Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Saulrieta festivāls noslēdzas ar "The xx"

NOSLĒGUMA AKORDS. Grupa The xx ir šā gada Siguldas festivāla galvenie mākslinieki © Publicitātes foto

Ja par latvju mūzikas festivāliem, tad viens no mistiskākajiem ir Siguldā notiekošais Sunset Festival, kas būtībā absolūti neatbilst priekšstatam par festivālu. Taču piedāvājums ir labs.

Šis ir Sunset Festival otrais gads, taču tâ pirmsākumi meklējami 2015. gadā, kad Siguldas Pilsdrupu estrādē tika rīkoti džeza leģendas Ričarda Bonas un ekstravagantās britu dziedātājas Roizīnas Mērfijas koncerti. Pagājušajā vasarā Pilsdrupu estrādē un Pils dārzā norisinājās jau divi festivāla pasākumi ar pasaules līmeņa mūzikas zvaigžņu piedalīšanos: pilnībā izpārdoto 3. jūlija festivāla dienu vainagoja īru dziesminieka Demjena Raisa uzstāšanās, savukārt 6. jūlijā pilsētas iedzīvotājus un viesus pulcēja britu grupa James. Pats dīvainākais ir tieši šā pasākuma datumi - ja citi festivāli risinās divas vai trīs dienas no vietas, tad Sunset Festival faktiski ir trīs atsevišíi koncerti, kuri nez kāpēc tiek apvienoti zem festivāla zīmola. «No citiem līdzīgiem Latvijas festivāliem Sunset Festival atšķiras ar uzsvaru uz mūzikas baudīšanu īpašā gaisotnē un kvalitatīvām izklaides iespējām ļoti dažāda vecuma cilvēkiem,» tā savukārt uzskata paši tā rīkotāji no koncertaģentūras L.tips. Labi, lai tā būtu, gan viņiem labāk zināms.

Šā gada Sunset Festival ietvaros jau uzstājusies britu dziedâtâja Džesija Veira (31. jūlijā) un jaunzēlandiešu grupa The Naked And Famous (9. augustā), savukārt noslēguma akords būs otrdien, 15. augustā, kad uz Siguldas Pilsdrupu estrādes skatuves kāps britu elektroniskā indīroka trio The xx.

Šī 2005. gadā izveidotā grupa pie mums reiz jau paviesojusies - festivālā Positivus ‘2013, taču tad viņi ne tuvu vēl nebija tik populāri. Iespējams, ka daudzi pērn decembrī bija aizdzinušies uz Viļņu, kur notika The xx koncerts, taču arī tas nevarēja radīt pilnīgu priekšstatu par šā trio varēšanu, jo šā gada sākumā nāca klajā viņu jaunākais albums I See You, kas ieņēma Apvienotās Karalistes, Vācijas, Austrālijas un virknes citu valstu topu pirmo ailīti, savukārt Štatos bija otrais. Nav izslēgts, ka daudzi šo blici iepazina tieši pēc fenomenāli populārā radiohita On Hold, kas ir iekļauts jau minētajā albumā.

Šā trio pieraksta vieta ir Vandsvorta Londonā, sastāvā ir Romija Medleja Krofta (ģitāra, balss), Olivers Sims (bass, vokāls) un Džeimijs Smits (bīti, perkusijas, taustiņi). Atzinību izpelnījās jau viņu debijas albums The xx (2009), kas sabija britu topa trešajā vietā, nodrošināja trijotnei prestižo Mercury balvu un sagādāja trīs Brit Awards nominācijas. Otrais albums Coexist (2012) bija komerciāli mazāk veiksmīgs, lai gan aizsniedzās līdz britu topa augstākajai ailei. Savukārt par I See You viss skaidrs - prestižie izdevumi NME, The Guardian, The Independent un Q savā vērtējumā tam deva četras zvaigznes no piecām, bet Rolling Stone puszvaigznīti tomēr noskauda. Lai arī diezgan pagrūti I See You skanējumā atrast iemeslu milzu sajūsmai, koncertā šo skaņu materiālu paklausīties varētu būt interesanti. Relaksējošs un kvalitatīvs indīroka un drīmpopa krustojums ar drosmīgiem bītiem, kas The xx dziesmām ļauj nokļūt pat dažādu deju mūziku atskaņojošu radiostaciju rotācijā. Ja laika apstākļi šo pasākumu nesacūkos, Siguldā būs labs koncerts.