Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Noskaidro pie mums straumētākās dziesmas

© Logo

Latvijas mūzikas industrija piedzīvojusi tās attīstībai itin nozīmīgu notikumu – Latvijas mūzikas digitālā Top 100 jeb Digitop100 gaitu uzsākšanos.

Digitop100 pirmo reizi Latvijā, pēc oficiāliem datiem, atspoguļos latvju mūzikas mīļu gaumi un populārāko mūziku digitālajā vidē, apkopojot iknedēļas datus no pasaules lielākajām legālajām mūzikas straumēšanas un lejupielādes platformām, proti, no diviem interneta veikaliem un trīs straumēšanas servisiem - Spotify, Deezer, iTunes u.c. «Daudzās pasaules valstīs šādi topi ir ikdienas parādība, bet Latvijā līdz šim tādu nebija. Ir bijuši tikai balsošanas topi, nevis pārdošanas topi,» norādīja Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve. «Pašlaik 45% patērētāju no tiem, kas vispār klausās mūziku, dara to straumēšanas servisos. Lielākā daļa [klausītāju] pamazām pāriet uz internetu, turklāt pētījumi parāda, ka mūzikas klausīšanās šobrīd ir trešais populārākais interneta servisu izmantošanas veids aiz bankas pakalpojumiem un īsiem video.»

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Liena Grīna stāstīja, ka šī organizācija rūpējas par pašmāju fonogrammu īpašnieku reģistrēšanu un korektu datu apstrādi, kopumā akcentējot gan vietējās nozīmes, gan starptautisko datu līmeni, kas apjoma un nozīmes ziņā padara Digitop100 par līdz šim nebijušu notikumu latvju mūzikas industrijā. «LaIPA reģistrē visus ierakstus, un ir interesanti papētīt, kā mainās mūzikas patērētāju tendences, piemēram, kurš no konkrētā CD singliem klausītājiem patīk vislabāk. Pēc šī saraksta varēs redzēt, ko cilvēki klausās, kāds ir pieprasījums, un tamlīdzīgas lietas,» skaidroja Liena.

Šīs būs arī iespēja Latvijas mūziķiem sevi parādīt plašākai auditorijai un konkurēt ar kolēģiem visā pasaulē. Piemēram, Somijas lokālajā topā savulaik esot bijuši tikai trīs vietējie, savukārt tagad pirmais desmitnieks sastāvot tikai no somiem. Līdz tam mūsējiem gan vēl tāls ceļš ejams. Piemēram, pagājušajā nedēļā kopējā topā pirmais ir amerikāņu reperis Post Malone ar dziesmu Rockstar (septītajā vietā ir viņa I Fall Apart), otrajā ailē gozējas Selēna Gomesa un Marshmello ar Wolves, trešajā - vēl viens amerikāņu reperis Lil Pump ar Gucci Gang, bet pirmais latvju vārds meklējams 42. vietā - protams, ka tā ir Prāta vētra. Lokālajā topā tieši prātnieki aizņem visu spici: pirmajās trīs vietās ir grupas dziesmas Tevis dēļ, Debesis iekrita tevī un Rudens, turklāt Top 10 ir vēl divi Prāta vētras gabali. Ar Digitop100 aktualitātēm ik sestdienu pulksten 11 iepazīstinās Radio StarFM, tops tiks publicēts arī interneta vietnēs www.skaties.lv un www.digitop100.lv.

Jāpiebilst, ka 27. janvārī olimpiskajā centrā Ventspils norisināsies grandiozs šovs Digitop100, kurā klātienē būs iespējams dzirdēt Latvijas populārākos dziedātājus un grupas, kā arī ārvalstu viesus, kuru kompozīcijas būs iekļuvušas Latvijā straumētākās mūzikas sarakstā. Šovs tiks translēts tiešraidē televīzijas kanālā TV3.