laipni un nesavtīgi piekrita iedziedāt viņa dziesmas kopā ar dzeguzēniem. «Es esmu ļoti pateicīgs viņiem, jo viņu interpretācijas piedeva katrai dziesmai savu īpašo raksturu. Jūs esat labākie!» dziesmu autors ir patiesi gandarīts.

«Jaunajā CD bez oriģinālajām versijām ir arī instrumentālie pavadījumi, vārdi un notis, jo es zinu, cik svarīgi tas ir muzikālajiem pedagogiem, bērnudārzu audzinātājiem un vokālo ansambļu vadītājiem. Protams, ja vien šīs dziesmas viņus uzrunās,» saka Guntars Račs, atzīstot, ka darbs, kas ieguldīts pie jaunā dziesmu albuma, un arī rezultāts viņu ir iedvesmojis radīt bērniem kaut ko vairāk. Viņš gan vēl nezina, vai tās būs jaunas dziesmas Dzeguzītei, bet kaut kas noteikti būs, «jo tas viss nāk kaut kā ļoti viegli».

Arī mazie dzeguzēni ir priecīgi par jaunajām dziesmām, un viņu vadītāja Zigda Martinsone domā, ka tās noteikti «aizies tautās». «Mēs bijām ļoti priecīgi, kad Guntars mūs uzaicināja iedziedāt savas jaunās dziesmas. Īstenībā, tas notika ļoti ātri - vakar bija dziesmas un šodien jau ierakstījām,» stāsta Zigda Martinsone, kura, kā pati saka, ansamblī dara melno darbu. «Mamma ir mākslinieciskā vadītāja, viņa visu mūžu strādājusi ar dzeguzēniem, tagad viņai jāpalīdz, jo viens nevar visu iespēt. Un es arī nesūdzos, ka man nākas darīt melno darbu, jo tādos brīžos kā šodien, kad iznāk jauns dziesmu albums, gandarījums ir visiem.»

Taujāta, kura no jaunajām dziesmām viņai pašai vislabāk patīk, Zigda Martinsone atteic, ka, protams, Kur dzīvo laime. Kāpēc, protams? Tāpēc, ka mēs visi taču gribam zināt, kur tā dzīvo. «Man daudzi prasa, vai nu mēs tagad zinām, kur dzīvo laime, un es saku: ja jau reiz varam darīt tik skaistu darbu, kas ne tikai pašiem, bet arī citiem nes prieku, tad jau laikam zinām gan...».