Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase "Gadalaiki. Vasara. Stīgas"

© Publicitātes foto

Atbilstoši absolūti negaidīti un sensacionāli pēkšņi latvju zemi aplaimojušajam gadalaikam ar nosaukumu “vasara”, mūzikas veikalos nonācis jauns albums sērijā “Gadalaiki” – šoreiz tajā iekļautās melodijas aranžētas stīgu sastāvam.

Pārāk tālu neatkāpjoties no dziesmu formām un kopējās noskaņas, instrumentālajās versijās apdarināti deviņi pazīstami skaņdarbi: grupas “Pērkons” izpildītā “Zaļā dziesma”, grupas “Zodiaks” hits “Manas mīļākās puķes”, Mārtiņa Freimaņa “Lietus dārzs”, Ulda Stabulnieka “Ejot cauri rudziem”, Raimonda Paula “Nepasauc, nepiesauc mani vēl” un “Vasara nebeigsies nekad”, ansambļa “Eolika” (ja precīzāk - Aleksandra Kublinska) slavenais “Zemeņu lauks”, Ulda Marhileviča “Lūgums” un Imanta Kalniņa “Viņi dejoja vienu vasaru”. Jaunā albuma skaņdarbus nelielam stīgu sastāvam, ģitārai un sitamajiem instrumentiem aranžējis Normunds Kalniņš. Ierakstā piedalījušies Liepājas simfoniskā orķestra sastāva mūziķi. Jāatgādina, ka latviešu instrumentālās mūzikas sērijā “Gadalaiki” līdz šim jau klajā nākuši trīs albumi - pirmie divi bija aranžējumi klavierēm (tos izpildīja pianists Normunds Kalniņš) un ģitārai (ģitārists Rihards Lībietis). Sērijas nākamais albums “Gadalaiki. Rudens. Saksofons” nāks klajā septembra beigās.

PAR. Izlases iesākums gan jaudīgs - “Zaļā dziesma” sanākusi nudien teicami. Otra kompozīcija, kas īpaši izceļas, ir “Zemeņu lauks” ar interesanto instrumentu pielietojumu (šķiet, tā ir ukulele). Kopumā - savā vietā ir gan vijole (Ērika Hrustaļova), gan čells (Baiba Jūrmale), gan kontrabass (Raitis Eleris), gan alts (Baiba Bergmane), gan ģitāra (Roberts Dinters), gan bungas (Māris Zīlmanis). Visi individuāli spēcīgi mūziķi.

PRET. Un tikai deviņus skaņdarbus vien varēja izspiest? Turklāt divi no tiem ir Raimonda Paula radīti, brīnums, ka atkal nav iekrāmēts arī kaut kas no “Prāta vētras”… Aranžējumi ne vienmēr ir uzdevumu augstumos, piemēram, “Lūgums” sanācis ļoti garlaicīgs.