Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Raxtu Raxti" svētkos ar lielkoncertu

© Publicitātes foto

Jau ierasts, ka valsts svētkos uz saviem lielkoncertiem Ķīpsalas hallē aicina muzikālā apvienība Raxtu Raxti. Šoreiz tie būs īpaši, jo tiks piedāvāta jauna dziesmu programma.

Arī šogad grupas Raxtu Raxti koncerti Ķīpsalas hallē notiks 18. novembrī pulksten 14 un 18. To laikā plānota uzstāšanās kopā ar dūdu un bungu grupu Auļi, kā arī vērienīga sadziedāšanās ar publiku un pavisam jaunu dziesmu atskaņojumi. Pērn mūziķi klausītājus aizrāva jau ar pirmajām kompozīcijām, un nav šaubu, ka līdzīgi būs arī šoreiz.

Koncertos tiks atskaņota virkne jaunu dziesmu no topošā Raxtu Raxtu albuma Man bij´ dziesmu vācelīte, kurā skanēs grupas dalībnieku Kārļa Auzāna, Marta Kristiāna Kalniņa un Edgara Kārkļa komponēti skaņdarbi. Protams, izskanēs pašas populārākās dziesmas arī no agrīnā Raxtu Raxtu repertuāra - gan Imanta Kalniņa kompozīcijas tautas mūzikai pietuvinātos aranžējumos, gan pašu grupas dalībnieku darbi un latviešu tautasdziesmu versijas. Koncertu kulminācija solās būt izskaņā, kad gaidāma sadziedāšanās ar publiku, kopā izpildot daudzas pazīstamas latviešu tautasdziesmas. Ņemot vērā, ka šis ir Latvijas 99. dzimšanas dienas gads, koncertu noslēdzošajā daļā Raxtu Raxti vēlas dziesmās apdziedāt visu Latviju - skanēs melodijas no Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales. Lai apmeklētāji varētu dziedāt līdzi, uz lielā ekrāna būs redzami dziesmu vārdi.

Jāpiebilst, ka svētkos grupas trešais studijas disks jau būs oficiāli pieejams - klausītāju vērtējumam jau nodota tajā iekļautā Maijas dziesma. Tā ir grupas jauna versija par tāda paša nosaukuma Imanta Kalniņa dziesmu ar tautasdziesmas vārdiem no pazīstamās kinofilmas Maija un Paija. Gaidāmajā Raxtu Raxtu albumā pavisam būs 13 jaunas un dažas arī jau dzirdētas, bet līdz šim ierakstos nepieejamas dziesmas. No vēstures: Raxtu Raxti izveidoti pirms pieciem gadiem, kad vienotā kolektīvā apvienojās vairāki grupas Autobuss debesīs mūziķi un pazīstami tautas mūzikas izpildītāji. Gadu gaitā Raxtu Raxti ir kļuvis par plaši pazīstamu kolektīvu gan Latvijā, gan ārpus tās, iepazīstinot klausītājus ar pazīstamu latviešu komponistu un pašu grupas dalībnieku dziesmām tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā. Apvienības repertuāra neatņemama sastāvdaļa ir arī latviešu folklora - skanīgas, netradicionāli atskaņotas tautasdziesmas. 2015. gadā tika izdots grupas debijas albums Es atradu tautasdziesmu, bet pērn tika klajā laists albums Līgo.