Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Aivaram Hermanim kārtējais meistardarbs

© Publicitātes foto

Nupat klajā nācis kāds interesants un CD formātā aptaustāms darbs – akustisko ģitāru dueta Bague Duo debijas albums.

Šī praktiski neizrunājamā nosaukuma dueta galvenais virzītājspēks ir viens no labākajiem latvju ģitāristiem Aivars Hermanis, kurš šoreiz ņēmis talkā jaunākas paaudzes ģitāristu Ēriku Upenieku. Bague Duo diskā skan desmit instrumentālu skaņdarbu - septiņi Aivara, bet trīs Ērika radīti. Pirmo reizi plašākai auditorijai šīs oriģinālkompozīcijas tiks atskaņotas 1. novembrī koncertā mūzikas namā Daile.

Hermaņa vārds komentārus neprasa - viņš darbojies grupās Suvenīrs, Tip Top, Modo, Opus, Remix, AG 3o un burtiskā nozīmē neskaitāmos citos projektos. Upenieks plašākai auditorijai ir it kā mazāk zināms, lai gan viņa ģitāra skanējusi vairāk nekā simts ierakstos. Aivars un Ēriks kopā muzicē kopš 2014. gada, bet abus savulaik sapazīstināja Remix vokālists Igo, kura pavadošās grupas mūziķis tolaik bija Upenieks. Šī trijotne 2013. gadā sevi pieteica ar romantisko programmu Tu esi atnākusi, bet gadu vēlāk abu ģitāristu duets jau izveidoja patstāvīgu koncertprogrammu, kurā skanēja gan populāru melodiju apdares, gan pašu sacerētās instrumentālās kompozīcijas. Pērn tika radīta īpaša Ziemassvētku programma, bet tagad Bague Duo sevi pieteikuši ar debijas albumu. Relaksējošas, skaistas un it kā vienkāršas melodijas, kas bāzētas uz flamenko un Latīņamerikas džeza tradīcijām, turklāt abi ģitāristi ir tik muzikāli radniecīgi, ka skan kā viens veselums. No kopējā konteksta kādu kompozīciju īpaši izcelt (vai nopelt) būtu pagrūti - Bague Duo skan labi viss kopumā.

Jā, bet kas ir Bague Duo? Izrādās, šo nosaukumu mūziķi ir atvasinājuši no katalāņu mūzikas instrumentu darbnīcas H. Bague vārda, jo gan Aivars, gan Ēriks spēlē darbnīcā izgatavotas akustiskās ģitāras. Starp citu, bague katalāņu valodā nozīmē gredzens. Diezgan simboliski.