Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT: Dziedošie aktieri satiksies Ikšķilē

NAV ATŠĶIRĪBAS. Latvijas Nacionālā teātra muzikālās daļas vadītājs Valdis Zilveris, iesākoties jaunajai, 99., sezonai, secina: darba būs tikpat daudz, cik iepriekšējos gadus. «Atšķirību nejūtu, tāpat atkal muzikāli jāuzrauga visi iestudējumi» © Foto: Georgs Viljams HIBNERIS, no personiskā arhīv

Sestdien pulksten 18 nesen atjaunotajā Ikšķiles brīvdabas estrādē norisināsies pirmais Latvijas populārāko dziedošo aktieru salidojums. Koncerta muzikālais vadītājs ir komponists Valdis Zilveris, režisors – Valdis Lūriņš, bet vakara vadības groži uzticēti Latvijas Nacionālā teātra aktieriem Dita Lūriņai un Mārtiņam Eglienam.

Savulaik Latvijas dziedošajiem aktieriem bija iespēja satikties aktieru Voldemāra Šoriņa un Zigurda Neimaņa vairākus gadus pēc kārtas rīkotajos vasaras muzikāli izklaidējošos koncertos Pūznis Baldones estrādē, vismaz desmit gadu garumā muzikālās skatuves mākslinieku ģimenes kopā pulcēja aktrise un režisore Dzintra Klētniece, mājīgajā Jumpravas pagasta estrādē aicinot uz muzikālu pasākumu Ābols no ābeles.... «Jau daudzus gadus nav bijis tāda pasākuma, kurā apvienotos dziedošie aktieri, tāpēc Latvijas šlāgerkanāla vadītājam, producentam Jānim Viduskalnam radās ideja par šādu salidojumu, un mēs labprāt šai idejai atsaucāmies,» saka Latvijas Nacionālā teātra muzikālās daļas vadītājs, komponists un mūzikas pedagogs Valdis Zilveris. Viņš atklāj, ka koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālā teātra dziedošo aktieru ansamblis Greizais ratiņš (Valdis Zilveris, Dace Bonāte, Ivars Puga, Normunds Laizāns, Juris Hiršs un Uldis Anže), Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Varis Vētra, kā arī Daugavpils teātra aktieri Māris Korsiets, Kristīne Veinšteina, Egīls Viļumovs un Lidija Breska. Muzikālo pavadījumu nodrošinās dažādus mūzikas instrumentus spēlējošie aktieri, savukārt dziesmu starplaikos, piesakot nākamo izpildītāju, tiks izspēlētas teātra miniatūras. Bet pēc koncerta skatītāji tiks aicināti izdejoties Rumbas kvarteta pavadījumā.

«Mēs, protams, gribējām aptvert visus teātrus, taču - daudzos jau sākusies jaunā sezona, bet, piemēram, Liepājas teātris ir devies viesizrādēs. Tā kā dziedošu aktieru mūsu valstī ir ļoti daudz, šis varētu būt ilglaicīgs projekts, un katru gadu tajā varētu piedalīties atkal jauni aktieri un aktieru grupas,» domā pirmā Latvijas populārāko dziedošo aktieru salidojuma muzikālais vadītājs Valdis Zilveris. Viņaprāt, arī Ikšķiles estrāde, kas atrodas ļoti skaistā vietā, varētu būt šī salidojuma bāzes vieta. Vienīgi nākamreiz tas varbūt jāorganizē jau jūlijā, kamēr aktieri vēl ir vasaras atvaļinājumā.

Valdis Zilveris atklāj, ka koncerta programmā ir iekļautas mīļas un klausītājiem labi pazīstamas dziesmas no teātra izrādēm, turklāt pasākuma laikā būs pieejama koncertprogramma jeb dziesmu grāmata, kas ļaus klausītājiem ne tikai dziedāt līdzi, bet arī iegūt savā rīcībā īpašu piemiņas izdevumu. Katrā dziesmu grāmatas lapā būs dziedošā aktiera bilde, dziesmas vārdi un vieta autogrāfam, un ikviens, kurš vēlēsies, pēc koncerta varēs pieiet pie sava iemīļotā aktiera un palūgt autogrāfu. Turklāt, tā kā pasākums notiks Ikšķilē, vesels atvērums dziesmu grāmatā tiks atvēlēts tieši informācijai par šo pilsētu, tās vēsturi un ievērojamākajām vietām.

«Es pats ar nepacietību gaidu daugavpiliešu priekšnesumu, jo viņu repertuārā būs gan tādas kopā dziedamas dziesmas kā Tōli dzeivoj muna meilō un Nadūd, Dīvs, veitulam, gan tādas populāras estrādes dziesmas kā Zīlīte un Genoveva, ko viņi izpildīs latgaliski. Domāju, tas varētu būt ļoti kičīgi,» nosaka Valdis Zilveris, atklājot, ka Greizā ratiņa izpildījumā varēs dzirdēt gan klausītāju iemīļoto Liliomu, gan Puķīti pa dambi, gan komponista Ivara Vīgnera dziesmas no Leļļu teātra izrādes Šveiks.