Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Rikši" aicina uz Rīgas lielkoncertu

© Ekrānšāviņš/riksi.lv

Sestdien pulksten 18 mūzikas namā Daile gaidāms Latgales jauniešu postfolkloras grupas Rikši koncerts Sieju sovu.

Grupa Rikši patiesībā ir radusies Rīgā, kad pirms gandrīz septiņiem gadiem Rīgas folkklubā notika grupas pirmais koncerts, kā arī vairākas nākamās spēlēšanas. Arī tālākie ceļi ik pa brīdim ir saistījušies ar galvaspilsētu - dažādos koncertos un danču vakaros gan festivālā Gaviles, gan Līgo naktī Dzegužkalnā, tāpat arī Iļģuciemā, Ziemeļblāzmā, Mežaparkā. Tagad ir pienācis laiks Rīgas lielkoncertam.

«Taida jau ir tei tautysdzīsme. Vīna, bet kotram sova...» tādi vārdi lasāmi grupas otrā albuma Sieju sovu pieteikumā. Tie ir meklējumi, un tas ir ceļš. Laiks, kad Rikši meklē jaunu skanējumu vijoles, akordeona, ģitāras, basģitāras, bubina un piecu balsu kopumam, kā arī citu skatījumu uz tradicionālās mūzikas mantojumu.

Talkā nāk Rēzeknes Kultūras nama folkloras kopas Rūta sievas, no kurām ievākts plašs Rēzeknes pusē dziedāto dziesmu pūrs, no tām atlasītas Rikšiem mīļākās un izveidotas savas aranžijas. Blīvplatē jūtams duālisms - ierastais grupas skanējums mijas ar jaunu, jautrība mijas ar dziļdomīgām atkāpēm. Gluži tāpat kā albuma nosaukums - katrs pats var izvēlēties, par ko īsti ir Sieju sovu. Vai domāti jauni mezgli tradicionālajā mūzikā, vai arī jauni graudi postfolkloras laukā. Taču tam visam cauri zibsnī Latgales jauniešu patiesais un nerimstošais enerģijas sprādziens.