Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: "Labvēlīgais tips"- "Kaste"

© Publicitātes foto

Pirms daudziem gadiem, ja klajā nāca grupas “Labvēlīgais tips” albums, kalendārā varēja pat neskatīties – skaidrs, ka ir 1. aprīlis. Taču pamazām “labvēlīgajiem” zuda tradīcija izdot jaunus ripuļus Joku dienā, bet pēc tam zuda tradīcija izdot albumus vispār.

Šogad gan “Labvēlīgais tips” labojāss un 1. aprīlī laida klajā savu jaunāko veikumu - albumu “Kaste”, kurā apkopotas 14 dziesmas, tostarp “Doriana Greja vecā seja”, “Kaste”, “Ciema aristokrāts” un citas. Šis grupas vēsturē ir jau vienpadsmitais studijas albums plus vēl divas izlases. “Pēc septiņu gadu pārtraukuma atkal ir iznācis pilnais grupas “Labvēlīgais tips” studijas albums. Kāpēc to prezentējām “Radio SWH”? Tāpēc, ka pirmo mēs prezentējām briesmīgā vietā uz Lāčplēša ielas - kultūras namā “Karakums”, kuras nosaukums radās, pateicoties vienai senai “Radio SWH” programmai, tā ka tas cikls tagad ir noslēdzies,” skaidroja grupas vokālists Andris Freidenfelds jeb Fredis. “Jaunajā albumā apkopoti visi singli, kas nākuši klajā šo gadu laikā, un arī pilnīgi jaunas, klausītājiem vēl nedzirdētas, dziesmas.” Savulaik jau atklausītu gabalu te tiešām ir padaudz, piemēram, dziesma “Ciemos pie malkas” datējama ar 2015. gada nogali, “Nianses” - ar 2015. gada jūniju, “Du bist spazieren” pirmoreiz izskanēja 2014. gada jūnijā, “Ciema aristokrāts” - 2013. gada februāris, bet “Bilbao” - pat 2012. gada augustā. Pie reizes “labvēlīgie” izsludinājuši koncerttūres “Sudrabkāzas” datumus - tā sāksies rudenī, 23. septembrī ar koncertu Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, savukārt noslēgsies ar grandiozu šovu 27. oktobrī “Arēnā Rīga”. Šī tūre tiek rīkota par godu grupas ceturtdaļgadsimta jubilejai, līdz ar to saprotams, ka tajā izskanēs “tipu” visu laiku labākās dziesmas: “Alumīnija cūka”, “Čiekurs egles dēls”, “Naukšēnu disko”, “Pīrādziņ, nāc ārā!”, “Desmitais tramvajs”, “Džins ar toniku” un citas. Grupa tūrē dosies savā tradicionālajā sastāvā: Andris Freidenfelds (balss), Normunds Jakušonoks (balss, taustiņi), Ģirts Lūsis (balss, ģitāra), Kaspars Tīmanis (balss, trombons), Oskars Ozoliņš (trompete, balss), Artūrs Kutepovs (ģitāra), Pēteris Liepiņš (basģitāra), Haralds Stenclavs (taustiņi) un Ainis Zavackis (bungas)

PAR. “Labvēlīgais tips” vienmēr dzinis izmisumā mūzikas apskatniekus, kuri vēlējušies definēt grupas izpildīto mūziku - arī “Kastē” stilistiskā dažādība ir ļoti krāsaina, sākot no revolucionāri labvēlīgas hausmūzikas dziesmā “Frāzes” līdz pat rokam nepaguruši strādājošajiem pensionāriem dziesmās “Kaste” un “Brutāls un romantisks”. Starp citu, tieši abi pēdējie minētie gabali ir patīkamākais pārsteigums: pirmajā spīd ģitārists Artūrs, basists Pēteris un bundzinieks Ainis, savukārt otrajā klausītājus no kājām ar teicamo vokālu gāž viesmūziķe Elza Rozentāle. No pārējām dziesmām ausīs iekrīt fredozauriska latino ritmos ieturētā “Lai piepildās” un liriskais pleznu pops dziesmā “Vīrs ar pleznu”, bet pāri visam, protams, ir dziesmu teksti. Šķiet, ka šis varētu būt pat viens no pašiem labākajiem “Labvēlīgā tipa” albumiem.

PRET. No radiostacijās līdz nelabumam atklausītās dziesmas “Bilbao” jau birst smiltis, tāpat pilnīgi mierīgi varēja iztikt bez albuma noslēdzošās šlāgerdziesmas “Dzimtais krasts”. Lai gan - Zvejnieku svētkos to droši vien varētu izvirzīt par himnu zaļumballē vai vismaz tituldziesmu jūrnieku zābaku vai glābšanas riņķu mešanas sacensībās.