Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: STandART "Jūrasputnu mistērijas"

© Publicitātes foto

Elektroniskā sintīfolka grupas “STandART” trešais studijas albums, kurš tapis laikā no 2013. - 2017. gadam, veidots gandrīz kā pasaka vai skaņu celiņš norvēģu rakstnieka Knuta Hamsuna romānam "Mistērijas" (1892) un pašu pārgājieniem vasaras naktīs gar jūru.

No vizuālā viedokļa ļoti interesanti un kvalitatīvi nostrādāts dubultnieks, kura vienā diskā iekļauts skaņu materiāls latviski, bet otrā - angļu valodā. Jāatgādina, ka šī grupa izveidota 2002. gadā Jelgavā, iepriekš izdevusi albumus „Australia” (2007) un „Autumn News” (2009). Apvienības līderi ir Kalvis Kluburs un Mārtiņš Links, albumu palīdzējuši veidot Sandris Savickis (“Starring Two”, Jūrmala), Kaspars Tobis (“7 Synths”, Sigulda) un Kaspars Bārbals (studija "Lauska", Rīga). Kopumā 15 skaņdarbi, kas iepakoti kvalitatīvā CD apkopojumā - žetons par vizuālo noformējumu.

PAR. Jāatzīst, ka “STandART” garadarbs tika likts uz CD atskaņotāja ar zināmām aizdomām - vai tikai te nebūs par daudz “elektrības”?! Nē, viss kārtībā, šīs mistērijas var klausīties arī ar elektroniskajai mūzikai mazāk sagatavotu (vai pat galīgi nesagatavotu) ausi. Asprātīgi sempli, piemēram, dziesmā “Acis mežā, acis jūrā” iekļautie teksti no latviešu kulta filmas «Aveņu vīns» ar klasisko «trīsreiz rēja telefons, trīsreiz zvanīja suns» un kulmināciju “Vili, beidz te vienreiz dirst!” izskaņā. No muzikālā viedokļa - itin aizraujošs sintīpops kompozīcijā “2. jūnijs”, nu bet “Drudzis” - tas vispār ir hits labākajās 80. gadu tradīcijās! Aizķer ar pirmo noklausīšanās reizi un prasa to klausīties vēl. Tas tiešām vēl neskan radiostacijās? Nav dzirdēts, bet vajadzētu gan - varbūt vienkārši šis skanēšanas fakts palaists garām.

PRET. Ne viss te iekļautais skaņu materiāls ir absolūti veiksmīgs. Turklāt lielu daļu skaņdarbu par dziesmām nenosauksi - vokālists skaita rīmes kā hiphopa citadelē. Bet tas tā, nav mirstamā vaina.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.