Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Cynic "UroboricForms"

© Publicitātes foto

Savulaik “technicaldeathmetal” pionieru rindās bija tāda amerikāņu grupa “Cynic”, kas sākotnēji spēlēja tehnisku un smagu mūziku, 90. gadu vidū pajuka, bet 2006. gadā atjaunojās, lai sāktu spēlēt visai neinteresantu progresīvo “metālu”.

Pašos, pašos tās pirmsākumos grupas sastāvs bija visnotaļ zvaigžņots. Tās līderis bija un arī tagad ir vokālists/ģitārists Pols Mesvidals (Paul Masvidal), vēl viens ģitārists bija DžeisonsGobels (viņš vēlāk parādījās “Monstrosity” rindās), pie basa bija manāmi Marks vanErps (“MalevolentCreation”, “Monstrosity”) un Tonijs Čojs (“Atheist”, “Pestilence”), bungas klapēja Sīns Reinerts (brīdi uzspēlēja pat “Death” sastāvā, 1991. gadā ierakstot albumu “Human”) utt. Šie paši, paši pirmsākumi tiek apzīmēti kā “demo ēra”: no 1988. - 1991. gadam tika izdoti četri demoieraksti, kurus fani kā lielus dārgumus pārrakstīšanai nodeva no vienām rokām otrās. Šie četri demoieraksti tagad piedzīvojuši skaņas apstrādi un izdoti albumā “UroboricForms”. Kopumā te iekļautas 13 dziesmas plus divu gabalu alternatīvās versijas. Jāpiebilst, ka savā “metāllaikmetā” grupa izdeva tikai vienu albumu - “Focus” (1993), taču tajā no agrīnajiem ierakstiem bija iekļauta tikai “TheEagle Nature” un “UroboricForms”, līdz ar to šis vērtējams kā “raritāšu” jeb lielu retumu apkopojums.

PAR. Eh, vēl tagad atmiņā 90. gadu pirmā puse, kad praktiski jebkurš tā saucamajā “biržā” iegūts smagmūzikas ieraksts tika uztverts kā pasaules lielākais dārgums - šajā interneta laikmetā var dabūt visu un jebko, taču šādas sajūtas gan vairs ne... Noklausoties šajā apkopojumā iekļauto skaņu materiālu, top skaidrs, kāpēc debijas albumā tika iekļauta tikai minētās divas dziesmas - “TheEagle Nature” tiešām ir galvastiesu pārāka par pārējām. Izrādās, ka agrīnajos gados Mesvidals spēcīgi ietekmējies no “Venom” daiļrades - izklausās diezgan labi. Albums nostaļģijas māktiem “metālistiem”.

PRET. Kvalitāte agrīnajiem demoierakstiem, protams, ir drausmīga - te pat remāsterēšana neko daudz nav līdzējusi. Mūsu izlutinātajiem mūzikas faniem, kuripat pēc Vīnes koncertzāles apmeklējuma rauktu degunus, ka “skaņa gan tur bija drausmīga”, šī diska klausīšanās kļūs par neizturamu pārbaudījumu.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.