Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Sudden Lights "Priekšpilsētas"

© Publicitātes foto

Pēdējā laika pats aprunātākais latvju mūzikas albums – grupas “Sudden Lights” debijas ripulis. Tas tapis trīs gadu ilgumā, izkristalizējoties desmit dziesmās. “Tur esam mēs pirms trīs gadiem - vēl pavisam jauni zēni ar vēlmi spēlēt grupā -, un mēs šajā pavasarī, jau nedaudz nobrieduši ar savu skatījumu un gaumi mūzikā.

Albumam nav vienotas tematikas, dziesmu teksti drīzāk ir mēģinājums notvert kāda mirkļa vai situācijas emocijas,” stāsta Andrejs Reinis Zitmanis. Pēc pašu ieskatiem, grupa spēlē alternatīvo poproku, tās sastāvā ir: Andrejs Reinis Zitmanis (balss, akustiskā ģitāra, klavieres), Mārtiņš Matīss Zemītis (bungas), Kārlis Matīss Zitmanis (ģitāra, mutes harmonikas) un Kārlis Vārtiņš (ģitāra, basģitāra). “Ar brāli Andreju jau no pašas bērnības esam dziedājuši un sapņojuši, ka kādu dienu varētu spēlēt grupā. Šis sapnis ir piepildījies. "Priekšpilsētas" kaut kādā ziņā ir meklējums pēc “Sudden Lights” skaņas un tā, ko mēs vispār saprotam ar šo grupu. Kā gandrīz visām grupām, arī mūsu pirmais albums ir ļoti eklektisks un daudzpusīgs, jo ir vajadzīgs kaut kāds pamats tālākiem radošiem lidojumiem. "Priekšpilsētās" esam "gājuši" uz visām pusēm no visiem labi pazīstamā poproka žanra, katrā dziesmā izmēģinot kaut ko jaunu. Protams, albumā netrūkst arī lirisku dziesmu,” stāsta Kārlis Matīss Zitmanis.

PAR. Līdz šim dzirdētās cildinošās atsauksmes par “Sudden Lights” veikumu nav maldinošas - šis nudien ir viens sasodīti lielisks ripulis! Lai gan mūziķi vēl ir gados jauni, viņi spēlē ļoti pārliecinoši (profesionālā ziņā īpaši izceļas ģitārists) un demonstrē spējas radīt atmiņā paliekošas dziesmas. Pat grūti ieteikt vienu dziesmu, jo iesakāmās te ir vairākas, piemēram, rietumnieciskās “Nine Head Monster” un “Wanderer”, smeldzīgā “Tik savādi”, trauksmainā “Laikmets”, lēnīgā “Priekšpilsētas valsis”, arī “Carnival Youth” stilā ieturētā “Eyes” un nedaudz rotaļīgā “Ekstāze”. Septiņas teicamas dziesmas no desmit, turklāt arī nenosauktās nav zemē metamas! Pēc “Carnival Youth” šī grupa noteikti ir šā brīža perspektīvākais produkts latvju mūzikā.

PRET. Praktiski vienīgais albums mīnuss ir tā klausīšanās procesā nemitīgi uzrodošās asociācijas ar kādu no pašmāju blicēm: o, šī dziesma skan kā “Carnival Youth”, te ieskanas kaut kas no “Prāta vētras”, te - no “The Sound Poets”, šeit melodija atgādina “Dabasu Durovys”, bet te pat kaut ko no agrīnā Detlefa utt., u.tjpr.