Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā šonedēļ uzstāsies sapņainie amerikāņu "Phantogram"

© Publicitātes foto

Šo ceturtdien koncertzālē “Palladium” ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstāsies amerikāņu elektroniskā roka un triphopa duets “Phantogram”. Koncerts būs veltīts viņu jaunākā albuma “Three” atbalstam.

Pie mums “Phantogram” reiz jau uzstājušies - tas bija 2014. gadā, kāpjot uz “Positivus” festivāla lielās skatuves. Toreiz klausītāji viņu sniegumu novērtēja kā ļoti atzīstamu, tā kā nav šaubu - pielūdzēju viņiem netrūks arī Rīgas koncertā.

Šo duetu pirms desmit gadiem izveidoja bērnības draugi Sāra Bartela un Džošs Kārters. Savu mūzikas stilu viņi raksturo kā elektroniskā roka, “dream pop” un triphopa apvienojumu, kam raksturīgs “daudz dažādu ritmu, ģitārskaņu virpuļu, kosmisku sintezatoru, atbalsu un gaisīgu vokālu”. Noklausoties vairākas šo amerikāņu kompozīcijas, šķiet, ka dominējošais tomēr ir elektroniskais roks - no mūsējiem par līdziniekiem varētu dēvēt “Astra The 22’s”. Par savām autoritātēm abi mūziķi uzskata virkni mākslinieku, tostarp „The Beatles” un Deividu Boviju, savukārt kritiķi “Phantogram” mūzikā atzīmē īpaši lielu „Portishead” un „Sneaker Pimps” ietekmi.

Lai gan lielāko daļu vokāla partiju izpilda Sāra, dziesmu tekstus galvenokārt sacer Džošs. Viņš atzīst, ka tekstuāli noskaņa ir diezgan tumša, pat drūma, taču ar “daudzām cerību lāsēm”. It īpaši tas attiecas uz jaunāko albumu, kura tapšanas laikā Sāras māsa izdarīja pašnāvību. “[Noskaņu noteica] dusmas un, protams, skumjas, un viss pārējais. Mūsu lirika vienmēr iespaidojusies no tumšām un personiskām dzīlēm, un tas bija gan atbrīvojoši, gan savā veidā arī motivējoši - tādējādi izpaust savas sāpes.” Grupa izdevusi trīs studijas albumus: “Eyelid Movies” (2010), “Voices” (2014) un “Three” (2016), pēdējie amerikāņu topā ierindojās ļoti augstajās attiecīgi 11. un 9. vietās. No dziesmām pazīstamākās ir “When I'm Small”, “Mouthful Of Diamonds”, “Black Days Out”, “Fall In Love”, “As Far As I Can See”, “Don’t Move” un, protams, “You Don’t Get Me High Anymore” no jaunākā albuma. Paralēli šim projektam Sāra un Džošs sadarbojušies arī ar Big Boi no „OutKast” (piedalījušies divu viņa albumu tapšanā), „Skrillex”, „Flaming Lips” un pat Mailiju Sairusu (Sāra piedalās viņas dziesmā “Slab Of Butter (Scorpion)”).

Jāpiebilst, ka šoreiz būs arī visnotaļ interesanti koncerta iesildītāji - pirms “Phantogram” uzstāsies pašmāju elektroniskās mūzikas apvienība “Bandmaster”. To veido Latvijā pieprasītais producents un dīdžejs Rudd (Rūdolfs Budze), hiphopa māksliniece Viņa (Zelma Jēgere) un Andis Ansons. Kopš 2014. gada “Bandmaster” ir izdevuši vairākus singlus, "Us" atskaņots pat autoritatīvajā Losandželosas radiostacijā “KRCW”, kā arī Igaunijas "Raadio 2". Šī apvienība ir pārstāvējusi Latviju divos starptautiskajos mūzikas gadatirgos - “Budapest Showcase Hub 2016” un “Eurosonic Noorderslaag 2017”.