Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Framest" pirmoreiz Kalnciema kvartālā

GRUPAS FRAMEST sastāvā muzicē pieci talantīgi mūziķi (no kreisās): Roberts Memmēns (bass, beatbox), Rūta Dūduma (alts), Mikus Abaroniņš (tenors), Beāte Zviedre (soprāns) un Jānis Ķirsis (baritons) © Publicitātes foto

«Šovasar pie jūras ir sanācis pabūt tikai vienu dienu, viss pārējais laiks paiet, nopietni gatavojoties jaunajai sezonai,» saka komponists, vokālās grupas Framest mūziķis un vadītājs Jānis Ķirsis. Rītvakar pulksten 21 grupa pirmoreiz sniegs koncertu Kalnciema kvartālā. Ieeja bez maksas.

«Tā ir brīnišķīga iespēja rīdziniekiem un mūsu pilsētas viesiem - apmeklēt bezmaksas koncertu vienā no skaistākajiem Rīgas kvartāliem. Arī mums pašiem tā būs jauka iespēja satikties ar saviem klausītājiem nevis smalkā koncertzālē, bet uz brīvdabas skatuves, turklāt brīnišķīgā interjerā un vēl siltā vasaras vakarā,» saka Jānis Ķirsis. Viņš norāda, ka parasti Kalnciema kvartāla koncertos uzstājas divi mākslinieki, un tā būs arī šoreiz - vakara pirmajā daļā, pulksten 19, uz skatuves kāps jaunais un daudzsološais mūziķis The Ludvig (īstajā vārdā - Jēkabs Ludvigs Kalmanis). «Mēs būsim ļoti kontrastains salikums, bet viņu arī noteikti ir vērts dzirdēt, jo, tāpat kā grupas Framest mūziķi, viņš arī mācījies Rīgas Doma kora skolā, un viņa radošā pieredze aug ar katru dienu,» uzsver Jānis Ķirsis.

Framest līderis norāda, ka grupas priekšnesums būs muzikāli krāsains un ne tik nopietns, jo līdzās gan iemīļotām Maestro Raimonda Paula, gan pašu un tautas melodijām būs arī humors un jautrība.

Taujāts, kā paiet Framest vasara, Jānis Ķirsis atteic, ka gulēt jūras krastā nudien nav laika, jo grupas galvenais uzdevums šobrīd ir gatavoties nākamajai sezonai. Tas nozīmē veidot vairākas jaunas programmas, strādāt ierakstu studijā un vienlaikus gatavoties arī diezgan apjomīgai mēnesi garai koncertu tūrei pa Taivānu un Ķīnu, kas plānojas oktobrī un novembrī. Un, protams, aktīvi domāt un plānot arī 2018. gada sezonu. Protams, būs vēl Ziemassvētki, un tie no Framest puses jau tradicionāli būšot pārsteigumiem pilni.

Bet vēl šovasar Latvijas Radio programmā Ielūdz Radioteātris būs iespēja dzirdēt Aspazijas lugu Zalša līgava [1928], kam Jānis Ķirsis veidojis skaņu partitūru un dziedājumus izpilda Framest. «Tā pirmatskaņojums ir jau bijis [2015. gadā, režisors Viktors Jansons], bet Radioteātra 90. jubilejā to varēs dzirdēt dzīvajā izpildījumā. Man vispār ir iecere taisīt revolūciju, veidot jaunu pieeju radioteātra formātam, jo, manuprāt, lugu iestudējumiem ir jānotiek dzīvajā. Tie nedrīkst būt sarakstīti studijās, aktieriem savā starpā pat nesatiekoties,» uzskata mūziķis.

Savukārt nākamsvētdien, 27. augustā, pulksten 16 grupa kopā ar Raimondu Paulu uzstāsies Aizputes novada Boju estrādē. Ieeja par ziedojumiem.

Un vēl 31. augustā kopā ar Rūtu Dūdumu viņš piedalīsies džeza koncertā Ruta Duduma Quartet & Tomasz Wendt (saksofons, Polija), kas gaidāms Pashchevich Jazz Club. «Un tad gan septembrī ņemsim mazu atvaļinājumu, lai drusku atvilktu elpu pirms lielās tūres uz Taivānu un Ķīnu,» saka Jānis Ķirsis. Ko viņam nozīmē atvilkt elpu? Doties uz Portugāli, iesēsties īrētā auto un izbaudīt vietējo ceļu satiksmes kultūru.