Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Lukass Edgars (Lukass Lappuķe) atkal Latvijā

SEVI PARĀDĪT, CITUS APSKATĪT. The Grand Bay mūzika tiek raksturota kā dream pop, kuras trumpis ir Lukasa Edgara interesantais balss tembrs. Ja par to šaubāties, viņus var paklausīties interneta vietnē Youtube © Foto no personiskā arhīva

Pērn mūzikas un mākslas festivālā Bildes patīkami pārsteidza Lukass Edgars (Lukass Lappuķe) – jauns mūziķis, kurš par savu dzīvesvietu pēdējos gados izvēlējies Franciju. Nu viņš atkal ir šeit, turklāt ar visu savu grupu.

Šo ceturtdien, 3. augustā, Lukasa Edgara The Grand Bay uzstāsies Latvijas 1. rokkafejnīcā, nākamajā dienā - Liepājas Fontaine Palace, bet sestdien šo melanholiskā popa trio varēs dzirdēt festivālā Laba daba. Šī grupa radusies 2016. gada pavasarī Strasbūrā, uz kurieni kādreizējo Rīgas Franču liceja audzēkni pirms pieciem gadiem aizvilināja romantiskas jūtas. Protams, starp abiem francūžiem grupā Lukass ir vienīgais latvietis. The Grand Bay jau pērn maijā izdeva debijas albumu Has Fallen, pēc kura klajā nākšanas devās tūrītē pa Eiropu, savukārt gada nogalē mūsējais piestāja Bildēs. «Pie kuģa stūres ar spēcīgo Baltijas balsi un ģitāru Lukass Edgars izdibina ceļu, The Thinker enerģiski piesauc jūras dievus, un Moma ietur ritmu,» tā sevi piesaka grupa, kas tulkojumā no mākslas valodas uz parasto nozīmē, ka Lukass dzied un spēlē ģitāru, The Thinker lielākoties repo, bet trešais puisis atbild par perkusijām. Kopumā tas viss skan pat ļoti daudzsološi.

Interesanti, ka to, ka arī pats spēj radīt mūziku, Lukass Edgars esot uzzinājis nejauši. «Man bija jāiemācās divi Jāņa Poruka dzejoļi, kurus nekādi nevarēju iemācīties, tāpēc dzejai uzrakstīju mūziku. Tās bija manas pirmās dziesmas. Starp citu, mani toreiz neizsauca…» vēl pirms festivāla Bildes stāstīja jaunais mūziķis. «Man vajag izteikties! Kad man prātā ienāk doma, kājas sāk trīcēt, kamēr nebūšu paņēmis rokā instrumentu un to ierakstījis. Es sapņos dzirdu dziesmas, nakts vidū pamostos un tās ierakstu. Man ir dziesmas ar nosaukumiem Sapnis1, Sapnis2, Sapnis3. Šie sapņi ir jādabū ārā!» tā Lukass Edgars.

Neatkarīgās apskatnieks sazinājās ar mūziķi ar epasta starpniecību, lai uzdotu dažus jautājumus. «Pirms gada pabeidzu studijas. Mācījos uzņēmējdarbību Strasbūras Menedžmenta skolā. Kopš tās beigšanas veltu savus spēkus mūzikai,» par savu pašreizējo darbības sfēru stāsta Lukass Edgars. Savukārt par The Grand Bay ierašanās mērķiem Latvijā viņš vēsta tā: «Mērķis bija parādīt [pārējiem], cik skaista ir Latvija. Un Latvijai parādīt, ko esmu ārzemēs sadarījis. Ja grupa ir mans uzņēmums, tad visbeidzot uz nedēļu importēšu savu produktu. Vēlos arī filmēt un iemūžināt mūsu turneju Latvijā.» Savulaik viņš intervijās bija pieļāvis, ka varētu šeit kādreiz arī atgriezties pavisam, un šādu iespējamību neizslēdz arī tagad. «Latvijā vēlos dzīvot vismaz siltajos mēnešos. Šeit ir pozitīva atmosfēra, labvēlīga manai kreativitātei, un ir viegli komponēt. Vēlētos dibināt savu uzņēmumu, kas būtu saistīts gan ar mūziku, gan kulināriju, bet pašlaik nevaru iztēloties, kā šeit pavadīt astoņus mēnešus D vitamīna trūkumā,» atzīst Lukass Edgars. Te nu viņš trāpījis kā naglai uz galvas, to, šķiet, drīz nespēs izprast arī šeit dzīvojošie…